Tenuta di Ghizzano

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 11

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Tenuta di Ghizzano is een biologisch gecertificeerd en biodynamisch wijndomein met een eeuwenoude geschiedenis en fameus om hun terroir-gedreven wijnen. Men houdt niet van kunstgrepen en gelooft dat voorwaarde voor een goede wijn de wijngaard moet zijn en een top wijn komt dus uit een top wijngaard. De wijnen van Tenuta di Ghizzano zijn stuk voor stuk pareltjes en zijn van een hoogstaand niveaus en dat wordt ook unaniem bevestigd door de wijn-critici. Tenuta di Ghizzano heeft als doel om producten van hoge kwaliteit te maken, beperkt in hoeveelheid, die de kenmerken van dit gebied volledig weerspiegelen, zonder de stijl, elegantie en rijke geuren van de glooiende heuvels die het wijnhuis omringen te vergeten.

Het wijnhuis investeert dan ook in natuurlijke wijnbereiding en landbouw, wat misschien betekent dat er minder geproduceerd wordt, maar wat zeker betekent dat er BETER geproduceerd wordt. Het landgoed van Ghizzano bestaat vandaag de dag uit ongeveer 350 hectare, waarvan 20 aan wijnstokken, 20 aan olijven, 150 hectare graan en de resterende 150 bestaat uit woud en populierenbossen.

Vanwege de benadering "geen snelkoppelingen, geen chemicaliën" die typerend is voor de biologisch-dynamische landbouw, wordt de grootste zorg besteed aan elk van de stappen bij de productie van de wijn: alléén door een zeer zorgvuldige verzorging van de wijngaarden en de wijnbereiding kunnen fouten worden voorkomen en ontstaan er echt terroirgestuurde producten. Kwaliteit boven alles is dan ook het motto van dit geweldige wijnhuis. Elke wijngaard wordt in meerdere fases geoogst en de druiven worden meerdere keren geselecteerd: tijdens de oogst, daarna in de kelder en uiteindelijk, druif voor druif na ontsteling. Elk perceel wordt vervolgens afzonderlijk gevinifieerd en geproefd, tijdens de gisting, op een dagelijkse basis. Een traditionele benadering van moderne wijnbereiding betekent dus dat alle druiven uitsluitend met de voet worden geplet, om zo voorzichtig alleen de goede tannines te extraheren. Elektrische pompen worden ook zoveel mogelijk vermeden om de wijn te beschermen tegen onnodige stress en oxidatie. De gisting vindt alleen plaats via wilde gisten.

Tenuta di Ghizzano ligt op een oude pliocene zeebodem en is ongelooflijk rijk, bezaaid met fossiele schelpen en uiteindelijk perfect voor de wijngaarden. Het klimaat is uniek en geniet ook van de gunstige effecten van de nabije kust, zoals de lichtreflectie van de zee en de verkoelende zomerbries.

Historie

Er wordt aangenomen dat de familie Venerosi Pesciolini zich tegen het einde van de 14e eeuw in Ghizzano vestigde. Het wijnhuis en de oliemolen bevinden zich allebei direct naast de toren die in 1370 werd gebouwd door de Venerosi Pesciolini voorouders. Druiven en olijven, en de productie van wijn en olie, vormden de kern van de activiteiten van de familie en omvatten het hele landgoed zoals het nu is. Ghizzano is een klein dorp op een heuveltop, ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, niet ver van de Toscaanse kust, op 40 km van Livorno en 40 km ten zuiden van Pisa, in een gebied dat de 'Colline Pisane' (heuvels van Pisa) wordt genoemd. Het landschap is zacht en het klimaat mild, dankzij de zeewind. Er zijn geen extreme temperaturen of een groot risico op vorst in de lente. Het land heeft een interessante compositie.

Het was Pierfrancesco Venerosi Pesciolini die het potentieel van Tenuta di Ghizzano echt begreep. Het wijndomein is vandaag de dag één van de meest innovatieve landgoederen in het hele gebied. Pierfancesco voelde passie over zijn land en erkende de kwaliteiten ervan volledig. Door zijn producten leverde hij een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de Italiaanse wijnproductie.

In 80er jaren werd het gebied getroffen door een crisis en de landbouw, met name wijnmakerijen, leden zwaar. Terwijl veel van de naburige bedrijven hun wijnstokken ophieven of zelfs gedwongen werden hun land te verkopen, besloot Pierfrancesco Venerosi Pesciolini tegen het tij in te gaan en moedig te investeren in zowel de wijnstokken als de wijnmakerij met als doel een product van nog betere kwaliteit te produceren. In moeilijke omstandigheden, in een tijd dat overproductie van druiven de neiging had om tegen belachelijk lage prijzen te leiden tot een slechte kwaliteitswijn, durfde Pierfrancesco te proberen een 'serieuze' wijn te produceren, misschien in kleine hoeveelheden, maar in staat binnen de markt stand te houden.

Met de hulp van een vriend, Piermario Meletti Cavallari, werd de inheemse Sangiovese variëteit onderzocht en startte de productie van Cabernet Sauvignon en Merlot.

In 1985 werd Il Veneroso, de 1e gebottelde wijn, voor het eerst geproduceerd. Deze kreeg meteen 2 'glazen' van de wijngids van Gambero Rosso! De wijn is vernoemd naar Veneroso Venerosi die als eerste zijn passie heeft gewijd aan het land en de wijnbereiding. De intuïtie en moed die Pierfrancesco toonde in zijn ambities voor het landgoed zijn in de loop van de tijd volledig terugbetaald. In de jaren 1970 hadden de wijngaarden slechts 2500 planten per hectare. In de loop van de jaren is dit geleidelijk opgebouwd. Inmiddels heeft het wijnhuis 20 hectare waarvan 85% als volgt is herplant: in 1989 met 4.500 planten per hectare, vervolgens van 1999 tot 2003 met 6.600 planten en tenslotte in 2006 met 5.000 planten. Tegenwoordig produceren ze per jaar ongeveer 70.000 flessen, unieke wijnen, elk met zijn eigen karakter: Veneroso, Nambrot, Ghizzano Rosso en Ghizzano Bianco, evenals een uitstekende zoete dessertwijn, San Germano en een extra vergine olijfolie I.G.P.
In 2003 is het wijnhuis overgegaan op biologische landbouw en sinds 2008 zijn ze officieel biologisch gecertificeerd.