2020 Weingut Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Auslese ** (White Capsule)

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2028 - 2070 |
Beschikbaar per | 14 jul. 2025 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Markus Molitor en de wijngaard Zeltinger Sonnenuhr
Weingut Markus Molitor is een van de toonaangevende domeinen aan de Moezel, met een sterke focus op terroirexpressie, precisie en rijpingspotentieel. Zeltinger Sonnenuhr is een van zijn belangrijkste topwijngaarden, gelegen op extreem steile hellingen met pure, verweerde blauwe leisteen. De expositie op het zuidwesten zorgt voor optimale zoninstraling, terwijl de koele nachten bijdragen aan de hoge aromatische spanning van de Rieslingdruif. Hier worden Molitors meest verfijnde en gestructureerde wijnen geboren.
Vinificatie en stijl van de Auslese *** White Capsule
De 2020 Auslese *** (White Capsule) is het resultaat van een minutieuze selectie van perfect rijpe druiven met lichte edelrot, afkomstig van oude, diepgewortelde stokken. Zoals gebruikelijk bij Markus Molitor vindt de oogst handmatig plaats, vaak in meerdere plukrondes per perceel. De druiven worden geperst met een traditionele mandpers, en de vergisting gebeurt uitsluitend met wilde gisten in grote houten vaten. De wijn rijpt acht tot tien maanden op de fijne lie en wordt gebotteld onder natuurlijke kurk, zonder filtering.
De vermelding “White Capsule” betekent dat het hier gaat om een droge stijl Auslese, ondanks het indrukwekkende concentratieniveau. Deze wijn bezit een krachtige structuur, maar met absolute finesse en pure terroirexpressie.
Beoordeling van Robert Parker – The Wine Advocate
Stephan Reinhardt beoordeelde deze wijn met 98+ punten in Robert Parker's Wine Advocate en sprak van een indrukwekkende wijn met groot potentieel. Hij beschrijft de 2020 Auslese *** als intens, complex en gelaagd, met aroma’s van rijp fruit, gekonfijte citroen, gember en natte leisteen. In de mond toont hij zich zijdezacht, gespierd, krachtig en toch perfect in balans. Reinhardt noemt dit een wijn met “grote talenten” die pas echt tot volle expressie zal komen na minimaal tien jaar flesrijping. De wijn is lang, intens en bijzonder complex – een echte bewaarwijn. Drinkadvies: 2030–2070.
Kleur, geur en smaak
In het glas toont de wijn een diepgele kleur met schittering. Het bouquet opent met geurige accenten van citroenschil, gekonfijte perzik, ingemaakte gember en zilte mineraliteit. De smaak is intens geconcentreerd, met een subtiele spanning tussen fruit, kracht, zuiverheid en leisteenachtige mineraliteit. De structuur is tegelijkertijd gespierd en verfijnd. De afdronk is eindeloos en precies, met een karakteristiek zilt, droog profiel.
Serveertips en rijpingspotentieel
Deze wijn verdient een ruime karaf en een groot Riesling-glas om zijn ware karakter te tonen. Serveer licht gekoeld op ongeveer 9 graden Celsius. Ideaal vanaf 2030, maar met gemak meer dan vijf decennia houdbaar. Deze Auslese *** is een van die zeldzame Rieslings die kracht, zuiverheid en bewaarpotentieel perfect combineren.
Wijnen van Markus Molitor online bestellen?
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties met 2020 Zeltinger Sonnenuhr Auslese ***
-
Langzaam gegaarde kreeft met beurre blanc
De mineraliteit en droge concentratie van de wijn versterken het zoet-zilte karakter van de kreeft. -
Terrine van ganzenlever met citrusgelei
Het spel tussen rijke structuur en fijne zuren biedt perfecte balans bij dit klassieke luxe gerecht. -
Ramen met miso, shiitake en sesamolie
De hartige umami en textuur van dit gerecht sluiten prachtig aan bij de spanning in de wijn. -
Gegrilde zeebaars met venkel en sinaasappelzeste
De frisse zuren van de wijn snijden moeiteloos door de olieachtige vis en accentueren het aromatische karakter. -
Risotto met groene asperges en Parmezaan
De wijn geeft levendigheid en diepgang aan dit romige en zachte gerecht. -
Ravioli gevuld met geitenkaas en citroen
De frisheid en precisie van de wijn geven elegantie aan dit subtiele vegetarische gerecht.
Specificaties
Beschikbaar per | 14 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Duitsland |
Regio | Moezel |
Wijnhuis | Markus Molitor |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 98+
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2030 - 2070
Molitor's vividly yellow-colored 2020 Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** (White Capsule) offers an intense and complex nose of ripe fruits, potted ginger and lemon chutney notes spiced with slate plates. Very fine and elegant on the palate, this is a silky-textured, intense, muscular, very dense and concentrated Riesling Auslese that reveals great talents but should be kept for at least a decade. It has great complexity and balance and is very long and complex. Impressive. 2% stated alcohol. Natural cork. Tasted in September 2023.
When Markus Molitor came all the way to Geisenheim to show me the two Saar Rieslings from his Domäne Serrig, I had just finished my tasting of the 2021 and 2022 Rheingau Rieslings with Johannes Leitz. I had asked Molitor to brig me some of his top wines to have a context for his new Saar wines. Although I tasted all the wines a while before and it was still too early to see how they had developed so soon after the bottling, I took the chance to give an update. Although our system will handle the new scores as a kind of new or updated rating, I ask you to handle these notes with caution and see them only in context with my previous notes. Molitor's Rieslings develop very slowly, and new reviews normally do not make much sense except after eight to 10 years later. The only stunning finding I had comparing the Serrig wines with the wines listed here is that the established Markus Molitor Rieslings taste much more reductive and aloof than the upcoming releases of Domäne Serrig even though they are more or less made the same way: handpicked, basket pressed and fermented with natural yeasts in large oak casks for eight to 10 months. The SO2 doses are similar, and yet there is a difference not just of terroir but also of style. While the established 2020 Molitor Rieslings are still sleepers, the Serrig Rieslings are currently singing and of incomparable brightness and finesse.
Published: Sep 21, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 62
Markus Molitor Riesling Mosel Zeltinger Sonnenuhr Auslese ** (White Cap) 2022
Wednesday, Nov 08, 2023
Color
White
Country
Germany
Region
Mosel
Vintage
2022
The deep and delicate nose of mandarin orange and papaya pulls you into this succulent and concentrated dry Mosel riesling that has so many alternating layers of richness and slatey minerality. Only medium-bodied, but with a sensational harmony this really shows what was possible in 2022. Drink or hold.
Stuart Pigott
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2028 - 2050
From: 2021 Mosel and Saar – Tantalizing, Tingling, Thrilling (Jun 2023)
The 2021 Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** White Capsule is from old, ungrafted vines and comes with an uncommon creaminess on the nose. This strikes absolute balance with its fine, slightly mouth-coating texture, so dense and so fine. Apricot shimmers amidst a gentle creaminess from small oak. The lemon is the fresh, bright, vivid backdrop to all of this, lending scope and luminosity. Utter poise, total elegance with lasting echoes of lemon and cream. (Dry)
- By Anne Krebiehl MW on April 2023
Any visit to Markus Molitor’s Haus Klosterberg is a tour de force – while the man himself is a force of nature. He tirelessly drives to make the best wines he possibly can, to do utmost justice to his vineyards and to vinify as many parcels separately as possible. “Akribie,” or absolute meticulousness, is his guiding principle. His next favorite word is selection. “Transporting the identity of each site into the glass time after time, vintage by vintage,” is how one of his employees described the ethos of the estate. Add a tireless, obsessive nature and a deep-seated love for this intricate region and its history, and you begin to understand what you are in for. Molitor’s vast estate holdings, now amounting to 120 hectares, include the property of the former Prussian State Domaine in Serrig (Saar) he bought in 2016. He notes how both the pandemic and building supply issues delayed the planned re-opening of this historic renovation project. Then there are new acquisitions: it took lengthy negotiation and persuasion with more than 60 vineyard owners to piece together the numerous parcels of the cooler, well-ventilated vineyards in the upper Zeltinger Schlossberg, many of them fallow for years. Molitor bought these to recultivate, so his supply of grapes for Kabinett wines is ensured in the ever-warming climate. Harvest in these elevated sites is two to three weeks later than in lower-lying vineyards. Molitor also says that he is always “on the lookout” for more sites suitable for Pinot Noir, having been among the first to plant the variety after it was re-permitted in the region in the 1980s and noting that it will be “ever more important” in the region. Wine styles at Molitor are color-coded: white capsules denote dry, green is off-dry, and gold is sweet. Within these categories, wines are tiered into one, two and three stars of each of the Prädikate, harking back to the pre-1971 attributes of “feiner”, “feinste” and “hochfein” – meaning finer, finest and absolutely fine. This old-fashioned but clear-cut distinction was conferred on wines before they went to auction during the last decades of the 19th and the first decades of the 20th centuries—the glory days of Riesling. A three-star Auslese can thus be produced in trocken, feinherb or sweet and so on. Multiply this by countless parcels in numerous sites across Mosel and Saar, several harvest passes for various Prädikate and you understand the number of wines on offer. The star ratings are not down to degrees of Oechsle, i.e. the ripeness of the must at harvest, but to the evolution of each and every single lot of wine in the cellar. Molitor notes that many of the three-star Auslesen are made in tiny quantities of just 300-500 bottles. Three stars guarantee a wine at the very height of its expression. They often are from the oldest vines – but not necessarily. The sweetest Prädikate, BAs and TBAs, in tiny kegs and glass balloons, are still fermenting away in a corner of the smaller tasting room, so they benefit from the warmer temperature that they need at their glacial pace of progress. All dry wines, made strictly without any botrytized grapes, are fermented and matured in 2,000- and 3,000-liter barrels made by Stockinger and some smaller barrels, too. This results in some Rieslings with a distinct touch of oak-derived hazelnut creaminess. Some wines also ferment in amphora, concrete egg and stainless steel. Malolactic fermentation is avoided as much as possible. While Riesling is the mainstay, Pinot Noir is of growing importance. There is also a little Pinot Blanc and, since 2018, also some Chardonnay. The 2021 Rieslings were thrilling. I was also often impressed with the sites from Kinheim – even though they are not Molitor’s most famous. The Pinot Noirs from 2019 are very elegant.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Markus Molitor is een Duitse wijnmaker en is gevestigd in de Moezel, Duitsland. De wijnmakerij staat bekend om het produceren van hoogwaardige Rieslings, en Markus Molitor wordt beschouwd als een van de meest innovatieve wijnmakers in de regio.
Geschiedenis van Markus Molitor
De familie Molitor heeft een diepgewortelde geschiedenis in de wijnbereiding die vele generaties beslaat. Markus Molitor vertegenwoordigt de achtste generatie van het erfgoed van Molitor. De betrokkenheid van de familie bij de wijnbouw in de Moezel gaat terug tot de 18e eeuw. Markus Molitor nam het familielandgoed in 1984 op 20-jarige leeftijd officieel over. Het landgoed, gelegen in het wijngebied van de Moezel, beschikt over steile wijngaarden langs de rivier de Moezel, een karakteristiek kenmerk van de regio. De Moezel staat bekend om zijn steile, terrasvormige wijngaarden. De hellingen zorgen voor een optimale blootstelling aan zonlicht en zijn een integraal onderdeel van het unieke terroir van de wijnen die in deze regio worden geproduceerd.
Productie van Markus Molitor
Markus Molitor heeft er bewust voor gekozen om zich te concentreren op de druivensoort Riesling, die bijzonder goed geschikt is voor het koele klimaat en de leisteengronden van de Moezel. Riesling staat bekend om zijn expressieve aromaten, zuurgraad en het vermogen om het terroir te weerspiegelen. Onder leiding van Markus Molitor onderging het landgoed een aanzienlijke uitbreiding en modernisering. Er werden nieuwe wijngaarden verworven en de bestaande werden zorgvuldig beheerd om fruit van de hoogste kwaliteit te garanderen. Markus Molitor produceert een breed scala aan Rieslings die de Prädikat-niveaus bestrijken, wat de rijpheid van de druiven bij de oogst aangeeft. Het portfolio omvat droge stijlen (Trocken), halfdroge en zoete wijnen, die de veelzijdigheid van de Riesling benadrukken. Het landgoed staat bekend om zijn nadruk op wijnen uit één specifieke wijngaard. Deze wijnen benadrukken de onderscheidende kenmerken van specifieke wijngaarden, bekend als "Grosses Gewächs" of "Erste Lage." De toewijding van Markus Molitor aan kwaliteit en de unieke expressie van het terroir heeft het landgoed internationale bekendheid opgeleverd. De wijnen zijn gewild bij verzamelaars en liefhebbers vanwege hun authenticiteit en leeftijdswaardige kenmerken. Markus Molitor respecteert de traditionele wijnbereidingsmethoden, waaronder zorgvuldige handmatige oogst en zachte verwerking van de druiven. Tegelijkertijd past hij moderne technieken toe om de kwaliteit van de wijnen verder te verbeteren.
Markus Molitor en de wijngaard Zeltinger Sonnenuhr
Weingut Markus Molitor is een van de toonaangevende domeinen aan de Moezel, met een sterke focus op terroirexpressie, precisie en rijpingspotentieel. Zeltinger Sonnenuhr is een van zijn belangrijkste topwijngaarden, gelegen op extreem steile hellingen met pure, verweerde blauwe leisteen. De expositie op het zuidwesten zorgt voor optimale zoninstraling, terwijl de koele nachten bijdragen aan de hoge aromatische spanning van de Rieslingdruif. Hier worden Molitors meest verfijnde en gestructureerde wijnen geboren.
Vinificatie en stijl van de Auslese *** White Capsule
De 2020 Auslese *** (White Capsule) is het resultaat van een minutieuze selectie van perfect rijpe druiven met lichte edelrot, afkomstig van oude, diepgewortelde stokken. Zoals gebruikelijk bij Markus Molitor vindt de oogst handmatig plaats, vaak in meerdere plukrondes per perceel. De druiven worden geperst met een traditionele mandpers, en de vergisting gebeurt uitsluitend met wilde gisten in grote houten vaten. De wijn rijpt acht tot tien maanden op de fijne lie en wordt gebotteld onder natuurlijke kurk, zonder filtering.
De vermelding “White Capsule” betekent dat het hier gaat om een droge stijl Auslese, ondanks het indrukwekkende concentratieniveau. Deze wijn bezit een krachtige structuur, maar met absolute finesse en pure terroirexpressie.
Beoordeling van Robert Parker – The Wine Advocate
Stephan Reinhardt beoordeelde deze wijn met 98+ punten in Robert Parker's Wine Advocate en sprak van een indrukwekkende wijn met groot potentieel. Hij beschrijft de 2020 Auslese *** als intens, complex en gelaagd, met aroma’s van rijp fruit, gekonfijte citroen, gember en natte leisteen. In de mond toont hij zich zijdezacht, gespierd, krachtig en toch perfect in balans. Reinhardt noemt dit een wijn met “grote talenten” die pas echt tot volle expressie zal komen na minimaal tien jaar flesrijping. De wijn is lang, intens en bijzonder complex – een echte bewaarwijn. Drinkadvies: 2030–2070.
Kleur, geur en smaak
In het glas toont de wijn een diepgele kleur met schittering. Het bouquet opent met geurige accenten van citroenschil, gekonfijte perzik, ingemaakte gember en zilte mineraliteit. De smaak is intens geconcentreerd, met een subtiele spanning tussen fruit, kracht, zuiverheid en leisteenachtige mineraliteit. De structuur is tegelijkertijd gespierd en verfijnd. De afdronk is eindeloos en precies, met een karakteristiek zilt, droog profiel.
Serveertips en rijpingspotentieel
Deze wijn verdient een ruime karaf en een groot Riesling-glas om zijn ware karakter te tonen. Serveer licht gekoeld op ongeveer 9 graden Celsius. Ideaal vanaf 2030, maar met gemak meer dan vijf decennia houdbaar. Deze Auslese *** is een van die zeldzame Rieslings die kracht, zuiverheid en bewaarpotentieel perfect combineren.
Wijnen van Markus Molitor online bestellen?
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties met 2020 Zeltinger Sonnenuhr Auslese ***
-
Langzaam gegaarde kreeft met beurre blanc
De mineraliteit en droge concentratie van de wijn versterken het zoet-zilte karakter van de kreeft. -
Terrine van ganzenlever met citrusgelei
Het spel tussen rijke structuur en fijne zuren biedt perfecte balans bij dit klassieke luxe gerecht. -
Ramen met miso, shiitake en sesamolie
De hartige umami en textuur van dit gerecht sluiten prachtig aan bij de spanning in de wijn. -
Gegrilde zeebaars met venkel en sinaasappelzeste
De frisse zuren van de wijn snijden moeiteloos door de olieachtige vis en accentueren het aromatische karakter. -
Risotto met groene asperges en Parmezaan
De wijn geeft levendigheid en diepgang aan dit romige en zachte gerecht. -
Ravioli gevuld met geitenkaas en citroen
De frisheid en precisie van de wijn geven elegantie aan dit subtiele vegetarische gerecht.
Beschikbaar per | 14 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Duitsland |
Regio | Moezel |
Wijnhuis | Markus Molitor |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 98+
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2030 - 2070
Molitor's vividly yellow-colored 2020 Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** (White Capsule) offers an intense and complex nose of ripe fruits, potted ginger and lemon chutney notes spiced with slate plates. Very fine and elegant on the palate, this is a silky-textured, intense, muscular, very dense and concentrated Riesling Auslese that reveals great talents but should be kept for at least a decade. It has great complexity and balance and is very long and complex. Impressive. 2% stated alcohol. Natural cork. Tasted in September 2023.
When Markus Molitor came all the way to Geisenheim to show me the two Saar Rieslings from his Domäne Serrig, I had just finished my tasting of the 2021 and 2022 Rheingau Rieslings with Johannes Leitz. I had asked Molitor to brig me some of his top wines to have a context for his new Saar wines. Although I tasted all the wines a while before and it was still too early to see how they had developed so soon after the bottling, I took the chance to give an update. Although our system will handle the new scores as a kind of new or updated rating, I ask you to handle these notes with caution and see them only in context with my previous notes. Molitor's Rieslings develop very slowly, and new reviews normally do not make much sense except after eight to 10 years later. The only stunning finding I had comparing the Serrig wines with the wines listed here is that the established Markus Molitor Rieslings taste much more reductive and aloof than the upcoming releases of Domäne Serrig even though they are more or less made the same way: handpicked, basket pressed and fermented with natural yeasts in large oak casks for eight to 10 months. The SO2 doses are similar, and yet there is a difference not just of terroir but also of style. While the established 2020 Molitor Rieslings are still sleepers, the Serrig Rieslings are currently singing and of incomparable brightness and finesse.
Published: Sep 21, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 62
Markus Molitor Riesling Mosel Zeltinger Sonnenuhr Auslese ** (White Cap) 2022
Wednesday, Nov 08, 2023
Color
White
Country
Germany
Region
Mosel
Vintage
2022
The deep and delicate nose of mandarin orange and papaya pulls you into this succulent and concentrated dry Mosel riesling that has so many alternating layers of richness and slatey minerality. Only medium-bodied, but with a sensational harmony this really shows what was possible in 2022. Drink or hold.
Stuart Pigott
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2028 - 2050
From: 2021 Mosel and Saar – Tantalizing, Tingling, Thrilling (Jun 2023)
The 2021 Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** White Capsule is from old, ungrafted vines and comes with an uncommon creaminess on the nose. This strikes absolute balance with its fine, slightly mouth-coating texture, so dense and so fine. Apricot shimmers amidst a gentle creaminess from small oak. The lemon is the fresh, bright, vivid backdrop to all of this, lending scope and luminosity. Utter poise, total elegance with lasting echoes of lemon and cream. (Dry)
- By Anne Krebiehl MW on April 2023
Any visit to Markus Molitor’s Haus Klosterberg is a tour de force – while the man himself is a force of nature. He tirelessly drives to make the best wines he possibly can, to do utmost justice to his vineyards and to vinify as many parcels separately as possible. “Akribie,” or absolute meticulousness, is his guiding principle. His next favorite word is selection. “Transporting the identity of each site into the glass time after time, vintage by vintage,” is how one of his employees described the ethos of the estate. Add a tireless, obsessive nature and a deep-seated love for this intricate region and its history, and you begin to understand what you are in for. Molitor’s vast estate holdings, now amounting to 120 hectares, include the property of the former Prussian State Domaine in Serrig (Saar) he bought in 2016. He notes how both the pandemic and building supply issues delayed the planned re-opening of this historic renovation project. Then there are new acquisitions: it took lengthy negotiation and persuasion with more than 60 vineyard owners to piece together the numerous parcels of the cooler, well-ventilated vineyards in the upper Zeltinger Schlossberg, many of them fallow for years. Molitor bought these to recultivate, so his supply of grapes for Kabinett wines is ensured in the ever-warming climate. Harvest in these elevated sites is two to three weeks later than in lower-lying vineyards. Molitor also says that he is always “on the lookout” for more sites suitable for Pinot Noir, having been among the first to plant the variety after it was re-permitted in the region in the 1980s and noting that it will be “ever more important” in the region. Wine styles at Molitor are color-coded: white capsules denote dry, green is off-dry, and gold is sweet. Within these categories, wines are tiered into one, two and three stars of each of the Prädikate, harking back to the pre-1971 attributes of “feiner”, “feinste” and “hochfein” – meaning finer, finest and absolutely fine. This old-fashioned but clear-cut distinction was conferred on wines before they went to auction during the last decades of the 19th and the first decades of the 20th centuries—the glory days of Riesling. A three-star Auslese can thus be produced in trocken, feinherb or sweet and so on. Multiply this by countless parcels in numerous sites across Mosel and Saar, several harvest passes for various Prädikate and you understand the number of wines on offer. The star ratings are not down to degrees of Oechsle, i.e. the ripeness of the must at harvest, but to the evolution of each and every single lot of wine in the cellar. Molitor notes that many of the three-star Auslesen are made in tiny quantities of just 300-500 bottles. Three stars guarantee a wine at the very height of its expression. They often are from the oldest vines – but not necessarily. The sweetest Prädikate, BAs and TBAs, in tiny kegs and glass balloons, are still fermenting away in a corner of the smaller tasting room, so they benefit from the warmer temperature that they need at their glacial pace of progress. All dry wines, made strictly without any botrytized grapes, are fermented and matured in 2,000- and 3,000-liter barrels made by Stockinger and some smaller barrels, too. This results in some Rieslings with a distinct touch of oak-derived hazelnut creaminess. Some wines also ferment in amphora, concrete egg and stainless steel. Malolactic fermentation is avoided as much as possible. While Riesling is the mainstay, Pinot Noir is of growing importance. There is also a little Pinot Blanc and, since 2018, also some Chardonnay. The 2021 Rieslings were thrilling. I was also often impressed with the sites from Kinheim – even though they are not Molitor’s most famous. The Pinot Noirs from 2019 are very elegant.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Markus Molitor is een Duitse wijnmaker en is gevestigd in de Moezel, Duitsland. De wijnmakerij staat bekend om het produceren van hoogwaardige Rieslings, en Markus Molitor wordt beschouwd als een van de meest innovatieve wijnmakers in de regio.
Geschiedenis van Markus Molitor
De familie Molitor heeft een diepgewortelde geschiedenis in de wijnbereiding die vele generaties beslaat. Markus Molitor vertegenwoordigt de achtste generatie van het erfgoed van Molitor. De betrokkenheid van de familie bij de wijnbouw in de Moezel gaat terug tot de 18e eeuw. Markus Molitor nam het familielandgoed in 1984 op 20-jarige leeftijd officieel over. Het landgoed, gelegen in het wijngebied van de Moezel, beschikt over steile wijngaarden langs de rivier de Moezel, een karakteristiek kenmerk van de regio. De Moezel staat bekend om zijn steile, terrasvormige wijngaarden. De hellingen zorgen voor een optimale blootstelling aan zonlicht en zijn een integraal onderdeel van het unieke terroir van de wijnen die in deze regio worden geproduceerd.
Productie van Markus Molitor
Markus Molitor heeft er bewust voor gekozen om zich te concentreren op de druivensoort Riesling, die bijzonder goed geschikt is voor het koele klimaat en de leisteengronden van de Moezel. Riesling staat bekend om zijn expressieve aromaten, zuurgraad en het vermogen om het terroir te weerspiegelen. Onder leiding van Markus Molitor onderging het landgoed een aanzienlijke uitbreiding en modernisering. Er werden nieuwe wijngaarden verworven en de bestaande werden zorgvuldig beheerd om fruit van de hoogste kwaliteit te garanderen. Markus Molitor produceert een breed scala aan Rieslings die de Prädikat-niveaus bestrijken, wat de rijpheid van de druiven bij de oogst aangeeft. Het portfolio omvat droge stijlen (Trocken), halfdroge en zoete wijnen, die de veelzijdigheid van de Riesling benadrukken. Het landgoed staat bekend om zijn nadruk op wijnen uit één specifieke wijngaard. Deze wijnen benadrukken de onderscheidende kenmerken van specifieke wijngaarden, bekend als "Grosses Gewächs" of "Erste Lage." De toewijding van Markus Molitor aan kwaliteit en de unieke expressie van het terroir heeft het landgoed internationale bekendheid opgeleverd. De wijnen zijn gewild bij verzamelaars en liefhebbers vanwege hun authenticiteit en leeftijdswaardige kenmerken. Markus Molitor respecteert de traditionele wijnbereidingsmethoden, waaronder zorgvuldige handmatige oogst en zachte verwerking van de druiven. Tegelijkertijd past hij moderne technieken toe om de kwaliteit van de wijnen verder te verbeteren.