2019 Artadi La Poza de Ballesteros BIO

Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
De La Poza de Ballesteros van Artadi is pure Tempranillo uit een wijngaard van 3,6 hectare geplant in 1960 in het dorp Elvillar. De ontsteeld druiven gisten in open houten kuipen en verblijven voor 14 maanden in Franse eiken vaten. De wijnstokken op dit terroir kunnen dieper wortelen, de wijnstokken zijn oud en het microklimaat is meer Middellandse Zee. Het domein ligt tegenover de (Artadi) Valdegines (de twee wijngaarden worden gescheiden door een klein riviertje). La Poza de Ballesteros is is oost-gericht en krijgt de middagzon wat zorgt dat de druif eerder rijp is. Zeer intense cherry kleur. Aroma prima cacao, zoete specerijen, romige eiken, rijp fruit, chocolade. Krachtige, smakelijke, vlezige, romige, pikante smaak. In het glas heeft de fijnen een mooie donker-rode kleur. De wijn heeft een prachtig frisheid en optimale zuurgraad. We onderscheiden laurierblad, tabac, zwarte peper, chocolade. Zoals bij alle Artadi wijnen is het krachtige ietwat vlezige wijn met een mooie haast romige en pikante zeer lange afdronk.
OVER ARTADI
Bodegas y Viñedos Artadi produceren kwaliteitswijnen in drie wijngebieden: Rioja Alavesa, Navarra en Alicante. Om het beste te halen uit de verschillende bodemtypes, klimatologische omstandigheden en karakteristieke druivensoorten, wordt bij Artadi biologisch en biodynamisch gewerkt. In het Baskische deel van de Rioja, Alavesa, verbouwt Artadi enkel tempranillo voor de rode wijn. De bodem van de 70 hectaren aan wijngaarden bestaat voornamelijk uit kalkhoudende grond, kiezels en klei, al dan niet onderling vermengd, op een hoogte van circa 700 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is een grillige combinatie van oceanisch en continentaal.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating:
(90 - 92)
Price ($)
$85 - 100
Drink Date
2016 - 2021
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2016
Source
226, The Wine Advocate
I caught the 2014 La Poza de Ballesteros one week before bottling and the wine showed the puppy fat of the very young wines, the slightly warmer vintage (compared with 2013), the more generous terroir, the deeper soils and the more Mediterranean character of the plot. This 2014 was defined by López de Lacalle as more dynamic (when he felt some 2013 were a little stressed by cold). There is more generous fruit here and some hints of aromatic herbs; this is not a very ripe vintage, but feels a little riper than other bottlings. There will be 6,600 bottles from 2014.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
De La Poza de Ballesteros van Artadi is pure Tempranillo uit een wijngaard van 3,6 hectare geplant in 1960 in het dorp Elvillar. De ontsteeld druiven gisten in open houten kuipen en verblijven voor 14 maanden in Franse eiken vaten. De wijnstokken op dit terroir kunnen dieper wortelen, de wijnstokken zijn oud en het microklimaat is meer Middellandse Zee. Het domein ligt tegenover de (Artadi) Valdegines (de twee wijngaarden worden gescheiden door een klein riviertje). La Poza de Ballesteros is is oost-gericht en krijgt de middagzon wat zorgt dat de druif eerder rijp is. Zeer intense cherry kleur. Aroma prima cacao, zoete specerijen, romige eiken, rijp fruit, chocolade. Krachtige, smakelijke, vlezige, romige, pikante smaak. In het glas heeft de fijnen een mooie donker-rode kleur. De wijn heeft een prachtig frisheid en optimale zuurgraad. We onderscheiden laurierblad, tabac, zwarte peper, chocolade. Zoals bij alle Artadi wijnen is het krachtige ietwat vlezige wijn met een mooie haast romige en pikante zeer lange afdronk.
OVER ARTADI
Bodegas y Viñedos Artadi produceren kwaliteitswijnen in drie wijngebieden: Rioja Alavesa, Navarra en Alicante. Om het beste te halen uit de verschillende bodemtypes, klimatologische omstandigheden en karakteristieke druivensoorten, wordt bij Artadi biologisch en biodynamisch gewerkt. In het Baskische deel van de Rioja, Alavesa, verbouwt Artadi enkel tempranillo voor de rode wijn. De bodem van de 70 hectaren aan wijngaarden bestaat voornamelijk uit kalkhoudende grond, kiezels en klei, al dan niet onderling vermengd, op een hoogte van circa 700 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is een grillige combinatie van oceanisch en continentaal.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating:
(90 - 92)
Price ($)
$85 - 100
Drink Date
2016 - 2021
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2016
Source
226, The Wine Advocate
I caught the 2014 La Poza de Ballesteros one week before bottling and the wine showed the puppy fat of the very young wines, the slightly warmer vintage (compared with 2013), the more generous terroir, the deeper soils and the more Mediterranean character of the plot. This 2014 was defined by López de Lacalle as more dynamic (when he felt some 2013 were a little stressed by cold). There is more generous fruit here and some hints of aromatic herbs; this is not a very ripe vintage, but feels a little riper than other bottlings. There will be 6,600 bottles from 2014.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!