2021 Teso la Monja Alabaster


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2038 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Deze Spaanse topwijn wordt geproduceerd door wijnhuis Teso La Monja, een exclusieve wijnmakerij, een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. De Alabaster is inmiddels de volwaardige opvolger van de Termanthia (De Numanthia en Termanthia wijngaard heeft de familie EGUREN in 2007 verkocht aan Luis Vutton, Hennesy Moet & Chandon - LVMH en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja). De familie EGUREN zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt slechts 9hl/ha dus extreem laag. De wijn rijpt 18 maanden op nieuw Frans eiken. Uitsluitend geoogst van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar van de pre-phylloxera periode dus nog originele wijnstokken/niet ge-ente stokken (eigen gewortelde Vitis vinifera). De Alabster is een volle aromatische wijn. Pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, een vleugje mokka en prachtige tannines en een grootse finale. Deze wijn heeft een enorm potentieel. De wijn zit verpakt in een zeer fraaie stoffen hoes en er worden maximaal 4000 flessen gemaakt en dan alleen maar in de top jaren.
De honderdjarige wijnstokken die voor de Alabaster oerden gebruikt, produceerden slechts (maximaal) 11 hectoliter per hectare. Er zijn slechts 4.000 flessen geproduceerd.
OVER OOGST TORO 2021
Begin januari 2021 heeft een zeer koufront en overvloedige sneeuwval (Filomena); en gevolgd door zeer lage temperaturen tot -12ºC. De sneeuw zorgt samen met het langzame en geleidelijke smelten voor een zeer goede ontsmetting van de bodem, toenemende nitrificatie en een goede toename van de waterreserves. Het einde van de winter brengt milde temperaturen met zich mee die in de tweede week van april plaats maken voor knoppen. Op 17 en 18 april doen zich vorstperioden van verschillende factoren voor, die variabele schade veroorzaken; in de oudste wijngaarden bereiken ze 12 of 15%. Tot eind april trage ontwikkeling in de vegetatie. De temperaturen stijgen vanaf half mei, de bloei begint in de eerste dagen van juni en duurt tot het midden van deze maand. Tijdens de bloeiperiode zijn er stormen en onstabiele temperaturen die onregelmatige bemesting in sommige wijngaarden veroorzaken, maar die niet worden waargenomen. aanvallen van meeldauw of andere ziekten. Vanaf 16 juni is er een temperatuurstijging die de vegetatieve cyclus versnelt en een goede celvermenigvuldiging veroorzaakt. Totale afwezigheid van regen in deze periode en waarbij de temperaturen tijdens de eerste week van juni gelijk of lager zijn dan gemiddeld, met een maximum van 28 graden. Vanaf half juli, met een stijging van de temperaturen, wordt de cyclus van de wijngaard opnieuw geactiveerd/ De veraison begon de laatste week van juli. De eerste dagen van augustus vinden we gemiddelde temperaturen en een totale afwezigheid van regen. Tijdens de eerste dagen van september (regen die varieert afhankelijk van de zones) tussen 10-20 l/m2, wat het evenwicht in de verschillende rijpingen bevordert: fysiologisch, fenolisch en aromatisch. Perfecte gezondheid en een geweldige balans in alle parameters. Door de periodieke regenval van 14 tot 16 september moest de oogst worden stopgezet, die op 21 september zal worden hervat, zonder dat er enige gevolgen zijn waargenomen voor de kwaliteit van de trossen. Vanaf eind september dalen de temperaturen aanzienlijk en valt er geen regen, waardoor de oogst van de jongste wijngaarden met uitstekende kwaliteit en een iets hogere kwantiteit dan verwacht wordt afgerond.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro (Appellatie) |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Teso La Monja |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Teso La Monja is gelegen in de Toro. Het wijnhuis luidt een nieuw tijdperk van de familie Eguren in de DO Toro, een land van waaruit ze verliefd werd door de capaciteit van de oude pre-phylloxera wijnstokken. Teso La Monja werd opgericht in 2007. Wijnen die het potentieel van de Tinta de Toro brengen met elegantie, finesse en frisheid, gedeeld door alle wijnen van de Eguren familie attributen. De Almirez, Victorino en ook de geweldige Romanico (ongekend goede value for money volgens ons) zijn steevast 90+ Parker en Penin-wijnen. Niet gek wetende dat de familie Eguren ook achter cultwijn de Alabaster zit.
Wijnhuis Teso La Monja bevindt zich op noordwaarts gelegen leemgronden met grind op het oppervlak, die langere vegetatieve cycli bieden voor het bereiken van evenwichtige, krachtige en toch elegante wijnen die het maximale potentieel van de mineraliteit van de bodem overbrengen.
Recensies
Bijlagen


