2018 Pierre-Yves Colin-Morey Bâtard-Montrachet Grand Cru

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De 2018 Pierre-Yves Colin-Morey Bâtard-Montrachet Grand Cru is een uitzonderlijke witte Bourgogne die de essentie van het prestigieuze Bâtard-Montrachet terroir belichaamt. Bâtard-Montrachet is een van de meest gerenommeerde Grand Cru-wijngaarden in Bourgogne, gelegen tussen de dorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. De wijngaard staat bekend om zijn kalkrijke bodems, die bijdragen aan de complexiteit en mineraliteit van de wijnen.
Het oogstjaar 2018 werd gekenmerkt door een warm en droog groeiseizoen, wat resulteerde in gezonde en perfect rijpe druiven. Deze omstandigheden leidden tot wijnen met geconcentreerde smaken en een evenwichtige zuurgraad.
Pierre-Yves Colin-Morey past een minimale interventie toe in de wijnbereiding. De druiven worden voorzichtig geperst en de most fermenteert in 350-liter eikenhouten vaten, waarvan ongeveer 30% nieuw is. De wijn rijpt vervolgens 15 tot 20 maanden op de fijne droesem zonder bâtonnage (het roeren van de droesem), om de frisheid en spanning te behouden.
De 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru is een fantastische wijn, met aroma's van peer, honingraat, witte bloemen, geroosterde noten met een subtiele hint van petroleum. Vol van lichaam, gelaagd en scherp, het is vlezig en mooi geconcentreerd met een lange en complex afdronk, met aanhoudende tonen van fruit en mineralen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Pierre Yves Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2050
The 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru is a terrific success, exhibiting aromas of pear, honeycomb, white flowers, toasted nuts and a delicate top note of petrol. Full-bodied, layered and incisive, it's fleshy and nicely concentrated, even if it's a comparatively open, giving rendition of this supremely age-worthy cuvée.
Clashing diaries, unanticipated accidents and then a global pandemic had conspired to frustrate my attempts to taste with Pierre-Yves Colin for over a year, but my perseverance was ultimately rewarded with the chance to sample his bottled 2018s and still maturing 2019s this fall. We discussed a number of topics. Most obviously, we talked of the 2019 vintage, where Pierre-Yves remarked on the importance of catching the right harvest date and how he has blocked the malolactic fermentation of one or two barrels per cuvée not so much as to retain freshness as to preclude any excess aromatic exoticism (he did the same in the very different 2008 and 2013 vintages with much success). We also surveyed winemaking practices: since moving to his new, much colder cellars in Chassagne-Montrachet, he finds his wines retain significantly more free sulfur dioxide for any given addition, and he now feels he added more than was necessary—given these altered conditions—to his 2015s, 2016s, and 2017s. So, some subtle adjustments have now been made in this regard, and readers can expect the wines to be a little less buttoned up out of the gates than has been the case in those three vintages. Now Pierre-Yves has so much space, he's also thinking about further extending the élevage of his lower appellations: in the next two or three years, he's contemplating fermenting and maturing them in 350-liter barrels for a year, before racking them to tronconic wooden vats for further time on the lees.
We also talked of this history of the Pierre-Yves Colin-Morey label, and that bears reiterating here to help readers better understand these wines. In its inception, this was a négociant label, with Pierre-Yves depositing empty (new) barrels with his suppliers and collecting them when they had been filled: in 2001, he debuted with six barrels; in 2002, 12, and by 2005, the last year of exclusively négociant production, fully 28 barrels. Since then, Pierre-Yves has gradually augmented his domaine holdings, beginning with his 13-hectare share of Domaine Marc Colin and supplemented by seven hectares inherited by his wife, Caroline Morey. Concomitantly, his purchases as a négociant have diminished; and when he does buy, he prefers (quite naturally) to buy in fruit than in must. Some of the parcels whose grapes he purchases, he farms, as is the case with his Bâtard-Montrachet, Corton-Charlemagne and some of his communal Meursault cuvée. And sometimes, even if he doesn't farm the parcel, it's his team that picks at harvest time: this is the case for his Meursault Perrières. Purchased grapes, it's worth noting, are never vinified together with domaine fruit, so every cuvée consists of either one or the other. In resumé, then, this is the story of a négociant label that has become more and more of a domaine—and not remotely the reverse, a claim I recently overheard (and contradicted).
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.
Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey
Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Productie van Pierre Yves Colin Morey
De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.
De 2018 Pierre-Yves Colin-Morey Bâtard-Montrachet Grand Cru is een uitzonderlijke witte Bourgogne die de essentie van het prestigieuze Bâtard-Montrachet terroir belichaamt. Bâtard-Montrachet is een van de meest gerenommeerde Grand Cru-wijngaarden in Bourgogne, gelegen tussen de dorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. De wijngaard staat bekend om zijn kalkrijke bodems, die bijdragen aan de complexiteit en mineraliteit van de wijnen.
Het oogstjaar 2018 werd gekenmerkt door een warm en droog groeiseizoen, wat resulteerde in gezonde en perfect rijpe druiven. Deze omstandigheden leidden tot wijnen met geconcentreerde smaken en een evenwichtige zuurgraad.
Pierre-Yves Colin-Morey past een minimale interventie toe in de wijnbereiding. De druiven worden voorzichtig geperst en de most fermenteert in 350-liter eikenhouten vaten, waarvan ongeveer 30% nieuw is. De wijn rijpt vervolgens 15 tot 20 maanden op de fijne droesem zonder bâtonnage (het roeren van de droesem), om de frisheid en spanning te behouden.
De 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru is een fantastische wijn, met aroma's van peer, honingraat, witte bloemen, geroosterde noten met een subtiele hint van petroleum. Vol van lichaam, gelaagd en scherp, het is vlezig en mooi geconcentreerd met een lange en complex afdronk, met aanhoudende tonen van fruit en mineralen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Pierre Yves Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2050
The 2018 Bâtard-Montrachet Grand Cru is a terrific success, exhibiting aromas of pear, honeycomb, white flowers, toasted nuts and a delicate top note of petrol. Full-bodied, layered and incisive, it's fleshy and nicely concentrated, even if it's a comparatively open, giving rendition of this supremely age-worthy cuvée.
Clashing diaries, unanticipated accidents and then a global pandemic had conspired to frustrate my attempts to taste with Pierre-Yves Colin for over a year, but my perseverance was ultimately rewarded with the chance to sample his bottled 2018s and still maturing 2019s this fall. We discussed a number of topics. Most obviously, we talked of the 2019 vintage, where Pierre-Yves remarked on the importance of catching the right harvest date and how he has blocked the malolactic fermentation of one or two barrels per cuvée not so much as to retain freshness as to preclude any excess aromatic exoticism (he did the same in the very different 2008 and 2013 vintages with much success). We also surveyed winemaking practices: since moving to his new, much colder cellars in Chassagne-Montrachet, he finds his wines retain significantly more free sulfur dioxide for any given addition, and he now feels he added more than was necessary—given these altered conditions—to his 2015s, 2016s, and 2017s. So, some subtle adjustments have now been made in this regard, and readers can expect the wines to be a little less buttoned up out of the gates than has been the case in those three vintages. Now Pierre-Yves has so much space, he's also thinking about further extending the élevage of his lower appellations: in the next two or three years, he's contemplating fermenting and maturing them in 350-liter barrels for a year, before racking them to tronconic wooden vats for further time on the lees.
We also talked of this history of the Pierre-Yves Colin-Morey label, and that bears reiterating here to help readers better understand these wines. In its inception, this was a négociant label, with Pierre-Yves depositing empty (new) barrels with his suppliers and collecting them when they had been filled: in 2001, he debuted with six barrels; in 2002, 12, and by 2005, the last year of exclusively négociant production, fully 28 barrels. Since then, Pierre-Yves has gradually augmented his domaine holdings, beginning with his 13-hectare share of Domaine Marc Colin and supplemented by seven hectares inherited by his wife, Caroline Morey. Concomitantly, his purchases as a négociant have diminished; and when he does buy, he prefers (quite naturally) to buy in fruit than in must. Some of the parcels whose grapes he purchases, he farms, as is the case with his Bâtard-Montrachet, Corton-Charlemagne and some of his communal Meursault cuvée. And sometimes, even if he doesn't farm the parcel, it's his team that picks at harvest time: this is the case for his Meursault Perrières. Purchased grapes, it's worth noting, are never vinified together with domaine fruit, so every cuvée consists of either one or the other. In resumé, then, this is the story of a négociant label that has become more and more of a domaine—and not remotely the reverse, a claim I recently overheard (and contradicted).
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.
Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey
Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Productie van Pierre Yves Colin Morey
De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.