2022 Château Cap de Faugères Castillon
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Côtes de Bordeaux |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2025 - 2033 |
Beschikbaar per | 31 mrt. 2025 |
Omschrijving
EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 31/12/2024- LEVERING VOORJAAR 2025
Château CAP DE FAUGÈRES uit Castillon-Côtes de Bordeaux is al sinds lange tijd onderdeel van Château Faugères. De Cap de Faugères is de kleine broer van Péby Faugères en Faugères, Château Cap de Faugères, met een oppervlakte van 20 ha, is gelegen in het mooie stadje Sainte-Colombe, in de appellatie Castillon-Côtes de Bordeaux. Het profiteert van een prachtig terroir van klei en kalksteen in de continuïteit van dat van Saint-Emilion, dat door hetzelfde team met evenveel nauwkeurigheid en passie wordt gewerkt. Bij elke jaargang drukt het terroir zich uit om wijnen van onmiddellijk genot te maken. Gevinifieerd door hetzelfde team en met dezelfde nauwkeurigheid, profiteert de wijn van het landgoed van een kelder ontworpen door de architecten Jean de Gastines en Patrick Dillon. Achter zijn monumentale deur biedt het zijn 20 roestvrijstalen vaten voor de productie van wijnen die kort na het bottelen worden geproefd. De flessen Cap de Faugères, die over de hele wereld worden gedistribueerd, kunnen zelfs worden genoten aan de meest prestigieuze tafels, waaronder die van de Engelse koninklijke familie die in 2012 de wijn van het landgoed schonk ter gelegenheid van het diamanten jubileum van de koningin. Faugeres wordt trouwens begeleidt door Michel Rolland.
De druiven voor de Cap de Faugères komen van 20 hectare, geplant op een helling van klei-kalksteen, grenzend aan de hellingen van Saint-Emilion. Kleine opbrengsten van ongeveer 45 hectoliter per hectare. Gecertificeerd met het High Environmental Value level 3 label. De wijn is een blend van 85% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon. Vinificatie in roestvrijstalen vaten om de versheid en elegantie te behouden. De wijn rijopt 12 tot 14 maanden, 60% in vaten van eerstejaars eiken en 40% in 2e jaars vaten. Er wordt niet geklaard (dus er kan depot achterblijven in de fles)
In tegenstelling tot Péby Faugères en Faugères. is deze Cap de Faugères juist bedoelt om al in zijn jonge jaren van te genieten. De wijn heeft heerlijk jong, knapperig fruit en soepele tannines. Medium-bodied rood met pruimen en bessen. heerlijk Zacht en verfijnd met mooie, rijpe en romige tannines. Zeer gepolijst. De wijn krijgt (terecht) zeer hoge beoordeling (zie in de tab: Bijlage een overzicht) en dit is vooral omdat de prijs/kwaliteit ongekend goed is.
Specificaties
Beschikbaar per | 31 mrt. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Côtes de Bordeaux |
Wijnhuis | Chateau Faugères |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2033 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Geen ophaalkorting |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Vanaf 1823 verwerft de familie Esquissaud de landgoederen van Châteaux Faugères en Péby Faugères. In 1987 wordt het land geërfd door Pierre-Bernard Guisez. Tot dan toe was alle geproduceerde wijn verkocht aan één lokale handelaar. P. Guisez en zijn vrouw Corinne wilden meer betrokken raken bij de wijngaarden en gingen op zoek naar de beste kwaliteit. Hun wens was om deze voortreffelijke terroirs juwelen te zien worden in de kroon van de Saint-Emilion Grand Cru-appellatie, een wens die in korte tijd zou worden vervuld met de hulp van Michel Rolland - de fameuze wijn consultant. Vanaf het jaar 2000 hebben de wijnen van Château Faugères en Château Péby Faugères een plaats ingenomen tussen de allerbeste. Robert Parker omschreef het Château Faugères in 2000 als "een van de grote onthullingen van deze vintage".
In maart 2005 werd het pand gekocht door Silvio Denz - een parfumontwerper, liefhebber van goede wijnen, eigenaar van Lalique en van twee wijnhandelaren in Zürich waarvan "Denz Weine".Hij is gepassioneerd door kunst en in het bijzonder de creaties van René Lalique. Toen hij Château Faugères verwierf, besloot hij te vertrouwen op de uitzonderlijke klei en kalksteen om de wijnen van Château Faugères naar de hoogten te brengen, de zoektocht naar kwaliteit voort te zetten en de grote terroirs van Faugères zich ten volle te laten uiten en dat is beloond want in 2012 wordt Château Faugères een Grand Cru Classé
Château Faugères beslaat 37 hectare land dat enkele van de mooiste terroirs van Saint-Emilion omvat. De wijnstokken bevinden zich op een kalksteenplateau van asteria-kalksteenondergrond, daterend uit het onderste Oligoceen, en hellingen van klei en kalksteen die in een cirkelvormige formatie op het zuidoosten zijn gericht, met kalksteenbodem op klei en kalksteenmelasse uit het bovenste Eoceen en Oligoceen. Dit terroir wordt gecultiveerd door middel van natuurlijke duurzame wijnbouw.
De monumentale wijnmakerij ontworpen door Mario Botta bevindt zich op de top van het plateau met uitzicht op Château Faugères, gebouwd in de 18e-eeuwse chartreuse-stijl. Het is een harmonieuze toevoeging aan het platteland, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Mario Botta, "Meester van Licht en Zwaartekracht", is erin geslaagd om van de wijnmakerij Château Faugères een meesterlijk kunstwerk te maken - een ware wijnkathedraal. "Voor mij nodigt het project uit tot een vergelijking tussen 'rationele' architectuur die door de mens is gebouwd en de 'natuurlijke' evolutie van het platteland", legt Mario Botta uit, "waarbij de ene de andere verrijkt."
Voor Silvio Denz is het doel van de nieuwe wijnmakerij om de nooit eindigende zoektocht te dienen om de kwaliteit van de wijn in elk stadium van de productie te verbeteren, met behulp van de allernieuwste technologie. Michel Rolland heeft ook weer actief meegewerkt waarbij absolute prioriteit werd gegeven aan de capaciteit, de indeling en de optimalisatie van interne procedures.