Logodaj Winery

Logodaj Winery is een bekende wijnproducent in Bulgarije, opgericht in 1994 door drie vrienden in de Struma-vallei, onderdeel van de Thracische laaglanden, dicht bij de Macedonische en Griekse grens. De wijnmakerij is gelegen in een van de warmste en zonnigste delen van Bulgarije, waar het maken van wijn een eeuwenoude geschiedenis heeft. 

Tegenwoordig is Logodaj een moderne wijnmakerij, ondersteund door een ambitieus team. In haar streven naar kwaliteit heeft Logodaj Winery het advies ingewonnen van een ervaren wijnmaker uit een meer gevestigde regio. De wijnmakerij is er trots op te werken onder het advies en toezicht van de wereldberoemde enoloog Riccardo Cotarrela, waarbij hij zijn stijl en innovatieve technologieën strikt volgt. Sinds 2011 houden Cotarrela en zijn team toezicht op de wijnbouw en de wijnbereiding op het landgoed.

De wijngaarden liggen in een regio vol geschiedenis en wijntradities - in het midden van de Petrich-Sandanski-vallei, tussen de karakteristieke stad Melnik en de recent ontdekte oude stad Heraclea Sintica.
In de buurt van de wijngaarden vind je het middeleeuwse rotsklooster “St. Panteleimon”, waarvan wordt aangenomen dat het in verband wordt gebracht met de vroegste periode van de hermitage van St. Ivan Rilski. Ten westen van de wijngaarden, aan de overkant van de rivier de Struma, ligt de Kozhuh-heuvel - een overblijfsel van een uitgedoofde vulkaan. Dichtbij de wijngaarden ligt ook de bekende plaats Rupite, waar de kerk “St. Petka” werd gebouwd door de profeet Vanga.

Zowel de eigenaren als het team van Riccardo Cotarrela waren eensgezind om met het potentieel te ontwikkelen van de unieke Bulgaarse druivenrassen Broad-Leaved Melnik Vine en Early Melnik Grape, ook bekend als Melnik 55. Aangenomen wordt dat de eerste is geplant in dit gebied sinds de Romeinse tijd, terwijl de laatste in de jaren zestig werd gecreëerd door de breedbladige Melnik-wijnstok te kruisen met de Franse druivensoort Valdiguié, oorspronkelijk geplant in de regio Languedoc-Roussillon. Deze variëteiten van de Melnik-druif worden alleen in dit deel van de wereld, langs de Struma-vallei, verbouwd. Andere inheemse druivensoorten die zijn aangeplant, ook typisch voor deze regio, zijn Tamyanka en Kerazuda.Naast de inheemse soorten worden ook andere herkenbare internationale variëteiten verbouwd, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, enz.

Logodaj Winery beschikt over de modernste apparatuur en expertise om alle hedendaagse trends en goede praktijken in de wijnbereiding te volgen. De druiven worden met de hand geoogst en gevinifieerd in hun afzonderlijke percelen om het karakter van het terroir te behouden. De wijn wordt gefermenteerd in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks voordat hij tijd doorbrengt in eikenhouten barriques in de ondergrondse kelders van de wijnmakerij.

Logodaj Winery