2022 By Farr Chardonnay

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Victoria |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2030 |
Omschrijving
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië. By Farr produceert ook premium chardonnay en hebben shiraz en viognier aangeplant. Vandaag de dag zijn de zaken overgenomen door de volgende generatie, Nick Farr, al houdt Gary nog steeds een oogje in het zeil. Wijnhuis By Farr telt een oppervlakte van 130 hectare, waarvan 36 hectare beplant is met wijnstokken.
Victoria is het wijngebied in het zuidoosten van Australië en één van de weinige koel klimaatzones van het land. Victoria kent een overwegend koel tot gematigd klimaat. De nabijheid van de oceaan, de hoogteverschillen en expositie van de wijngaard spelen een grote rol. Als we alle subgebieden over één kam scheren, zijn pinot noir en chardonnay de twee specialiteiten. Ze worden geproduceerd in alle stijlen. Pinot noir varieert van delicaat tot meer gestructureerd, maar de gemene deler is het pure fruitkarakter. Chardonnay is er van vol en geconcentreerd uit Geelong tot licht en fris uit Mornington Peninsula.
De By Farr chardonnay komt van dezelfde plek als de Sangreal pinot noir - samengesteld uit rode aarde over kalksteen - en werd geplant in 1994. De kalksteen van deze plek is niet zichtbaar aan de oppervlakte zoals op andere locaties. De kalksteen begint 20 tot 30 cm onder het oppervlak, tot aan de diepten van de wortelzone van de wijnstokken. Het is een zeer blootgestelde helling op het noorden. De klonen die voor de chardonnay worden gebruikt, zijn een mengsel van Dijon-klonen en Penfolds 58. De druiventrossen worden zeer selectief bij optimale rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder worden de trossen in hun geheel buitengewoon voorzichtig geperst en laat men het sap sterk gekoeld rusten om zo de grovere bestanddelen te laten bezinken. Vervolgens wordt het schone sap overgestoken op Franse eikenhouten barriques (30% nieuw) om in ruim een maand tijd met wilde (druifeigen) gisten een spontane alcoholische fermentatie te ondergaan. Aansluitend wordt de jonge wijn overgestoken op schone barriques voor de malolactische gisting en een rijpingsperiode op de lies. Ongeveer 11 maanden na de oogst worden de wijn geassembleerd, geklaard, eventueel licht gefilterd en gebotteld. In het glas is de By Farr helder strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, papaya, ananas, geroosterde amandelen, popcorn en iets van vuursteen. In het smaakpalet tonen van limoenschil, nectarines, tropisch fruit en brioche, die gepaard gaan met een lange mineralige afdronk met delicaat frisse zuren.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Australië |
Regio | Victoria |
Wijnhuis | By Farr |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië.
Het landgoed Farr ligt in de Moorabool-vallei tussen Geelong en Ballarat, 100 km ten zuidwesten van Melbourne. De druiventeelt in deze regio gaat meer dan 200 jaar terug, met Zwitserse kolonisten die hier in het begin van de 19e eeuw de eerste wijngaarden van Victoria aanplantten. De rijke vulkanische bodem en het continentale klimaat op het landgoed produceren eersteklas fruit met een smaak, boeket en kleur die uniek zijn voor onze omgeving.
Gary en Robyn Farr kochten het oorspronkelijke pand in 1994 en het tweede deel in 1998 - dit laatste was al bijna 40 jaar onaangeroerd en bestond uit dichte buxusdoorn en schadelijk onkruid. Het laatste stukje van de puzzel, dat de twee stukken land met elkaar verbindt, werd in 2011 gekocht door Nick en Cassie Farr, goed voor een totaal van 130 hectare, waarvan 36 hectare onder wijnstokken en de rest wordt onderhouden als begrazing en akkerbouw voor vee en paarden. Met een mengsel van verschillende klonen en onderstammen zijn de druivensoorten die hier worden verbouwd viognier, chardonnay, pinot noir, gamay en shiraz.
Nick en Gary Farr staan zij aan zij, maar zijn niet bang om het tegen elkaar op te nemen als hun meningen verschillen. Elke generatie heeft een onderscheidende stijl van wijnmaken ontwikkeld op basis van zijn individuele ervaring en smaak, en hun respectieve lijnen - By Farr van Gary en Farr Rising van Nick - hebben lovende kritieken gekregen, zowel in Australië als daarbuiten.
Recensies
