2016 Pierre-Yves Colin-Morey Meursault 1er Cru Perrières

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2021 - 2038 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De Pierre-Yves Colin-Morey Meursault 1er Cru Perrières is een prachtige witte Bourgogne wijn van Chardonnay, afkomstig uit de Premier Cru-wijngaard Les Perrières in Meursault, Côte de Beaune. De wijngaard Les Perrières wordt algemeen beschouwd als een van de beste Premier Cru-wijngaarden in Meursault, en velen beschouwen het zelfs als Grand Cru-waardig. De naam "Perrières" verwijst naar de steenachtige (pierre) bodem die rijk is aan kalksteen. Deze unieke bodem geeft de wijnen hun kenmerkende mineraliteit en spanning, wat resulteert in zeer verfijnde en geconcentreerde wijnen met een lange levensduur.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
DE ''MAGIËR'' UIT DE BOURGOGNE.
Pierre-Yves Colin behoeft weinig introductie. In het afgelopen decennium is hij van rijzende ster overgegaan tot een volwaardig wijnmeester. De wijnen van Pierre-Yves lijken elk jaar beter te worden.
Pierre-Yves begon in 1994 te werken bij de wijnmakerij van zijn vader (Domaine Marc Colin), waar hij tot de oogst van 2005 wijnmaker was. In de tussentijd startte hij in 2001 met zijn vrouw, Caroline Morey, een eigen wijndomein. Dit werd de basis voor Pierre-Yves Colin-Morey. Inmiddels maakt Caroline ook haar eigen wijnen onder de naam Caroline Morey.
Vandaag de dag telt het domein 13 hectare wijngaarden, waarvan 2 hectare van het familie erfgoed zijn en de andere percelen zijn aangekocht in de afgelopen vijftien jaar. De wijngaarden zijn gelegen in de dorpen Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Santenay, Puligny-Montrachet en Meursault. De productie bestaat uit 92% Chardonnay, 5% Pinot Noir en 3% Aligoté. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Pierre Yves Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
Another of the highlights of this year's portfolio, the 2016 Meursault 1er Cru Les Perrières is deeper and more complete than the Charmes and Genevrières this year, wafting from the glass with classic aromas of citrus oil, confit lemon, toasted nuts and flowers. On the palate, it's medium to full-bodied, concentrated and tangy, with excellent intensity and length.
In his new cuverie in Chassagne-Montrachet's zone artisanale, Pierre-Yves Colin now has the luxury of space, permitting him to play with extended sur lie maturation to an extent that was impossible in his old facilities. Unfortunately, however, the cruel frosts of the 2016 vintage dealt him a difficult hand. Readers will be familiar with the challenges that the frosts' aftermath posed, and while Pierre-Yves handled them deftly, raw materials impose limitations on even the most talented winemaker. It's clear that this won't go down in history as Pierre-Yves's best vintage—even if his winemaking is better than ever. There are, however, plenty of wines worth pursuing among those reviewed here—some already bottled and some unracked on their original lees, which are scored in parentheses—and their structure and shape make them well-adapted to nearer-term consumption while the prodigious 2014s and 2015s develop in bottle.
Published:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2026 - 2035
From: 2016 White Burgundy: Excellent, But Complicated (Sep 2018)
Captivating, nuanced nose offers fresh pineapple and citrus scents, a cool crushed-rock minerality and lovely floral perfume ("this was amazing since the start," noted Colin). Compellingly rich, ripe and thick but with almost painful crushed-rock minerality keeping it clenched in the early going in spite of its harmoniousness. Boasts outstanding refinement of texture and density for the vintage, but also great verve. Utterly consistent from start to mounting, unflagging, sappy finish. A great 2016 in the making. Colin's Meursault Perrières consistently ranks among my favorite premier cru white Burgundies.
- By Stephen Tanzer on May 2014
Pierre-Yves Colin told me that at harvest it was impossible to see the difference between first- and second-generation grapes. That made it risky to choose a compromise date for the harvest, he added, and it was also the reason why he didn’t pick too early in ’16 (he began on September 22). “I wanted to give the second-generation grapes a chance to get ripe enough,” he explained, “and thanks to the warm summer they were able to mostly catch up.” Still, grape sugars and acidity levels were lower than in 2017, and Colin chaptalized most of his wines by 0.3% or 0.4% “to extend the fermentations and get more fat.” He also believes that extending the élevage helped him "get rid of the exotic side of the vintage." Colin told me that today the 2016s remind him a bit of the 2008s, which he says are starting to come around, so he thinks that the better ‘16s need eight to ten years of cellaring.
Colin typically assembles his wines just three weeks before bottling and prefers to do a long élevage; he told me he likes "the old approach" of leaving the wines on their lees in barrel in a cold cellar for 18 to 20 months—i.e., through two winters. And he’s not a fan of racking wines into tanks for further élevage prior to bottling as he much prefers the way the wines evolve in barrels. "Stainless steel tanks don't bring any evolution to the wines; the wines don’t really continue their lives and they can take on a metallic quality," he explained. "This is probably a better option than early bottling—for example, it can give the grower more time to manage the SO2 level in a wine—but it doesn’t really add much."
(92-95)
From: 2016 & 2015 White Burgundy (Sep 2017)
(two 350-liter barrels, one new and one once-used): Aromas of underripe pineapple and crushed-rock minerality. Rich and pliant on entry, then powerful and energetic in the middle, conveying urgent intensity as well as enticing sucrosité to its pineapple and rock flavors. This seems high in acidity but I suspect it's more a function of the wine's strong mineral component. The explosive finish is thick, pungent and extremely long yet weightless, showing superb class and rising, palate-staining length.
- By Stephen Tanzer on June 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.
Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey
Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Productie van Pierre Yves Colin Morey
De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.
De Pierre-Yves Colin-Morey Meursault 1er Cru Perrières is een prachtige witte Bourgogne wijn van Chardonnay, afkomstig uit de Premier Cru-wijngaard Les Perrières in Meursault, Côte de Beaune. De wijngaard Les Perrières wordt algemeen beschouwd als een van de beste Premier Cru-wijngaarden in Meursault, en velen beschouwen het zelfs als Grand Cru-waardig. De naam "Perrières" verwijst naar de steenachtige (pierre) bodem die rijk is aan kalksteen. Deze unieke bodem geeft de wijnen hun kenmerkende mineraliteit en spanning, wat resulteert in zeer verfijnde en geconcentreerde wijnen met een lange levensduur.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
DE ''MAGIËR'' UIT DE BOURGOGNE.
Pierre-Yves Colin behoeft weinig introductie. In het afgelopen decennium is hij van rijzende ster overgegaan tot een volwaardig wijnmeester. De wijnen van Pierre-Yves lijken elk jaar beter te worden.
Pierre-Yves begon in 1994 te werken bij de wijnmakerij van zijn vader (Domaine Marc Colin), waar hij tot de oogst van 2005 wijnmaker was. In de tussentijd startte hij in 2001 met zijn vrouw, Caroline Morey, een eigen wijndomein. Dit werd de basis voor Pierre-Yves Colin-Morey. Inmiddels maakt Caroline ook haar eigen wijnen onder de naam Caroline Morey.
Vandaag de dag telt het domein 13 hectare wijngaarden, waarvan 2 hectare van het familie erfgoed zijn en de andere percelen zijn aangekocht in de afgelopen vijftien jaar. De wijngaarden zijn gelegen in de dorpen Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Santenay, Puligny-Montrachet en Meursault. De productie bestaat uit 92% Chardonnay, 5% Pinot Noir en 3% Aligoté. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Pierre Yves Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
Another of the highlights of this year's portfolio, the 2016 Meursault 1er Cru Les Perrières is deeper and more complete than the Charmes and Genevrières this year, wafting from the glass with classic aromas of citrus oil, confit lemon, toasted nuts and flowers. On the palate, it's medium to full-bodied, concentrated and tangy, with excellent intensity and length.
In his new cuverie in Chassagne-Montrachet's zone artisanale, Pierre-Yves Colin now has the luxury of space, permitting him to play with extended sur lie maturation to an extent that was impossible in his old facilities. Unfortunately, however, the cruel frosts of the 2016 vintage dealt him a difficult hand. Readers will be familiar with the challenges that the frosts' aftermath posed, and while Pierre-Yves handled them deftly, raw materials impose limitations on even the most talented winemaker. It's clear that this won't go down in history as Pierre-Yves's best vintage—even if his winemaking is better than ever. There are, however, plenty of wines worth pursuing among those reviewed here—some already bottled and some unracked on their original lees, which are scored in parentheses—and their structure and shape make them well-adapted to nearer-term consumption while the prodigious 2014s and 2015s develop in bottle.
Published:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2026 - 2035
From: 2016 White Burgundy: Excellent, But Complicated (Sep 2018)
Captivating, nuanced nose offers fresh pineapple and citrus scents, a cool crushed-rock minerality and lovely floral perfume ("this was amazing since the start," noted Colin). Compellingly rich, ripe and thick but with almost painful crushed-rock minerality keeping it clenched in the early going in spite of its harmoniousness. Boasts outstanding refinement of texture and density for the vintage, but also great verve. Utterly consistent from start to mounting, unflagging, sappy finish. A great 2016 in the making. Colin's Meursault Perrières consistently ranks among my favorite premier cru white Burgundies.
- By Stephen Tanzer on May 2014
Pierre-Yves Colin told me that at harvest it was impossible to see the difference between first- and second-generation grapes. That made it risky to choose a compromise date for the harvest, he added, and it was also the reason why he didn’t pick too early in ’16 (he began on September 22). “I wanted to give the second-generation grapes a chance to get ripe enough,” he explained, “and thanks to the warm summer they were able to mostly catch up.” Still, grape sugars and acidity levels were lower than in 2017, and Colin chaptalized most of his wines by 0.3% or 0.4% “to extend the fermentations and get more fat.” He also believes that extending the élevage helped him "get rid of the exotic side of the vintage." Colin told me that today the 2016s remind him a bit of the 2008s, which he says are starting to come around, so he thinks that the better ‘16s need eight to ten years of cellaring.
Colin typically assembles his wines just three weeks before bottling and prefers to do a long élevage; he told me he likes "the old approach" of leaving the wines on their lees in barrel in a cold cellar for 18 to 20 months—i.e., through two winters. And he’s not a fan of racking wines into tanks for further élevage prior to bottling as he much prefers the way the wines evolve in barrels. "Stainless steel tanks don't bring any evolution to the wines; the wines don’t really continue their lives and they can take on a metallic quality," he explained. "This is probably a better option than early bottling—for example, it can give the grower more time to manage the SO2 level in a wine—but it doesn’t really add much."
(92-95)
From: 2016 & 2015 White Burgundy (Sep 2017)
(two 350-liter barrels, one new and one once-used): Aromas of underripe pineapple and crushed-rock minerality. Rich and pliant on entry, then powerful and energetic in the middle, conveying urgent intensity as well as enticing sucrosité to its pineapple and rock flavors. This seems high in acidity but I suspect it's more a function of the wine's strong mineral component. The explosive finish is thick, pungent and extremely long yet weightless, showing superb class and rising, palate-staining length.
- By Stephen Tanzer on June 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.
Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey
Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Productie van Pierre Yves Colin Morey
De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.