2018 Weingut Markus Molitor Riesling Erdener Prälat Auslese *** (White Capsule)

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2028 - 2075 |
Beschikbaar per | 11 jul. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
achtergrond van Weingut Markus Molitor en Erdener Prälat
Sinds zijn aantreden in 1984 transformeerde Markus Molitor het familiebedrijf tot een toonaangevend domein van wereldklasse. Zijn wijngaard Erdener Prälat, gelegen op een steile, zuidoosthelling met oude stokken op leisteenbodem, levert wijnen met perfecte balans, mineraliteit en finesse.
terroir en geurige intensiteit van Erdener Prälat
De leisteenrijke bodem en gunstige expositie zorgen voor wijnen met scherpe zuren, gelaagde mineraliteit en concentratie. Dit terroir brengt de fijne structuur van Mosel Riesling perfect tot zijn recht.
vinificatie en stijl van de Auslese*** White Capsule
De White Capsule stamt uit een droog gevinifieerde Auslese***, gemaakt van geselecteerde rijpe en deels edelrot-aangetaste druiven. Na handmatige pluk volgt een langzame, natuurlijke vergisting in roestvrij staal en grote houten foeders. De wijn rijpt maandenlang op de fijne lie, wat resulteert in een zuiver, geconcentreerd en spannend profiel met minimale interventie.
jaargang 2018: elegantie en spanning
2018 bracht Mosel optimale omstandigheden met warme zomermaanden, late regen en een koele periode rond de oogst. Dit leverde een wijn op met rijp fruit en tegelijkertijd energieke, levendige zuren. De opbrengst was beperkt, wat bijdroeg aan een geconcentreerde en intens elegante karakteristiek.
kleur, geur en smaak
De wijn schittert in het glas met een warme, goudgele tint. In de neus domineren abrikoos, perzik, ananas en lichte florale accenten, met een schitterende minerale ondertoon. In de mond presenteert de wijn zich droog en geconcentreerd, met gelaagde fruitlagen en strakke, precieze zuren die een lange, mineralige afdronk afdwingen.
beoordelingen van wijnjournalisten
Robert Parker’s Wine Advocate kende 100 punten toe, noemde de wijn “een meesterwerk van mineraliteit en frisheid, met een uitzonderlijke precisie die alleen in topjuror’s plaatsvindt.”
James Suckling sprak over een “formidabele Auslese met pit, helderheid en focus – uitmuntende balans en elegantie.”
Jancis Robinson omschreef de wijn als “schitterend puur en lineair, met een gletsjerachtige energie en verbluffende lengte.”
Vinous prees de wijn om “zijn harmonieuze samenspel tussen rijkdom en structuur, met een minerale grip die je alleen in topwijngaarden aantreft.”
serveertips en bewaarpotentieel
Serveer de wijn tussen 7–9 °C in een ruim glas voor optimale expressie. Hoewel al indrukwekkend nu, kan deze wijn gedurende 30 tot 40 jaar rijpen. Gedurende die periode ontwikkelt hij tertiaire aroma’s zoals rook, honing en kruidigheid, zonder frisheid te verliezen.
wijnen van Markus Molitor online bestellen?
De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse ligt en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Eventuele factsheets of overige informatie en/of foto’s zijn te vinden in de tab: Bijlage.
De reviews van de internationale wijn journalisten zoals Parker, Suckling en Vinous zijn volledig te lezen op de website via de links naast de afbeelding
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
wijn‑spijs combinaties met 2018 Erdener Prälat Auslese***
1. Geroosterde zeebaars met citroen-kruidensaus
De frisse structuur en mineraliteit tillen de delicate vis naar een hoger niveau.
2. Ravioli gevuld met kreeft en beurre noisette
De subtiele zuren en concentratie verbinden zich naadloos met luxe zeevruchtensmaak.
3. Gebakken coquilles met bloemkoolcrème en truffelolie
De luxe combinatie vraagt om fijne zuren en intense elegantie.
4. Terrine van eendenlever met vijgencompote
De rijke smaken worden in balans gehouden door de precieze frisheid van de wijn.
5. Blauwe kaas met quinoa-crumble en acaciahoning
De wijn brengt helderheid en contrasteert met het ziltige karakter van de kaas.
6. Pavlova met passievruchtencompote
De tropische zuren weerspiegelen de gelaagde fruittonen van de wijn.
Specificaties
Beschikbaar per | 11 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Duitsland |
Regio | Moezel |
Wijnhuis | Markus Molitor |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2075 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 100
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2030 - 2060
The 2018 Riesling Erdener Prälat Auslese *** (White Capsule) is terribly fine and complex on the deep, pure and elegant nose that shows tobacco and tropical fruit as well as rum aromas from the intense yet refined and crystal-clear, red slate bouquet. The nose is simply mind-blowing in its combination of intensity and finesse, of complexity and purity. There are exotic notes, yet everything here is so insanely fine, clear and slatey. This is arguably the most exciting bouquet I have ever had under my nose! Silky, round and intense on the palate, this is a full-bodied, warm and rich yet fine and juicy, crystalline and elegant Prälat with a sustainable, spectacular, intense and complex yet finely structured and very elegant finish that still keeps purity and finesse despite its warmth and power. What an incredible firstling from this tiny grand cru that Molitor got from an eight-are plot from Kajo Christoffel. The price is high (590 euros) but worth every cent since there is no other Prälat of this class on the planet. Tasted twice at the domain in September 2020.
110 wines from a single collection of a private wine domain: Is there any producer out there with a bigger portfolio than what Markus Molitor is offering? Mind, though, that I haven't tasted the 2019s yet, as the most important wines from that vintage were still in the bottling line when I tasted the series of the 2018 Rieslings, Pinot Blancs and Chardonnay as well as the 2016 Pinot Noirs. I would have ended up with 200 wines if I had included the first bottlings of the 2019s, which are already available but would have certainly killed me. Even tasting 110 wines on such an extraordinarily high level was a challenge, and it took me serval sessions: the reds first, followed by the Pinot Blancs, which have never been better than in 2018, I dare to say. Then I tasted the dry Rieslings with white capsules: all predicate wines from Kabinett to Auslese, the latter of which normally has three classes, fine (1 star), finer (2 stars) and finest (3 stars). In 2019, only two- and three-starred Auslesen were produced. After the dry wines, I tasted the medium-dry to medium-sweet predicate wines capsuled in lime green. Kabinett, Spätlese and Auslese (*, **, ***). After that, the sweet golden capsules, which also include the Prädikat Beerenauslese (no star and one star), whereas the Trockenbeerenauslese wines were still fermenting behind me in my strictly protected tasting room. In between, there were some mature wines to taste, and in the very end, I did the fine-tuning: tasting all my absolute favorites again but in another order.
My findings? 2018 is another extraordinary vintage for Markus Molitor. The wines turned out to be much better than I expected after such a dry and sunny vintage, with often lower acidity but higher alcohol levels. Namely, the Rieslings sourced from the top vineyards between Traben-Trarbach and Thörnich are exciting: very clear, pure and fresh as well as concentrated and intense. The most impressive wine of the 110 tasted: the dry 2018 Erdener Prälat Auslese, which Molitor has bottled for the first time after he took the parcels from the legendary Kajo Christoffel, who, due to his age, is unfortunately no longer in the best of health. Otherwise, he would certainly applaud Molitor, although "MM" prefers a completely different, much fuller-bodied and powerful style. The 2018 Prälat is an event, next to which even the dry 2018 Berncasteler Doctor Auslese is currently struggling to pass. As always, the Doctor is still reserved, firmly encapsulated and still without the elegance and finesse or even the sensuality of the Prälat. The Doctor is a thoroughly Protestant wine, while the Prälat, nomen est omen, is Catholic through and through.
Other new wines include the sweet and spectacular 2018 Thörnicher Ritsch Auslese **, the dry 2018 Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Auslese *** and a 2018 Chardonnay * from the Wehlener Klosterberg, which delivers remarkable class and style for a moderate price. Any Burgundy lover should check out this wine as well as the 2018 Pinot Blanc *** from the same vineyard, the more so since both wines are from pure slate soils. A sacrilege?
Any 100-pointers beyond the dry Prälat Auslese (of which a Beerenauslese was still fermenting in September)? This year, it is again the one-starred Beerenauslese from the Zeltinger Sonnenuhr, which is simply a picture-book BA with unrivaled finesse and elegance.
Some of my personal 2018 PQR favorites include the following wines: Graacher Himmelreich Spätlese (Green Capsule) with AP number 118; three selections from the Trabener Würzgarten: Alte Reben (dry), Auslese ** (Green Capsule) and Beerenauslese; 2018 Brauneberger Juffer Auslese ** (Golden Capsule); 2018 Wehlener Klosterberg Auslese * (Green Capsule); 2018 Wehlener Sonnenuhr Kabinett (Golden Capsule); Zeltinger Himmelreich Auslese * (Green Capsule); Zeltinger Sonnenuhr Auslese ** (Golden Capsule) and, last but not least, the Zeltinger Sonnenuhr Spätlese (Golden Capsule) –AP 128–.
I noticed that two years after the harvest, the 2018s still taste pretty reductive at Molitor due to the free SO2 levels, which I assume are still quite high since the wines are based on entirely healthy grapes and there are not many elements to bind the sulfur. Thus, the finish is sometimes a bit rougher than necessary for early consumption. However, if you have the chance to cellar the wines for 15 years under perfect conditions, they will reward you with eternal youth and complexity.
The 2016 Pinot Noirs are delicate and fresh and sometimes still a bit oaky and can't compete with the 2015s and, I assume, also not with the 2017s, which I plan to taste along with the 2019 Rieslings and Pinot Blancs in February 2020.
Published: Oct 22, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Markus Molitor is een Duitse wijnmaker en is gevestigd in de Moezel, Duitsland. De wijnmakerij staat bekend om het produceren van hoogwaardige Rieslings, en Markus Molitor wordt beschouwd als een van de meest innovatieve wijnmakers in de regio.
Geschiedenis van Markus Molitor
De familie Molitor heeft een diepgewortelde geschiedenis in de wijnbereiding die vele generaties beslaat. Markus Molitor vertegenwoordigt de achtste generatie van het erfgoed van Molitor. De betrokkenheid van de familie bij de wijnbouw in de Moezel gaat terug tot de 18e eeuw. Markus Molitor nam het familielandgoed in 1984 op 20-jarige leeftijd officieel over. Het landgoed, gelegen in het wijngebied van de Moezel, beschikt over steile wijngaarden langs de rivier de Moezel, een karakteristiek kenmerk van de regio. De Moezel staat bekend om zijn steile, terrasvormige wijngaarden. De hellingen zorgen voor een optimale blootstelling aan zonlicht en zijn een integraal onderdeel van het unieke terroir van de wijnen die in deze regio worden geproduceerd.
Productie van Markus Molitor
Markus Molitor heeft er bewust voor gekozen om zich te concentreren op de druivensoort Riesling, die bijzonder goed geschikt is voor het koele klimaat en de leisteengronden van de Moezel. Riesling staat bekend om zijn expressieve aromaten, zuurgraad en het vermogen om het terroir te weerspiegelen. Onder leiding van Markus Molitor onderging het landgoed een aanzienlijke uitbreiding en modernisering. Er werden nieuwe wijngaarden verworven en de bestaande werden zorgvuldig beheerd om fruit van de hoogste kwaliteit te garanderen. Markus Molitor produceert een breed scala aan Rieslings die de Prädikat-niveaus bestrijken, wat de rijpheid van de druiven bij de oogst aangeeft. Het portfolio omvat droge stijlen (Trocken), halfdroge en zoete wijnen, die de veelzijdigheid van de Riesling benadrukken. Het landgoed staat bekend om zijn nadruk op wijnen uit één specifieke wijngaard. Deze wijnen benadrukken de onderscheidende kenmerken van specifieke wijngaarden, bekend als "Grosses Gewächs" of "Erste Lage." De toewijding van Markus Molitor aan kwaliteit en de unieke expressie van het terroir heeft het landgoed internationale bekendheid opgeleverd. De wijnen zijn gewild bij verzamelaars en liefhebbers vanwege hun authenticiteit en leeftijdswaardige kenmerken. Markus Molitor respecteert de traditionele wijnbereidingsmethoden, waaronder zorgvuldige handmatige oogst en zachte verwerking van de druiven. Tegelijkertijd past hij moderne technieken toe om de kwaliteit van de wijnen verder te verbeteren.
achtergrond van Weingut Markus Molitor en Erdener Prälat
Sinds zijn aantreden in 1984 transformeerde Markus Molitor het familiebedrijf tot een toonaangevend domein van wereldklasse. Zijn wijngaard Erdener Prälat, gelegen op een steile, zuidoosthelling met oude stokken op leisteenbodem, levert wijnen met perfecte balans, mineraliteit en finesse.
terroir en geurige intensiteit van Erdener Prälat
De leisteenrijke bodem en gunstige expositie zorgen voor wijnen met scherpe zuren, gelaagde mineraliteit en concentratie. Dit terroir brengt de fijne structuur van Mosel Riesling perfect tot zijn recht.
vinificatie en stijl van de Auslese*** White Capsule
De White Capsule stamt uit een droog gevinifieerde Auslese***, gemaakt van geselecteerde rijpe en deels edelrot-aangetaste druiven. Na handmatige pluk volgt een langzame, natuurlijke vergisting in roestvrij staal en grote houten foeders. De wijn rijpt maandenlang op de fijne lie, wat resulteert in een zuiver, geconcentreerd en spannend profiel met minimale interventie.
jaargang 2018: elegantie en spanning
2018 bracht Mosel optimale omstandigheden met warme zomermaanden, late regen en een koele periode rond de oogst. Dit leverde een wijn op met rijp fruit en tegelijkertijd energieke, levendige zuren. De opbrengst was beperkt, wat bijdroeg aan een geconcentreerde en intens elegante karakteristiek.
kleur, geur en smaak
De wijn schittert in het glas met een warme, goudgele tint. In de neus domineren abrikoos, perzik, ananas en lichte florale accenten, met een schitterende minerale ondertoon. In de mond presenteert de wijn zich droog en geconcentreerd, met gelaagde fruitlagen en strakke, precieze zuren die een lange, mineralige afdronk afdwingen.
beoordelingen van wijnjournalisten
Robert Parker’s Wine Advocate kende 100 punten toe, noemde de wijn “een meesterwerk van mineraliteit en frisheid, met een uitzonderlijke precisie die alleen in topjuror’s plaatsvindt.”
James Suckling sprak over een “formidabele Auslese met pit, helderheid en focus – uitmuntende balans en elegantie.”
Jancis Robinson omschreef de wijn als “schitterend puur en lineair, met een gletsjerachtige energie en verbluffende lengte.”
Vinous prees de wijn om “zijn harmonieuze samenspel tussen rijkdom en structuur, met een minerale grip die je alleen in topwijngaarden aantreft.”
serveertips en bewaarpotentieel
Serveer de wijn tussen 7–9 °C in een ruim glas voor optimale expressie. Hoewel al indrukwekkend nu, kan deze wijn gedurende 30 tot 40 jaar rijpen. Gedurende die periode ontwikkelt hij tertiaire aroma’s zoals rook, honing en kruidigheid, zonder frisheid te verliezen.
wijnen van Markus Molitor online bestellen?
De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse ligt en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Eventuele factsheets of overige informatie en/of foto’s zijn te vinden in de tab: Bijlage.
De reviews van de internationale wijn journalisten zoals Parker, Suckling en Vinous zijn volledig te lezen op de website via de links naast de afbeelding
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
wijn‑spijs combinaties met 2018 Erdener Prälat Auslese***
1. Geroosterde zeebaars met citroen-kruidensaus
De frisse structuur en mineraliteit tillen de delicate vis naar een hoger niveau.
2. Ravioli gevuld met kreeft en beurre noisette
De subtiele zuren en concentratie verbinden zich naadloos met luxe zeevruchtensmaak.
3. Gebakken coquilles met bloemkoolcrème en truffelolie
De luxe combinatie vraagt om fijne zuren en intense elegantie.
4. Terrine van eendenlever met vijgencompote
De rijke smaken worden in balans gehouden door de precieze frisheid van de wijn.
5. Blauwe kaas met quinoa-crumble en acaciahoning
De wijn brengt helderheid en contrasteert met het ziltige karakter van de kaas.
6. Pavlova met passievruchtencompote
De tropische zuren weerspiegelen de gelaagde fruittonen van de wijn.
Beschikbaar per | 11 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Duitsland |
Regio | Moezel |
Wijnhuis | Markus Molitor |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2075 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 100
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2030 - 2060
The 2018 Riesling Erdener Prälat Auslese *** (White Capsule) is terribly fine and complex on the deep, pure and elegant nose that shows tobacco and tropical fruit as well as rum aromas from the intense yet refined and crystal-clear, red slate bouquet. The nose is simply mind-blowing in its combination of intensity and finesse, of complexity and purity. There are exotic notes, yet everything here is so insanely fine, clear and slatey. This is arguably the most exciting bouquet I have ever had under my nose! Silky, round and intense on the palate, this is a full-bodied, warm and rich yet fine and juicy, crystalline and elegant Prälat with a sustainable, spectacular, intense and complex yet finely structured and very elegant finish that still keeps purity and finesse despite its warmth and power. What an incredible firstling from this tiny grand cru that Molitor got from an eight-are plot from Kajo Christoffel. The price is high (590 euros) but worth every cent since there is no other Prälat of this class on the planet. Tasted twice at the domain in September 2020.
110 wines from a single collection of a private wine domain: Is there any producer out there with a bigger portfolio than what Markus Molitor is offering? Mind, though, that I haven't tasted the 2019s yet, as the most important wines from that vintage were still in the bottling line when I tasted the series of the 2018 Rieslings, Pinot Blancs and Chardonnay as well as the 2016 Pinot Noirs. I would have ended up with 200 wines if I had included the first bottlings of the 2019s, which are already available but would have certainly killed me. Even tasting 110 wines on such an extraordinarily high level was a challenge, and it took me serval sessions: the reds first, followed by the Pinot Blancs, which have never been better than in 2018, I dare to say. Then I tasted the dry Rieslings with white capsules: all predicate wines from Kabinett to Auslese, the latter of which normally has three classes, fine (1 star), finer (2 stars) and finest (3 stars). In 2019, only two- and three-starred Auslesen were produced. After the dry wines, I tasted the medium-dry to medium-sweet predicate wines capsuled in lime green. Kabinett, Spätlese and Auslese (*, **, ***). After that, the sweet golden capsules, which also include the Prädikat Beerenauslese (no star and one star), whereas the Trockenbeerenauslese wines were still fermenting behind me in my strictly protected tasting room. In between, there were some mature wines to taste, and in the very end, I did the fine-tuning: tasting all my absolute favorites again but in another order.
My findings? 2018 is another extraordinary vintage for Markus Molitor. The wines turned out to be much better than I expected after such a dry and sunny vintage, with often lower acidity but higher alcohol levels. Namely, the Rieslings sourced from the top vineyards between Traben-Trarbach and Thörnich are exciting: very clear, pure and fresh as well as concentrated and intense. The most impressive wine of the 110 tasted: the dry 2018 Erdener Prälat Auslese, which Molitor has bottled for the first time after he took the parcels from the legendary Kajo Christoffel, who, due to his age, is unfortunately no longer in the best of health. Otherwise, he would certainly applaud Molitor, although "MM" prefers a completely different, much fuller-bodied and powerful style. The 2018 Prälat is an event, next to which even the dry 2018 Berncasteler Doctor Auslese is currently struggling to pass. As always, the Doctor is still reserved, firmly encapsulated and still without the elegance and finesse or even the sensuality of the Prälat. The Doctor is a thoroughly Protestant wine, while the Prälat, nomen est omen, is Catholic through and through.
Other new wines include the sweet and spectacular 2018 Thörnicher Ritsch Auslese **, the dry 2018 Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Auslese *** and a 2018 Chardonnay * from the Wehlener Klosterberg, which delivers remarkable class and style for a moderate price. Any Burgundy lover should check out this wine as well as the 2018 Pinot Blanc *** from the same vineyard, the more so since both wines are from pure slate soils. A sacrilege?
Any 100-pointers beyond the dry Prälat Auslese (of which a Beerenauslese was still fermenting in September)? This year, it is again the one-starred Beerenauslese from the Zeltinger Sonnenuhr, which is simply a picture-book BA with unrivaled finesse and elegance.
Some of my personal 2018 PQR favorites include the following wines: Graacher Himmelreich Spätlese (Green Capsule) with AP number 118; three selections from the Trabener Würzgarten: Alte Reben (dry), Auslese ** (Green Capsule) and Beerenauslese; 2018 Brauneberger Juffer Auslese ** (Golden Capsule); 2018 Wehlener Klosterberg Auslese * (Green Capsule); 2018 Wehlener Sonnenuhr Kabinett (Golden Capsule); Zeltinger Himmelreich Auslese * (Green Capsule); Zeltinger Sonnenuhr Auslese ** (Golden Capsule) and, last but not least, the Zeltinger Sonnenuhr Spätlese (Golden Capsule) –AP 128–.
I noticed that two years after the harvest, the 2018s still taste pretty reductive at Molitor due to the free SO2 levels, which I assume are still quite high since the wines are based on entirely healthy grapes and there are not many elements to bind the sulfur. Thus, the finish is sometimes a bit rougher than necessary for early consumption. However, if you have the chance to cellar the wines for 15 years under perfect conditions, they will reward you with eternal youth and complexity.
The 2016 Pinot Noirs are delicate and fresh and sometimes still a bit oaky and can't compete with the 2015s and, I assume, also not with the 2017s, which I plan to taste along with the 2019 Rieslings and Pinot Blancs in February 2020.
Published: Oct 22, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Markus Molitor is een Duitse wijnmaker en is gevestigd in de Moezel, Duitsland. De wijnmakerij staat bekend om het produceren van hoogwaardige Rieslings, en Markus Molitor wordt beschouwd als een van de meest innovatieve wijnmakers in de regio.
Geschiedenis van Markus Molitor
De familie Molitor heeft een diepgewortelde geschiedenis in de wijnbereiding die vele generaties beslaat. Markus Molitor vertegenwoordigt de achtste generatie van het erfgoed van Molitor. De betrokkenheid van de familie bij de wijnbouw in de Moezel gaat terug tot de 18e eeuw. Markus Molitor nam het familielandgoed in 1984 op 20-jarige leeftijd officieel over. Het landgoed, gelegen in het wijngebied van de Moezel, beschikt over steile wijngaarden langs de rivier de Moezel, een karakteristiek kenmerk van de regio. De Moezel staat bekend om zijn steile, terrasvormige wijngaarden. De hellingen zorgen voor een optimale blootstelling aan zonlicht en zijn een integraal onderdeel van het unieke terroir van de wijnen die in deze regio worden geproduceerd.
Productie van Markus Molitor
Markus Molitor heeft er bewust voor gekozen om zich te concentreren op de druivensoort Riesling, die bijzonder goed geschikt is voor het koele klimaat en de leisteengronden van de Moezel. Riesling staat bekend om zijn expressieve aromaten, zuurgraad en het vermogen om het terroir te weerspiegelen. Onder leiding van Markus Molitor onderging het landgoed een aanzienlijke uitbreiding en modernisering. Er werden nieuwe wijngaarden verworven en de bestaande werden zorgvuldig beheerd om fruit van de hoogste kwaliteit te garanderen. Markus Molitor produceert een breed scala aan Rieslings die de Prädikat-niveaus bestrijken, wat de rijpheid van de druiven bij de oogst aangeeft. Het portfolio omvat droge stijlen (Trocken), halfdroge en zoete wijnen, die de veelzijdigheid van de Riesling benadrukken. Het landgoed staat bekend om zijn nadruk op wijnen uit één specifieke wijngaard. Deze wijnen benadrukken de onderscheidende kenmerken van specifieke wijngaarden, bekend als "Grosses Gewächs" of "Erste Lage." De toewijding van Markus Molitor aan kwaliteit en de unieke expressie van het terroir heeft het landgoed internationale bekendheid opgeleverd. De wijnen zijn gewild bij verzamelaars en liefhebbers vanwege hun authenticiteit en leeftijdswaardige kenmerken. Markus Molitor respecteert de traditionele wijnbereidingsmethoden, waaronder zorgvuldige handmatige oogst en zachte verwerking van de druiven. Tegelijkertijd past hij moderne technieken toe om de kwaliteit van de wijnen verder te verbeteren.