2022 By Farr GC Chardonnay Côte Vineyard

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | Victoria |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië. By Farr produceert ook premium chardonnay en hebben shiraz en viognier aangeplant. Vandaag de dag zijn de zaken overgenomen door de volgende generatie, Nick Farr, al houdt Gary nog steeds een oogje in het zeil. Wijnhuis By Farr telt een oppervlakte van 130 hectare, waarvan 36 hectare beplant is met wijnstokken.
Victoria is het wijngebied in het zuidoosten van Australië en één van de weinige koel klimaatzones van het land. Victoria kent een overwegend koel tot gematigd klimaat. De nabijheid van de oceaan, de hoogteverschillen en expositie van de wijngaard spelen een grote rol. Als we alle subgebieden over één kam scheren, zijn pinot noir en chardonnay de twee specialiteiten. Ze worden geproduceerd in alle stijlen. Pinot noir varieert van delicaat tot meer gestructureerd, maar de gemene deler is het pure fruitkarakter. Chardonnay is er van vol en geconcentreerd uit Geelong tot licht en fris uit Mornington Peninsula.
De GC Chardonnay (GC - Gary Charles) wordt toegeschreven aan alle kennis die we ze uit Gary hebben kunnen halen om een dicht beplante / hoge dichtheid aanplant van chardonnay te creëren op een blootgestelde côte. Deze heuvels die naar het noorden, noordoosten en oosten gericht zijn, zullen de komende decennia de ruggengraat van de Farr-dynastie vormen. Ze bestaan uit de meest geschikte klonen, onderstammen, trellising die zijn te vinden en is het eerbetoon aan wat 'Gazza' meer dan 40 jaar heeft bereikt , niet alleen in de regio, maar ook voor chardonnay en pinot noirvoor geheel Australië. De North Côte is een rode tot bruine leem met kiezels en stenen over het oppervlak. De noordelijke côte, de meest blootgestelde van de drie côtes, wordt als laatste geoogst vanwege de grote hoeveelheid klei, die veel langer waardevol vocht vasthoudt dan de andere hellingen. De oostelijke côte wordt door een verhoging door het midden van de helling gescheiden. Zwarte vulkanische grond met gefragmenteerde kalksteen in de ene richting en grijze leem met kiezels in de andere richting. De bodem is fundementeel aangezien de oostelijke côte de minste hoeveelheid klei heeft en daarom het minste water vasthoudt, waardoor deze als eerste wordt geoogst, ook al is het de koelste côte van de drie.
De druiventrossen worden zeer selectief bij optimale rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder worden de trossen in hun geheel buitengewoon voorzichtig geperst en laat men het sap sterk gekoeld rusten om zo de grovere bestanddelen te laten bezinken. Vervolgens wordt het schone sap overgestoken op Franse eikenhouten barriques (35% nieuw) om in ruim een maand tijd met wilde (druifeigen) gisten een spontane alcoholische fermentatie te ondergaan. Aansluitend wordt de jonge wijn overgestoken op schone barriques voor de malolactische gisting en een rijpingsperiode op de lies. 11 maanden na de oogst worden de wijn geassembleerd, geklaard, eventueel licht gefilterd en gebotteld. De By Farr - GC Chardonnay Côte Vineyard is helder strogeel van kleur. In de neus aroma’s van limoen, papaya, ananas, guave, geroosterde hazelnoten, butterscotch en een rokerige toets. In het smaakpalet tonen van limoenschil, nectarines, tropisch fruit en vanille room, die gepaard gaan met een zeer lange en mineralige afdronk met delicaat frisse zuren.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Australië |
Regio | Victoria |
Wijnhuis | By Farr |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Erin Larkin
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2037
The 2022 Chardonnay by Farr Côte Vineyard is a seriously impressive wine. It's colored by swirls of beeswax and pressed flowers, exotic nuances of saffron and freshly grated cardamon, sandalwood and matcha. It is utterly superb. The phenolics are in lockstep with the fruit, and the acidity binds it all together with invisible thread. It's seamless. 13.5% alcohol, sealed under screw cap.
Published: Jul 03, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2023 - 2031
From: South Australia, Victoria and a Bit Beyond (Sep 2022)
Translucent yellow. An exotically perfumed bouquet displays scents of pear and peach nectar, tangerine and candied ginger; fennel, vanilla and smoky lees notes build in the glass. Sappy, penetrating and vibrant on the palate, showing superb depth to the intense, sharply delineated orchard and citrus fruit flavors. Clings impressively on the incisive finish, leaving toasty lees, pear and mineral notes behind.
- By Josh Raynolds on September 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië.
Het landgoed Farr ligt in de Moorabool-vallei tussen Geelong en Ballarat, 100 km ten zuidwesten van Melbourne. De druiventeelt in deze regio gaat meer dan 200 jaar terug, met Zwitserse kolonisten die hier in het begin van de 19e eeuw de eerste wijngaarden van Victoria aanplantten. De rijke vulkanische bodem en het continentale klimaat op het landgoed produceren eersteklas fruit met een smaak, boeket en kleur die uniek zijn voor onze omgeving.
Gary en Robyn Farr kochten het oorspronkelijke pand in 1994 en het tweede deel in 1998 - dit laatste was al bijna 40 jaar onaangeroerd en bestond uit dichte buxusdoorn en schadelijk onkruid. Het laatste stukje van de puzzel, dat de twee stukken land met elkaar verbindt, werd in 2011 gekocht door Nick en Cassie Farr, goed voor een totaal van 130 hectare, waarvan 36 hectare onder wijnstokken en de rest wordt onderhouden als begrazing en akkerbouw voor vee en paarden. Met een mengsel van verschillende klonen en onderstammen zijn de druivensoorten die hier worden verbouwd viognier, chardonnay, pinot noir, gamay en shiraz.
Nick en Gary Farr staan zij aan zij, maar zijn niet bang om het tegen elkaar op te nemen als hun meningen verschillen. Elke generatie heeft een onderscheidende stijl van wijnmaken ontwikkeld op basis van zijn individuele ervaring en smaak, en hun respectieve lijnen - By Farr van Gary en Farr Rising van Nick - hebben lovende kritieken gekregen, zowel in Australië als daarbuiten.
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië. By Farr produceert ook premium chardonnay en hebben shiraz en viognier aangeplant. Vandaag de dag zijn de zaken overgenomen door de volgende generatie, Nick Farr, al houdt Gary nog steeds een oogje in het zeil. Wijnhuis By Farr telt een oppervlakte van 130 hectare, waarvan 36 hectare beplant is met wijnstokken.
Victoria is het wijngebied in het zuidoosten van Australië en één van de weinige koel klimaatzones van het land. Victoria kent een overwegend koel tot gematigd klimaat. De nabijheid van de oceaan, de hoogteverschillen en expositie van de wijngaard spelen een grote rol. Als we alle subgebieden over één kam scheren, zijn pinot noir en chardonnay de twee specialiteiten. Ze worden geproduceerd in alle stijlen. Pinot noir varieert van delicaat tot meer gestructureerd, maar de gemene deler is het pure fruitkarakter. Chardonnay is er van vol en geconcentreerd uit Geelong tot licht en fris uit Mornington Peninsula.
De GC Chardonnay (GC - Gary Charles) wordt toegeschreven aan alle kennis die we ze uit Gary hebben kunnen halen om een dicht beplante / hoge dichtheid aanplant van chardonnay te creëren op een blootgestelde côte. Deze heuvels die naar het noorden, noordoosten en oosten gericht zijn, zullen de komende decennia de ruggengraat van de Farr-dynastie vormen. Ze bestaan uit de meest geschikte klonen, onderstammen, trellising die zijn te vinden en is het eerbetoon aan wat 'Gazza' meer dan 40 jaar heeft bereikt , niet alleen in de regio, maar ook voor chardonnay en pinot noirvoor geheel Australië. De North Côte is een rode tot bruine leem met kiezels en stenen over het oppervlak. De noordelijke côte, de meest blootgestelde van de drie côtes, wordt als laatste geoogst vanwege de grote hoeveelheid klei, die veel langer waardevol vocht vasthoudt dan de andere hellingen. De oostelijke côte wordt door een verhoging door het midden van de helling gescheiden. Zwarte vulkanische grond met gefragmenteerde kalksteen in de ene richting en grijze leem met kiezels in de andere richting. De bodem is fundementeel aangezien de oostelijke côte de minste hoeveelheid klei heeft en daarom het minste water vasthoudt, waardoor deze als eerste wordt geoogst, ook al is het de koelste côte van de drie.
De druiventrossen worden zeer selectief bij optimale rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder worden de trossen in hun geheel buitengewoon voorzichtig geperst en laat men het sap sterk gekoeld rusten om zo de grovere bestanddelen te laten bezinken. Vervolgens wordt het schone sap overgestoken op Franse eikenhouten barriques (35% nieuw) om in ruim een maand tijd met wilde (druifeigen) gisten een spontane alcoholische fermentatie te ondergaan. Aansluitend wordt de jonge wijn overgestoken op schone barriques voor de malolactische gisting en een rijpingsperiode op de lies. 11 maanden na de oogst worden de wijn geassembleerd, geklaard, eventueel licht gefilterd en gebotteld. De By Farr - GC Chardonnay Côte Vineyard is helder strogeel van kleur. In de neus aroma’s van limoen, papaya, ananas, guave, geroosterde hazelnoten, butterscotch en een rokerige toets. In het smaakpalet tonen van limoenschil, nectarines, tropisch fruit en vanille room, die gepaard gaan met een zeer lange en mineralige afdronk met delicaat frisse zuren.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Australië |
Regio | Victoria |
Wijnhuis | By Farr |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Erin Larkin
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2037
The 2022 Chardonnay by Farr Côte Vineyard is a seriously impressive wine. It's colored by swirls of beeswax and pressed flowers, exotic nuances of saffron and freshly grated cardamon, sandalwood and matcha. It is utterly superb. The phenolics are in lockstep with the fruit, and the acidity binds it all together with invisible thread. It's seamless. 13.5% alcohol, sealed under screw cap.
Published: Jul 03, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2023 - 2031
From: South Australia, Victoria and a Bit Beyond (Sep 2022)
Translucent yellow. An exotically perfumed bouquet displays scents of pear and peach nectar, tangerine and candied ginger; fennel, vanilla and smoky lees notes build in the glass. Sappy, penetrating and vibrant on the palate, showing superb depth to the intense, sharply delineated orchard and citrus fruit flavors. Clings impressively on the incisive finish, leaving toasty lees, pear and mineral notes behind.
- By Josh Raynolds on September 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië.
Het landgoed Farr ligt in de Moorabool-vallei tussen Geelong en Ballarat, 100 km ten zuidwesten van Melbourne. De druiventeelt in deze regio gaat meer dan 200 jaar terug, met Zwitserse kolonisten die hier in het begin van de 19e eeuw de eerste wijngaarden van Victoria aanplantten. De rijke vulkanische bodem en het continentale klimaat op het landgoed produceren eersteklas fruit met een smaak, boeket en kleur die uniek zijn voor onze omgeving.
Gary en Robyn Farr kochten het oorspronkelijke pand in 1994 en het tweede deel in 1998 - dit laatste was al bijna 40 jaar onaangeroerd en bestond uit dichte buxusdoorn en schadelijk onkruid. Het laatste stukje van de puzzel, dat de twee stukken land met elkaar verbindt, werd in 2011 gekocht door Nick en Cassie Farr, goed voor een totaal van 130 hectare, waarvan 36 hectare onder wijnstokken en de rest wordt onderhouden als begrazing en akkerbouw voor vee en paarden. Met een mengsel van verschillende klonen en onderstammen zijn de druivensoorten die hier worden verbouwd viognier, chardonnay, pinot noir, gamay en shiraz.
Nick en Gary Farr staan zij aan zij, maar zijn niet bang om het tegen elkaar op te nemen als hun meningen verschillen. Elke generatie heeft een onderscheidende stijl van wijnmaken ontwikkeld op basis van zijn individuele ervaring en smaak, en hun respectieve lijnen - By Farr van Gary en Farr Rising van Nick - hebben lovende kritieken gekregen, zowel in Australië als daarbuiten.