2018 Pago de Carraovejas El Anejon

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Pago de Carraovejas
Jaar 2018
Druif Cabernet Sauvignon Merlot Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Drink venster 2023 - 2034
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De druiven worden volledig handmatig geoogst in kleine kratjes en na een uitgebreide monitoring tijdens de groei en na een eerste selectie in de wijngaard vindt de 2e selectie plaats. De druiven gaan dan naar een koude kamer en dan naar de finale selectietafel. Alles vindt bij Carraovejas plaats middels zwaartekracht dus nergens pompen die te agressief en vaak met te veel zuurstof de most en wijn verplaatsen. De wijn gaat dan voor de fermentatie in kleine houten barriques met inheemse gisten. Dit krijgt alle tijd. De malolactische gisting vindt plaats in dezelfde vaten en daarna gaat de Anejon middels zwaartekracht een etage lager naar de vaten-kelder waar het in nieuw frans eiken mag rijpen voor minimaal 18 maanden.

De Anejón toont ons de geur van de terrassen van de Ribera del Duero. Hoog gelegen in de Ribera del Duero met een bijna manische focus op kwaliteit worden hier geweldige wijnen gemaakt. Dit wijnhuis is ook de eigenaar van Ossian het fameuze wijnhuis uit de Rueda met zijn Verdejo wijngaarden van soms 150+ jaar oud. De wijn is een blend van Tempranillo (94%), cabernet sauvignon (2%) en merlot (4%) en wordt alleen maar geproduceerd in de uitzonderlijke jaren. De 2018 is de opvolger van de 2016 en is pas eind 2022 vrij gegeven.  Het evenwicht is de basis van het fijne, delicate en tegelijkertijd intense karakter van de wijn. Aan de ene kant tonen de geuren van bloemen geïntegreerd met een krachtige vrucht de levendigheid van de omgeving. Aan de andere kant zendt het frisheid en een levendige en energie uit, kenmerkend voor een locatie die zo uniek en echt is als de terrassen van de Carraovejas. De 2016 jaargang heeft 93/100 punten gekregen van James Suckling.

De wijn wordt vaak vergeleken met de Aalto PS en dat is niet helemaal vreemd daar de voormalige wijnmaker en directeur Javier Zaccagnini van Aalto nauw heeft samengewerkt met Pago de Carraovejas 

Weetje: Naast Ossian heeft de Pago Carraojevas group ook het prachtige in Galicië gelegen wijnhuis Viña Mein opgenomen. Geweldige wijnen gemaakt met een zee-injectie. 

Vineyard for 2018 Pago de Carraovejas El Anejon

Pago de Carraovejas is een project van de beroemde Chef Jose Maria Ruiz die deze wijn schenkt als huiswijn in zijn restaurant in Segovia onder de naam " Autor ".Sinds kort heeft het beroemde wijnhuis Ossian deze bodega onder haar hoede genomen. Pago de Carraovejas heeft unieke wijnen, ieder met zijn eigen unieke enorm boeiende persoonlijkheid. De wijnen hebben zeer expressieve aroma's, intense kleur, vlezige, krachtige en uitbundige smaak die elk van de kenmerken van elk ras manifesteert. De afgelopen jaren heeft deze bodega een enorme boost gemaakt en behoort nu tot de tophuizen uit de Ribera del Duero.

De bodega Pago de los Capellanes is gevestigd in het centrum van de beroemde wijnbouwregio Ribera del Duero in de provincie Burgos. Ze ligt net buiten Pedrosa del Duero, waar een van de beste druiven van de hele Ribera geoogst worden. De naam ‘Pago de los Capellanes’ is ook de naam van het gebied waarin de wijngaarden en wijnkelders liggen. Het Spaanse woord ‘pago’ betekent bestuursgebied. Pedrosa de Duero ligt op 800 meter hoogte. Op de hellingen van de regio domineren klei- en kalkbodems, waarin de druivenstokken diep geworteld moeten zijn om water te krijgen. Daardoor is er aan de ene kant een klein, maar aan de andere kant goed geconcentreerd productiepotentieel. Er valt per jaar 500 ml neerslag en de weersomstandigheden zijn extreem. De zomers zijn met tot wel 45 graden in de wijngaarden heel heet en de winters heel koud. Op sommige dagen is het 0 graden. Tijdens de oogst kan het overdag tot wel 25 graden worden, terwijl ’s nachts het vriespunt bereikt wordt. Dat bevordert het rijpingsproces van de druiven, wat het alcohol- en tanninegehalte weer verhoogt en de kleur versterkt. Maar de zuurtegraad blijft gelijk.

In het begin had het wijngoed maar een paar hectare met een paar duizend wijnstokken met de traditionele stiftsnoei. Later breidde het echtpaar Rodero de wijnbouwgrond uit tot meer dan 100 hectare. Op die grond is 80% met tempranillo (in de Ribera del Duero, wordt hij tinto fino genoemd), 10% met cabernet sauvignon en 10% met merlot beplant. De maximale productiehoeveelheid van het wijngoed is 5000 kg druiven per hectare. Dit aantal ligt beduidend onder de 7000 kg per hectare die het controleorgaan van Ribera del Duero voorschrijft.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Pago de Carraovejas
Druif Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2034
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Pago de Carraovejas El Anejon
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie