2021 Teso la Monja Alabaster

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2038 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Deze Spaanse topwijn wordt geproduceerd door wijnhuis Teso La Monja, een exclusieve wijnmakerij, een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. De Alabaster is inmiddels de volwaardige opvolger van de Termanthia (De Numanthia en Termanthia wijngaard heeft de familie EGUREN in 2007 verkocht aan Luis Vutton, Hennesy Moet & Chandon - LVMH en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja). De familie EGUREN zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt slechts 9hl/ha dus extreem laag. De wijn rijpt 18 maanden op nieuw Frans eiken. Uitsluitend geoogst van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar van de pre-phylloxera periode dus nog originele wijnstokken/niet ge-ente stokken (eigen gewortelde Vitis vinifera). De Alabster is een volle aromatische wijn. Pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, een vleugje mokka en prachtige tannines en een grootse finale. Deze wijn heeft een enorm potentieel. De wijn zit verpakt in een zeer fraaie stoffen hoes en er worden maximaal 4000 flessen gemaakt en dan alleen maar in de top jaren.
De honderdjarige wijnstokken die voor de Alabaster oerden gebruikt, produceerden slechts (maximaal) 11 hectoliter per hectare. Er zijn slechts 4.000 flessen geproduceerd.
OVER OOGST TORO 2021
Begin januari 2021 heeft een zeer koufront en overvloedige sneeuwval (Filomena); en gevolgd door zeer lage temperaturen tot -12ºC. De sneeuw zorgt samen met het langzame en geleidelijke smelten voor een zeer goede ontsmetting van de bodem, toenemende nitrificatie en een goede toename van de waterreserves. Het einde van de winter brengt milde temperaturen met zich mee die in de tweede week van april plaats maken voor knoppen. Op 17 en 18 april doen zich vorstperioden van verschillende factoren voor, die variabele schade veroorzaken; in de oudste wijngaarden bereiken ze 12 of 15%. Tot eind april trage ontwikkeling in de vegetatie. De temperaturen stijgen vanaf half mei, de bloei begint in de eerste dagen van juni en duurt tot het midden van deze maand. Tijdens de bloeiperiode zijn er stormen en onstabiele temperaturen die onregelmatige bemesting in sommige wijngaarden veroorzaken, maar die niet worden waargenomen. aanvallen van meeldauw of andere ziekten. Vanaf 16 juni is er een temperatuurstijging die de vegetatieve cyclus versnelt en een goede celvermenigvuldiging veroorzaakt. Totale afwezigheid van regen in deze periode en waarbij de temperaturen tijdens de eerste week van juni gelijk of lager zijn dan gemiddeld, met een maximum van 28 graden. Vanaf half juli, met een stijging van de temperaturen, wordt de cyclus van de wijngaard opnieuw geactiveerd/ De veraison begon de laatste week van juli. De eerste dagen van augustus vinden we gemiddelde temperaturen en een totale afwezigheid van regen. Tijdens de eerste dagen van september (regen die varieert afhankelijk van de zones) tussen 10-20 l/m2, wat het evenwicht in de verschillende rijpingen bevordert: fysiologisch, fenolisch en aromatisch. Perfecte gezondheid en een geweldige balans in alle parameters. Door de periodieke regenval van 14 tot 16 september moest de oogst worden stopgezet, die op 21 september zal worden hervat, zonder dat er enige gevolgen zijn waargenomen voor de kwaliteit van de trossen. Vanaf eind september dalen de temperaturen aanzienlijk en valt er geen regen, waardoor de oogst van de jongste wijngaarden met uitstekende kwaliteit en een iets hogere kwantiteit dan verwacht wordt afgerond.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Teso La Monja |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$290
Drink Date:
2023 - 2034
The 2020 Alabaster was produced with Tinta de Toro grapes from 11.5 hectares of ancient ungrafted vines that yielded 1,000 liters per hectare in 2020. The grapes were hand-destemmed and fermented in open tanks for 19 days, followed by malolactic in bottle and 18 months in new French oak barrels. It has 14.99% alcohol and a pH of 3.56. 2020 is a very approachable vintage, a year with finesse, elegance and balance, and this Alabaster is perfumed and floral and feels light on its feet despite the power, concentration and clout. It has a beautiful nose and the new oak is not overpowering despite being noticeable. It should develop nicely and for a very long time in bottle. It has great balance and is one of the finest vintages of Alabaster if not the best... 5,900 bottles were filled in May 2022.
Teso la Monja is the project the Eguren family from Rioja created in Toro after they sold Numanthia to the LVMH group. They produce around 200,000 bottles from old and very old vines. I tasted the wines from 2020, a wet and cooler year with a warm end of the season, but in Toro, there was mildew more than in other regions, as they had rains close to the harvest and the grapes grew. The wines are lighter and a bit fresher with lower pH. They're fruit-driven, quite accessible young and quite direct, despite having a good structure and tannins, but all of it in good balance. They compared 2020 with vintages like 2010 and 2014, good years marked by rain in August that allowed the grapes to ripen fully. The vineyards and vines are certified organic, but they do not show the seal on the bottles.
Published: Jan 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Tasting Note
A big wine, in the modern style, this bold red delivers boysenberry, currant and pomegranate flavors in a round, plush texture. Firm tannins and citrusy acidity keep it focused. Drink now through 2030. 330 cases made, 30 cases imported. — TM
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2025 - 2045
From: Reds From Toro: Old Vines and New Knowhow (Dec 2023)
The 2021 Alabaster is sourced from 130-year-old pre-phylloxera vines in Toro and aged in barrels. It's a garnet hue with a blueish sheen. Its nose boasts ripe black fruits, including plums and blackberries, with undergrowth, herb and smoked cedar hints. Ample and bold on the palate, the fine-grained tannins and supple texture lead to a long-lasting finish. A rare and pure Toro red, it offers a concentrated yet weightless mouthfeel.
- By Joaquín Hidalgo on September 2023
Brothers Marcos and Miguel Eguren, originally from Rioja, control several wineries under the name Sierra Cantabria. In Toro, they built Numanthia, later sold it, and, in 2007, founded Teso La Monja in Valdefinjas. The spacious winery, designed like old Rioja casonas, houses a wide array of open tops. Marcos Eguren, leading winemaker, gently extracts Tinta de Toro. The Almirez and Victorino wines are fine examples, with Alabaster best defining the contained energy and polish achieved with this variety.
96
Drinking Window
2026 - 2037
From: The Vast Bounty of Central Spain (Feb 2021)
Dark, bright-rimmed purple. Intensely perfumed blueberry, cherry compote, cola, exotic spice and vanilla aromas are complicated by smoky mineral, licorice and roasted coffee notes. Broad, palate-staining dark berry liqueur, bitter cherry and violet pastille flavors display impressive depth as well as vivacity, and a bright jolt of peppery spices adds back-end lift. Finishes sweet, spicy and extremely long, with youthfully gripping tannins providing framework.
- By Josh Raynolds on November 2020
Toro doesn’t get anywhere near the attention afforded to neighboring Ribera del Duero, but its top wines - and this bodega produces some of the very best - can be just as complex and equal in quality to Ribera’s most famous names. Established in 2007 by the Eguren family, of Rioja fame (Sierra Cantabria, etc.), Teso La Monja quickly earned a reputation for producing some of Toro’s most intense, deeply flavored wines, and the Egurens have never looked back. This is a no-expense-spared operation and the wines show it, from the entry level on up.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Teso La Monja is gelegen in de Toro. Het wijnhuis luidt een nieuw tijdperk van de familie Eguren in de DO Toro, een land van waaruit ze verliefd werd door de capaciteit van de oude pre-phylloxera wijnstokken. Teso La Monja werd opgericht in 2007. Wijnen die het potentieel van de Tinta de Toro brengen met elegantie, finesse en frisheid, gedeeld door alle wijnen van de Eguren familie attributen. De Almirez, Victorino en ook de geweldige Romanico (ongekend goede value for money volgens ons) zijn steevast 90+ Parker en Penin-wijnen. Niet gek wetende dat de familie Eguren ook achter cultwijn de Alabaster zit.
Wijnhuis Teso La Monja bevindt zich op noordwaarts gelegen leemgronden met grind op het oppervlak, die langere vegetatieve cycli bieden voor het bereiken van evenwichtige, krachtige en toch elegante wijnen die het maximale potentieel van de mineraliteit van de bodem overbrengen.
Deze Spaanse topwijn wordt geproduceerd door wijnhuis Teso La Monja, een exclusieve wijnmakerij, een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. De Alabaster is inmiddels de volwaardige opvolger van de Termanthia (De Numanthia en Termanthia wijngaard heeft de familie EGUREN in 2007 verkocht aan Luis Vutton, Hennesy Moet & Chandon - LVMH en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja). De familie EGUREN zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt slechts 9hl/ha dus extreem laag. De wijn rijpt 18 maanden op nieuw Frans eiken. Uitsluitend geoogst van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar van de pre-phylloxera periode dus nog originele wijnstokken/niet ge-ente stokken (eigen gewortelde Vitis vinifera). De Alabster is een volle aromatische wijn. Pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, een vleugje mokka en prachtige tannines en een grootse finale. Deze wijn heeft een enorm potentieel. De wijn zit verpakt in een zeer fraaie stoffen hoes en er worden maximaal 4000 flessen gemaakt en dan alleen maar in de top jaren.
De honderdjarige wijnstokken die voor de Alabaster oerden gebruikt, produceerden slechts (maximaal) 11 hectoliter per hectare. Er zijn slechts 4.000 flessen geproduceerd.
OVER OOGST TORO 2021
Begin januari 2021 heeft een zeer koufront en overvloedige sneeuwval (Filomena); en gevolgd door zeer lage temperaturen tot -12ºC. De sneeuw zorgt samen met het langzame en geleidelijke smelten voor een zeer goede ontsmetting van de bodem, toenemende nitrificatie en een goede toename van de waterreserves. Het einde van de winter brengt milde temperaturen met zich mee die in de tweede week van april plaats maken voor knoppen. Op 17 en 18 april doen zich vorstperioden van verschillende factoren voor, die variabele schade veroorzaken; in de oudste wijngaarden bereiken ze 12 of 15%. Tot eind april trage ontwikkeling in de vegetatie. De temperaturen stijgen vanaf half mei, de bloei begint in de eerste dagen van juni en duurt tot het midden van deze maand. Tijdens de bloeiperiode zijn er stormen en onstabiele temperaturen die onregelmatige bemesting in sommige wijngaarden veroorzaken, maar die niet worden waargenomen. aanvallen van meeldauw of andere ziekten. Vanaf 16 juni is er een temperatuurstijging die de vegetatieve cyclus versnelt en een goede celvermenigvuldiging veroorzaakt. Totale afwezigheid van regen in deze periode en waarbij de temperaturen tijdens de eerste week van juni gelijk of lager zijn dan gemiddeld, met een maximum van 28 graden. Vanaf half juli, met een stijging van de temperaturen, wordt de cyclus van de wijngaard opnieuw geactiveerd/ De veraison begon de laatste week van juli. De eerste dagen van augustus vinden we gemiddelde temperaturen en een totale afwezigheid van regen. Tijdens de eerste dagen van september (regen die varieert afhankelijk van de zones) tussen 10-20 l/m2, wat het evenwicht in de verschillende rijpingen bevordert: fysiologisch, fenolisch en aromatisch. Perfecte gezondheid en een geweldige balans in alle parameters. Door de periodieke regenval van 14 tot 16 september moest de oogst worden stopgezet, die op 21 september zal worden hervat, zonder dat er enige gevolgen zijn waargenomen voor de kwaliteit van de trossen. Vanaf eind september dalen de temperaturen aanzienlijk en valt er geen regen, waardoor de oogst van de jongste wijngaarden met uitstekende kwaliteit en een iets hogere kwantiteit dan verwacht wordt afgerond.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Teso La Monja |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$290
Drink Date:
2023 - 2034
The 2020 Alabaster was produced with Tinta de Toro grapes from 11.5 hectares of ancient ungrafted vines that yielded 1,000 liters per hectare in 2020. The grapes were hand-destemmed and fermented in open tanks for 19 days, followed by malolactic in bottle and 18 months in new French oak barrels. It has 14.99% alcohol and a pH of 3.56. 2020 is a very approachable vintage, a year with finesse, elegance and balance, and this Alabaster is perfumed and floral and feels light on its feet despite the power, concentration and clout. It has a beautiful nose and the new oak is not overpowering despite being noticeable. It should develop nicely and for a very long time in bottle. It has great balance and is one of the finest vintages of Alabaster if not the best... 5,900 bottles were filled in May 2022.
Teso la Monja is the project the Eguren family from Rioja created in Toro after they sold Numanthia to the LVMH group. They produce around 200,000 bottles from old and very old vines. I tasted the wines from 2020, a wet and cooler year with a warm end of the season, but in Toro, there was mildew more than in other regions, as they had rains close to the harvest and the grapes grew. The wines are lighter and a bit fresher with lower pH. They're fruit-driven, quite accessible young and quite direct, despite having a good structure and tannins, but all of it in good balance. They compared 2020 with vintages like 2010 and 2014, good years marked by rain in August that allowed the grapes to ripen fully. The vineyards and vines are certified organic, but they do not show the seal on the bottles.
Published: Jan 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Tasting Note
A big wine, in the modern style, this bold red delivers boysenberry, currant and pomegranate flavors in a round, plush texture. Firm tannins and citrusy acidity keep it focused. Drink now through 2030. 330 cases made, 30 cases imported. — TM
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2025 - 2045
From: Reds From Toro: Old Vines and New Knowhow (Dec 2023)
The 2021 Alabaster is sourced from 130-year-old pre-phylloxera vines in Toro and aged in barrels. It's a garnet hue with a blueish sheen. Its nose boasts ripe black fruits, including plums and blackberries, with undergrowth, herb and smoked cedar hints. Ample and bold on the palate, the fine-grained tannins and supple texture lead to a long-lasting finish. A rare and pure Toro red, it offers a concentrated yet weightless mouthfeel.
- By Joaquín Hidalgo on September 2023
Brothers Marcos and Miguel Eguren, originally from Rioja, control several wineries under the name Sierra Cantabria. In Toro, they built Numanthia, later sold it, and, in 2007, founded Teso La Monja in Valdefinjas. The spacious winery, designed like old Rioja casonas, houses a wide array of open tops. Marcos Eguren, leading winemaker, gently extracts Tinta de Toro. The Almirez and Victorino wines are fine examples, with Alabaster best defining the contained energy and polish achieved with this variety.
96
Drinking Window
2026 - 2037
From: The Vast Bounty of Central Spain (Feb 2021)
Dark, bright-rimmed purple. Intensely perfumed blueberry, cherry compote, cola, exotic spice and vanilla aromas are complicated by smoky mineral, licorice and roasted coffee notes. Broad, palate-staining dark berry liqueur, bitter cherry and violet pastille flavors display impressive depth as well as vivacity, and a bright jolt of peppery spices adds back-end lift. Finishes sweet, spicy and extremely long, with youthfully gripping tannins providing framework.
- By Josh Raynolds on November 2020
Toro doesn’t get anywhere near the attention afforded to neighboring Ribera del Duero, but its top wines - and this bodega produces some of the very best - can be just as complex and equal in quality to Ribera’s most famous names. Established in 2007 by the Eguren family, of Rioja fame (Sierra Cantabria, etc.), Teso La Monja quickly earned a reputation for producing some of Toro’s most intense, deeply flavored wines, and the Egurens have never looked back. This is a no-expense-spared operation and the wines show it, from the entry level on up.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het Spaanse wijnhuis Teso La Monja is gelegen in de Toro. Het wijnhuis luidt een nieuw tijdperk van de familie Eguren in de DO Toro, een land van waaruit ze verliefd werd door de capaciteit van de oude pre-phylloxera wijnstokken. Teso La Monja werd opgericht in 2007. Wijnen die het potentieel van de Tinta de Toro brengen met elegantie, finesse en frisheid, gedeeld door alle wijnen van de Eguren familie attributen. De Almirez, Victorino en ook de geweldige Romanico (ongekend goede value for money volgens ons) zijn steevast 90+ Parker en Penin-wijnen. Niet gek wetende dat de familie Eguren ook achter cultwijn de Alabaster zit.
Wijnhuis Teso La Monja bevindt zich op noordwaarts gelegen leemgronden met grind op het oppervlak, die langere vegetatieve cycli bieden voor het bereiken van evenwichtige, krachtige en toch elegante wijnen die het maximale potentieel van de mineraliteit van de bodem overbrengen.