2022 Justin Girardin Santenay Blanc Les Terrasses de Bievaux
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Santenay |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Omschrijving
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen.
De chardonnay druiven zijn afkomstig uit de wijngaard 'Les Terrasses de Bievaux': 'bievaux' betekent 'mooie vallei'. De wijngaard ligt op een heuvel met 25% steilheidsgraad en is daarom in terrassen aangelegd. De wijngaard werd aangeplant in de jaren '60 en daarna volledig herplant in 1970 en 1986. De wijnstokken zijn 35 jaar oud. De bodem bestaat uit klei met een hoog kleisteengehalte. Druiven worden met de hand geplukt. De druiven worden geperst zodra ze in de wijnkelder arriveren. De gisting in RVS tanks vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 10 graden om aroma's te bewaren. Bij de gisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten uit de omgeving. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in vaten van Frans eikenhout (uit Allier, Vosges en Bertanges), waarvan 15% nieuw. De wijn rijpt op zijn eigen gistcellen, om extra romigheid en complexiteit aan de wijn toe te voegen.
De Justin Girardin Santenay Blanc Les Terrasses de Bievaux heeft een goudgele kleur met in de neus sinaasappelschil, citroenschil, perzik, abrikozen en appel. Met wat zuurtstoof ruiken we ook wat echte boter en witte bloemen. In de mond is de wijn fruitig met tonen van bloemen. Zachte romigheid door de houtopvoeding. Mooie frisheid en een duidelijke minerale toets. Heerlijk bij coquilles met gebakken venkel.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Santenay |
Wijnhuis | Justin Girardin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen. Om die reden is hij ook spaarzaam met nieuwe eikenhouten vaten. Het mooiste van alles zijn de voor de Bourgogne uiterst gunstige prijzen, een zeldzaamheid tegenwoordig.
Justin Girardin is zo vaak als hij kan aanwezig in de wijngaarden. Hij hanteert een minimale intervisie: de natuur is leidend en hij stuurt enkel bij als dat nodig is. Dat doet hij overigens wel zeer zorgvuldig: knoppen weghalen om de opbrengst te beperken, overtollig blad weghalen waar nodig.
Justin werkt al jaren volgens werkwijzen die overeenkomen met biologisch(-dynamisch) werken. Zo plant hij nieuwe stokken aan volgens de maankalender, zoals gangbaar bij biologisch-dynamische wijnbouw. Afsnoeisels bedekt hij met aarde, waarna hij deze als compost weer hergebruikt. Hij ploegt de wijngaarden regelmatig om activiteit van micro-organismen in de grond te bevorderen. Wortels aan het oppervlak worden voorzichtig verwijderd, zodat de wortels dieper de bodem doordringen, met intensere wijnen als gevolg.
Bijzonder is de grote verscheidenheid aan oude Chardonnay- en Pinot Noir-klonen in de wijngaarden. Daarmee wordt biodiversiteit bevorderd. De klonen zijn ontstaan in deze wijngaarden en door middel van kloonselectie behouden. Het maakt de wijnen uniek én echt gebonden aan hun locatie.