2020 Pierre-Yves Colin-Morey Chassagne Montrachet Abbaye de Morgeot 1er Cru

Schrijf de eerste review over dit product
2020 Pierre-Yves Colin-Morey Chassagne Montrachet Abbaye de Morgeot 1er Cru
rotation
Nog maar 2 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture”wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves).Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven.Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken.

De druiven komen uit eigen wijngaarden en worden volledig manueel geplukt en uiterst streng geselecteerd. De wijn wordt op een zeer natuurlijke manier gemaakt, wordt niet overgestoken, maar heel licht gefilterd. Bâtonnage gedurende de vinificatie is niet aan de orde. Pierre Yves is van mening dat dit manipulatie van de wijn is.De wijn rijpt gedurende 14-18 maanden in gebruikte eiken vaten van ca. 2-3 jaar oud. De vaten zijn niet getoast, maar minimaal gebrand ter bescherming van het hout.

De Chassagne-Montrachet 1er Cru Abbaye de Morgeot is een van toppers van Pierre Yves. De Borugogne ontvouwt zich in het glas met een stijlvol boeket van bijenwas, Anjou-peer, petroleum, witte bloemen en subtiele kruiden. In de mond is de wijn medium tot vol, puur en pittig met een strakke, mooi geconcentreerde kern en een doordringende en zoute afdronk. Een collectors item.

OVER MORGEOT WIJNGAARD

De Morgeot wijngaard is een van de belangrijkste en meest gerenommeerde Premier Cru-wijngaarden in de Bourgogne, gelegen in de appellatie Chassagne-Montrachet in de Côte de Beaune. Chassagne-Montrachet staat bekend om zowel witte als rode wijnen, maar de witte wijnen – gemaakt van Chardonnay – zijn internationaal het meest gewaardeerd. Morgeot speelt daarin een sleutelrol door de complexe en rijke wijnen die afkomstig zijn van dit bijzondere terroir.

Ligging en terroir

Morgeot bevindt zich in het zuidelijke deel van de appellatie Chassagne-Montrachet en omvat verschillende "lieux-dits" (specifieke percelen binnen de wijngaard) die samen de Premier Cru-classificatie vormen. Het terroir van Morgeot wordt gekenmerkt door een kalkrijke ondergrond, met klei en kalksteen als belangrijkste componenten van de bovengrond. Deze bodemsamenstelling is perfect voor het verbouwen van Chardonnay-druiven, omdat het zorgt voor een unieke combinatie van mineraliteit, frisheid en concentratie in de wijnen.

Geschiedenis

De Morgeot-wijngaard heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, toen het gebied deel uitmaakte van een klooster dat door cisterciënzer monniken werd beheerd. Het klooster van Morgeot heeft veel invloed gehad op de wijnbouw in dit gebied, en de naam van de wijngaard is daarvan afgeleid. De wijngaarden werden door de monniken aangelegd en gecultiveerd, en hun invloed op de wijnbouw in Bourgogne is tot op de dag van vandaag merkbaar.

Wijnen uit Morgeot

Hoewel Chassagne-Montrachet bekend staat om zowel rode als witte wijnen, is Morgeot voornamelijk beroemd om zijn witte wijnen van Chardonnay. Deze wijnen staan bekend om hun robuuste structuur en rijke smaken, met aroma’s van rijp fruit zoals perzik en abrikoos, samen met boterachtige en nootachtige tonen die typerend zijn voor Bourgondische Chardonnay. Daarnaast vertonen ze vaak minerale tonen die een duidelijke afspiegeling zijn van het kalkrijke terroir.

De witte wijnen uit Morgeot zijn doorgaans iets voller en krachtiger dan die uit andere Premier Cru-wijngaarden in Chassagne-Montrachet, wat hen bijzonder aantrekkelijk maakt voor liefhebbers van rijke, complexe Bourgondische wijnen.

Rode wijnen

Hoewel het minder vaak voorkomt, worden er ook rode wijnen (gemaakt van Pinot Noir) geproduceerd in Morgeot. Deze rode wijnen zijn doorgaans stevig, met tonen van rood fruit zoals kersen en frambozen, maar ze hebben ook een aardse ondertoon die hen kenmerkt. Door de klei in de bodem hebben de rode wijnen een volle structuur en stevige tannines.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Chassagne-Montrachet
Iconen Icoon Frankrijk
Wijnhuis Pierre Yves Colin
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2036
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.

Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey

Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.

Productie van Pierre Yves Colin Morey

De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2020 Pierre-Yves Colin-Morey Chassagne Montrachet Abbaye de Morgeot 1er Cru
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

2016 Pierre-Yves Colin-Morey Meursault Les Narvaux
2020 Pierre Yves Colin Chassagne-Montrachet Les Chenevottes
2020 Pierre Yves Colin Puligny Montrachet Les Garennes
2015 Pierre-Yves Colin-Morey Meursault Les Narvaux
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

06.11.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

Matarromera WIN Verdejo 0%

"Witte wijn van Win is tot nu toe de lekkerste 0 % wijn die ik gedronken..." Astrid Hendriks

Bekijk product recensie