2020 Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Baudines Magnum

Schrijf de eerste review over dit product
De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Niet op voorraad

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

​De Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Baudines van Domaine Thomas Morey is een witte Premier Cru-wijn uit de Bourgogne, specifiek uit de gemeente Chassagne-Montrachet. Deze wijn wordt geproduceerd door Thomas Morey, een wijnmaker wiens familie al sinds de 17e eeuw actief is in de wijnbouw in deze regio. ​

De Les Baudines wijngaard is een Premier Cru-perceel in Chassagne-Montrachet, gelegen op de zuidelijke uitlopers van de Côte de Beaune.​ De wijngaard kenmerkt zich door een kalkrijke bodem, wat bijdraagt aan de mineraliteit en frisheid van de wijn.​ De wijnstokken in dit perceel zijn geplant in 1969 en 1973, wat duidt op een gemiddelde leeftijd van meer dan 50 jaar. ​

De Chassagne-Montrachet Les Baudines 1er Cru heeft een prachtig bouquet. De wijn is complex, met een verfijnde mineraliteit en een duidelijke expressie van het terroir. De afbakening en focus zijn uitstekend, en het gebruik van eikenhout is zorgvuldig gedoseerd. Het gehemelte is harmonieus en verfijnd, met een strakke, frisse structuur en een verfrissende ziltigheid die het water in de mond doet lopen. De wijn waaiert subtiel uit richting de afdronk, wat resulteert in een intrigerende Chassagne die zich de komende tien jaar prachtig zal ontwikkelen. Deze uitvoering van deze geweldige Chassagne-Montrachet is een Magnum van 1.5 liter

OVER THOMAS & Sylvie MOREY

Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld.  Lees meer onder de Tab: Wijnhuis


Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Chassagne-Montrachet
Wijnhuis Thomas Morey
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2038
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Vinous rating 92
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Morey's naam is niet ongewoon aan de Côte de Beaune. Alleen al in de straat van Thomas Morey zijn er twee andere domeinen met dezelfde achternaam. Sinds de start in 2007 heeft Thomas Morey een uitstekende reputatie opgebouwd. De wijnmaker komt uit een familie waarvan de traditie in Chassagne teruggaat tot de 17e eeuw. Claude Morey, geboren in Paris-l'Hôpital, een kleine gemeente in het departement Saône-et-Loire, ongeveer tien kilometer van Chassagne-Montrachet, arriveerde in 1643. Hij en zijn talrijke nakomelingen werkten in de wijngaarden of als kuiper (Tonnier) en verwierven geleidelijk wijngaarden en percelen. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werd de wijnbouw de hoofdactiviteit. Nadat Thomas een aantal jaren samenwerkte met zijn vader Bernard en broer Vincent, besloten hij en zijn vrouw Sylvie in 2006 om hun eigen domaine op te richten, waarin in 2007 de eerste vintage werd geproduceerd. Thomas kon veel percelen van zijn familie overnemen die in de jaren vijftig en zestig waren aangeplant. Gaandeweg kreeg hij ook aanbiedingen van buren om het ene of het andere perceel over te nemen of langdurig te huren. En zo groeide zijn terreinportfolio tot zo'n 13 hectare. De wijnstokken zijn tot 70 jaar oud. De afgelopen decennia heeft zijn vader altijd nieuwe planten geplant uit massale selecties van oude wijnstokken. 

Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld. 

De witte wijnen van Thomas Morey komen uit Saint-Aubin, Beaune, Bâtard-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Bâtard-Montrachet is de Grand Cru van het huis met wijnstokken die rond de 70 jaar oud zijn. De Pinot Noir komt uit Beaune, Chassagne-Montrachet, Maranges en Santenay. Het kwaliteitsniveaumodel en de prijsstructuur zijn heel duidelijk terug te zien in de wijnen van Thomas Morey. De geheel onverbloemde, zeer zuivere wijnen laten duidelijk het terroir zien waaruit ze afkomstig zijn.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2020 Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Baudines Magnum
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down