2018 William Fevre Grandcru Journey in Chablis 'Grand Cru Edition'

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2036 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Met een selectie van zes van de beste Grand Cru Chablis uit 2018 die Domaine William Fèvre te bieden heeft, is "A Journey in Chablis" een werkelijk unieke ervaring voor de Chablis liefhebber, gegarandeerd om gekoesterd te worden. De 2018 editie bevat 6 wijnen van de Grand Cru's Bougros, Vaudésir, Valmur, Les Preuses, Côte de Bougerots en Les Clos.
Vintage 2018 was voor William Fèvre het jaar van de perfecte balans! Door de ideale weersomstandigheden op de juiste momenten zijn de wijnen zijn zowel rijk als fris en mineralig. Na een trage start in de eerste maanden van het jaar zorgden milde temperaturen en stabiel weer in de maanden daarna voor een inhaalslag. Een evenwichtige bloei en rijping volgden en vonden zelfs twee weken vroeger dan gebruikelijk plaats. Hoge temperaturen in augustus, afgewisseld met een paar gezonde regenbuien, zorgden voor een evenwichtige rijping van de druiven. Een uitzonderlijk goede oogst met perfect rijpe en gezonde druiven vormden de basis voor grootse, pure en rijke wijnen met een fantastische mineraliteit!
De Chablis Grand Cru Bougros 2018 is in prima vorm, tot rust komend in het glas om aroma's van peer, witte bloemen, sinaasappelschil en perzik te onthullen. Medium tot vol, gespierd en textuur, rijk en vlezig, met rijpe maar pittige zuren en fijne diepte in de kern. (93RP)
De Chablis Grand Cru Vaudésir 2018 is qua expressiviteit op de tweede plaats na de Bougros. Barstensvol aroma's van peer, witte bloemen, sinaasappelolie en citrusbloesem, het is medium tot vol, satijnachtig en omhullend, met een heldere kern van fruit en een precieze, minerale afdronk. (94RP)
De Chablis Grand Cru Valmur 2018 is een van de krachtigste, gespierde wijnen in het assortiment, met tonen van peer, citrusolie, oesterschelpen, bijenwas en witte bloemen. Vol, diep en gelaagd, met een textuuraanzet, pittige zuren en een lange, minerale afdronk, dit zou dit jaar een van de langstlevende wijnen in Fèvre's portfolio moeten blijken te zijn. (94+ RP)
De Chablis Grand Cru Les Preuses 2018 is opnieuw een prachtige wijn uit Fèvre, die uit het glas zweeft met mooie aroma's van oranjebloesem, oesterschelpen, citrusschil en verse peer. Medium tot vol, satijnachtig en scherp, ruim maar precies, met pittige zuren en een intens zoute, minerale afdronk. (94RP)
De Chablis Grand Cru Bougros Côte Bouguerots 2018 is zeer goed gelukt en komt tot rust in het glas met heldere aroma's van witte bloemen, citrusschil, knapperig boomgaardfruit, gemalen stenen en oesterschelpen. Medium tot vol, diep en strak gewonden, pittig en scherp, met heldere zuren en een verschroeiende minerale afdronk. (94RP)
De Chablis Grand Cru Les Clos 2018 is wederom een duidelijk succes, waarbij aroma's van citrus en gekonfijte citrusvruchten worden gemengd met hints van bijenwas, perzik en peer in een uitnodigend boeket. Vol, gespierd en gelaagd, textuur en vlezig, met een diepe en strak gewikkelde kern, pittige zuren en een kalkachtige afdronk. (95RP)
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chablis |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | William Fevre |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2045
The 2018 Chablis Grand Cru Les Clos is another obvious success, mingling aromas of citrus and citrus confit with hints of beeswax, peach and pear in an inviting bouquet. Full-bodied, muscular and layered, it's textural and fleshy, with a deep and tightly wound core, racy acids and a chalky finish. This is a fine effort that will improve with bottle age, but it is a bit more front-loaded out of the gates than the very fine 2017 rendition.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
Published: Jul 16, 2020
The Wine Advocate
RP 94+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2045
The 2018 Chablis Grand Cru Valmur is one of the most powerful, muscular wines in the range, delivering notes of pear, citrus oil, oyster shells, beeswax and white flowers. Full-bodied, deep and layered, with a textural attack, racy acids and a long, mineral finish, it should prove one of the most long-lived wines in Fèvre's portfolio this year.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2021 - 2040
Pretty and demonstrative, among Fèvre's grand cru bottlings, the 2018 Chablis Grand Cru Vaudésir is second only to the Bougros in expressiveness. Bursting with aromas of pear, white flowers, orange oil and citrus blossom, it's medium to full-bodied, satiny and enveloping, with a bright core of fruit and a precise, mineral finish.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2022 - 2040
The 2018 Chablis Grand Cru Les Preuses is another beautiful wine from Fèvre, wafting from the glass with pretty aromas of orange blossom, oyster shells, citrus zest and fresh pear. Medium to full-bodied, satiny and incisive, it's ample but precise, with racy acids and an intensely saline, mineral finish.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2022 - 2040
While the 2018 Chablis Grand Cru Bougros was inscrutable when I tasted it during its élevage a year ago, it was in fine form this spring, unwinding in the glass to reveal aromas of pear, white flowers, orange rind and peach. Medium to full-bodied, muscular and textural, it's ample and fleshy, with ripe but racy acids and fine depth at the core.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In het Mesozoïcum (de middentijd in de aardse geschiedenis) was het ongeveer net zo warm op de evenaar als op de polen. IJskappen zoals we nu kennen bestonden niet en grote delen van de wereld lagen onder de zeespiegel. Tijdens dit geologische tijdvlak maakte het zeeleven een enorme groei door. Vooral ammonieten, inktvisachtige diertjes in schelpen, kwamen in groten getale voor in het water.
Ammonieten zijn inmiddels uitgestorven en je vindt nog slechts hun kalkrijke huisjes terug als fossielen op plekken waar de aarde de rustplaats van deze diertjes heeft blootgelegd. Zoals in het zuid-Engelse kustplaatsje Kimmeridge - waarnaar het bodemtype bestaande uit deze fossiele lagen werd genoemd - en het Franse Chablisgebied. Gelukkkig genoeg is de chardonnaydruif - of beaunois zoals hij hier plaatselijk genoemd wordt - zeer gebaat bij kalrijke grond. Geen wonder dat ten noorden van de stad Chablis, waar de kalkgrond het vruchtbaarst is, de steile Grand Cru-wijngaarden zijn te vinden.
Hier zijn bovendien de klimatologische omstandigheden, door een natuurlijke beschutting tegen de snijdend koude wind, perfect. Het zijn (van west naar oost) Les Bougerots, Les Preuses, Vaudésir, Les Grenouilles, Valmur, Les Clos en Blanchot.
Van bijna dezelfde gunstige, zuidwestelijk naar de zon georiënteerde ligging profiteren hier ook de Premiers Cru's Fourchaume, Montée de Tonnerre, Mont de Milieu en Vaucoupin.
William Fèvre is altijd een van de grote voorvechters geweest van echte, authentieke Chablis. Hij schreef er zelfs een boek over: Le vrai Chablis et les autres. In 1998 verkocht hij echter zijn bedrijf en ging zich volledig wijden aan zijn wijngaarden in Chili. Aan de reputatie en het succes van zijn Chablisbedrijf en de geweldige wijnen die er vandaan komen zou echter geen einde komen.
De nieuwe eigenaar werd namelijk niet de eerste de beste. Het was Joseph Henriot van het gelijknamige champagnehuis en tevens eigenaar van het bourgognehuis Bouchard Père & Fils in Beaune, die de touwtjes in handen kreeg. Seignant detail: sinds de overname winnen de wijnen van het domein ieder jaar verder aan klasse en verfijning!
Domaine William Fèvre is een prachtig bedrijf met een onwaarschijnlijk potentieel. Het beschikt over ruim vijftig hectare eigen wijngaarden en het is daarmee de grootste particuliere wijngaardeigenaar van heel Chablis. Belangrijker nog is de omstandigheid dat van die wijngaarden twaalf hectare de status van premier cru hebben en vijftien en een halve hectare die van grand cru. Die 15½ hectare grands crus komen neer op vijftien procent van het totale areaal. Fèvre is dus als geen ander een referentie voor Chablis.
Het hele productieproces is erop afgestemd om de nuances in terroir te vertalen in de wijnen. Daarom wordt de grootste zorg besteed aan de conditie van het fruit. Dit betekent o.a. dat de rendementen beperkt blijven. Plukken gebeurt met de hand, de selectie is streng en de persing gebeurt met 'druifvriendelijke' pneumatische persen. Ook de vinificatie is gericht op een transparante, pure stijl.
Voor de opvoeding van de wijnen - meestal tussen tien en vijftien maanden - wordt (nieuw) eikenhout met de grootst mogelijke terughoudendheid gebruikt. Om een van Frankrijks meest toonaangevende wijngidsen, Le Classement van Bettane & Desseauve te citeren: "Purs, droits, délicatement boisés et subtilements différenciés selons les origines du terroir..."
De crus zijn gebaat bij bewaren. Zij tonen hun ware klasse pas binnen vijf tot tien jaar. Worden ze jonger geschonken, dan zijn ze sterk gebaat bij karafferen. Het zijn bij uitstek wijnen voor aan tafel: bij vis en wit vlees en in de krachtigste versie, zelfs voor kreeft in roomsaus.
Met een selectie van zes van de beste Grand Cru Chablis uit 2018 die Domaine William Fèvre te bieden heeft, is "A Journey in Chablis" een werkelijk unieke ervaring voor de Chablis liefhebber, gegarandeerd om gekoesterd te worden. De 2018 editie bevat 6 wijnen van de Grand Cru's Bougros, Vaudésir, Valmur, Les Preuses, Côte de Bougerots en Les Clos.
Vintage 2018 was voor William Fèvre het jaar van de perfecte balans! Door de ideale weersomstandigheden op de juiste momenten zijn de wijnen zijn zowel rijk als fris en mineralig. Na een trage start in de eerste maanden van het jaar zorgden milde temperaturen en stabiel weer in de maanden daarna voor een inhaalslag. Een evenwichtige bloei en rijping volgden en vonden zelfs twee weken vroeger dan gebruikelijk plaats. Hoge temperaturen in augustus, afgewisseld met een paar gezonde regenbuien, zorgden voor een evenwichtige rijping van de druiven. Een uitzonderlijk goede oogst met perfect rijpe en gezonde druiven vormden de basis voor grootse, pure en rijke wijnen met een fantastische mineraliteit!
De Chablis Grand Cru Bougros 2018 is in prima vorm, tot rust komend in het glas om aroma's van peer, witte bloemen, sinaasappelschil en perzik te onthullen. Medium tot vol, gespierd en textuur, rijk en vlezig, met rijpe maar pittige zuren en fijne diepte in de kern. (93RP)
De Chablis Grand Cru Vaudésir 2018 is qua expressiviteit op de tweede plaats na de Bougros. Barstensvol aroma's van peer, witte bloemen, sinaasappelolie en citrusbloesem, het is medium tot vol, satijnachtig en omhullend, met een heldere kern van fruit en een precieze, minerale afdronk. (94RP)
De Chablis Grand Cru Valmur 2018 is een van de krachtigste, gespierde wijnen in het assortiment, met tonen van peer, citrusolie, oesterschelpen, bijenwas en witte bloemen. Vol, diep en gelaagd, met een textuuraanzet, pittige zuren en een lange, minerale afdronk, dit zou dit jaar een van de langstlevende wijnen in Fèvre's portfolio moeten blijken te zijn. (94+ RP)
De Chablis Grand Cru Les Preuses 2018 is opnieuw een prachtige wijn uit Fèvre, die uit het glas zweeft met mooie aroma's van oranjebloesem, oesterschelpen, citrusschil en verse peer. Medium tot vol, satijnachtig en scherp, ruim maar precies, met pittige zuren en een intens zoute, minerale afdronk. (94RP)
De Chablis Grand Cru Bougros Côte Bouguerots 2018 is zeer goed gelukt en komt tot rust in het glas met heldere aroma's van witte bloemen, citrusschil, knapperig boomgaardfruit, gemalen stenen en oesterschelpen. Medium tot vol, diep en strak gewonden, pittig en scherp, met heldere zuren en een verschroeiende minerale afdronk. (94RP)
De Chablis Grand Cru Les Clos 2018 is wederom een duidelijk succes, waarbij aroma's van citrus en gekonfijte citrusvruchten worden gemengd met hints van bijenwas, perzik en peer in een uitnodigend boeket. Vol, gespierd en gelaagd, textuur en vlezig, met een diepe en strak gewikkelde kern, pittige zuren en een kalkachtige afdronk. (95RP)
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chablis |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | William Fevre |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2045
The 2018 Chablis Grand Cru Les Clos is another obvious success, mingling aromas of citrus and citrus confit with hints of beeswax, peach and pear in an inviting bouquet. Full-bodied, muscular and layered, it's textural and fleshy, with a deep and tightly wound core, racy acids and a chalky finish. This is a fine effort that will improve with bottle age, but it is a bit more front-loaded out of the gates than the very fine 2017 rendition.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
Published: Jul 16, 2020
The Wine Advocate
RP 94+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2045
The 2018 Chablis Grand Cru Valmur is one of the most powerful, muscular wines in the range, delivering notes of pear, citrus oil, oyster shells, beeswax and white flowers. Full-bodied, deep and layered, with a textural attack, racy acids and a long, mineral finish, it should prove one of the most long-lived wines in Fèvre's portfolio this year.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2021 - 2040
Pretty and demonstrative, among Fèvre's grand cru bottlings, the 2018 Chablis Grand Cru Vaudésir is second only to the Bougros in expressiveness. Bursting with aromas of pear, white flowers, orange oil and citrus blossom, it's medium to full-bodied, satiny and enveloping, with a bright core of fruit and a precise, mineral finish.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2022 - 2040
The 2018 Chablis Grand Cru Les Preuses is another beautiful wine from Fèvre, wafting from the glass with pretty aromas of orange blossom, oyster shells, citrus zest and fresh pear. Medium to full-bodied, satiny and incisive, it's ample but precise, with racy acids and an intensely saline, mineral finish.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2022 - 2040
While the 2018 Chablis Grand Cru Bougros was inscrutable when I tasted it during its élevage a year ago, it was in fine form this spring, unwinding in the glass to reveal aromas of pear, white flowers, orange rind and peach. Medium to full-bodied, muscular and textural, it's ample and fleshy, with ripe but racy acids and fine depth at the core.
As I wrote last year, fresh, tensile wines that are classical in style have been the watchword at the 78-hectare Domaine William Fèvre for more than a decade. The domaine's own grapes are hand harvested, with the exception of the Petit Chablis, and are fermented in a mixture of stainless steel and used barrels sourced from Bouchard Père & Fils, depending on the cuvée. After five or six months, the wine that fermented in wood is also racked to stainless steel to continue its élevage on the lees. Even at this early stage, the 2018s look like a success, and director Didier Séguier and his team richly deserve all the accolades they've received for achieving such consistent quality on such an important scale. The 2017s, revisited from bottle, go from strength to strength, and several showed so well that I was compelled to revise upward the scores that I published at the beginning of this year.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In het Mesozoïcum (de middentijd in de aardse geschiedenis) was het ongeveer net zo warm op de evenaar als op de polen. IJskappen zoals we nu kennen bestonden niet en grote delen van de wereld lagen onder de zeespiegel. Tijdens dit geologische tijdvlak maakte het zeeleven een enorme groei door. Vooral ammonieten, inktvisachtige diertjes in schelpen, kwamen in groten getale voor in het water.
Ammonieten zijn inmiddels uitgestorven en je vindt nog slechts hun kalkrijke huisjes terug als fossielen op plekken waar de aarde de rustplaats van deze diertjes heeft blootgelegd. Zoals in het zuid-Engelse kustplaatsje Kimmeridge - waarnaar het bodemtype bestaande uit deze fossiele lagen werd genoemd - en het Franse Chablisgebied. Gelukkkig genoeg is de chardonnaydruif - of beaunois zoals hij hier plaatselijk genoemd wordt - zeer gebaat bij kalrijke grond. Geen wonder dat ten noorden van de stad Chablis, waar de kalkgrond het vruchtbaarst is, de steile Grand Cru-wijngaarden zijn te vinden.
Hier zijn bovendien de klimatologische omstandigheden, door een natuurlijke beschutting tegen de snijdend koude wind, perfect. Het zijn (van west naar oost) Les Bougerots, Les Preuses, Vaudésir, Les Grenouilles, Valmur, Les Clos en Blanchot.
Van bijna dezelfde gunstige, zuidwestelijk naar de zon georiënteerde ligging profiteren hier ook de Premiers Cru's Fourchaume, Montée de Tonnerre, Mont de Milieu en Vaucoupin.
William Fèvre is altijd een van de grote voorvechters geweest van echte, authentieke Chablis. Hij schreef er zelfs een boek over: Le vrai Chablis et les autres. In 1998 verkocht hij echter zijn bedrijf en ging zich volledig wijden aan zijn wijngaarden in Chili. Aan de reputatie en het succes van zijn Chablisbedrijf en de geweldige wijnen die er vandaan komen zou echter geen einde komen.
De nieuwe eigenaar werd namelijk niet de eerste de beste. Het was Joseph Henriot van het gelijknamige champagnehuis en tevens eigenaar van het bourgognehuis Bouchard Père & Fils in Beaune, die de touwtjes in handen kreeg. Seignant detail: sinds de overname winnen de wijnen van het domein ieder jaar verder aan klasse en verfijning!
Domaine William Fèvre is een prachtig bedrijf met een onwaarschijnlijk potentieel. Het beschikt over ruim vijftig hectare eigen wijngaarden en het is daarmee de grootste particuliere wijngaardeigenaar van heel Chablis. Belangrijker nog is de omstandigheid dat van die wijngaarden twaalf hectare de status van premier cru hebben en vijftien en een halve hectare die van grand cru. Die 15½ hectare grands crus komen neer op vijftien procent van het totale areaal. Fèvre is dus als geen ander een referentie voor Chablis.
Het hele productieproces is erop afgestemd om de nuances in terroir te vertalen in de wijnen. Daarom wordt de grootste zorg besteed aan de conditie van het fruit. Dit betekent o.a. dat de rendementen beperkt blijven. Plukken gebeurt met de hand, de selectie is streng en de persing gebeurt met 'druifvriendelijke' pneumatische persen. Ook de vinificatie is gericht op een transparante, pure stijl.
Voor de opvoeding van de wijnen - meestal tussen tien en vijftien maanden - wordt (nieuw) eikenhout met de grootst mogelijke terughoudendheid gebruikt. Om een van Frankrijks meest toonaangevende wijngidsen, Le Classement van Bettane & Desseauve te citeren: "Purs, droits, délicatement boisés et subtilements différenciés selons les origines du terroir..."
De crus zijn gebaat bij bewaren. Zij tonen hun ware klasse pas binnen vijf tot tien jaar. Worden ze jonger geschonken, dan zijn ze sterk gebaat bij karafferen. Het zijn bij uitstek wijnen voor aan tafel: bij vis en wit vlees en in de krachtigste versie, zelfs voor kreeft in roomsaus.