Enric Soler

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Deze kleine bodega onstond in 2004, toen Enric Soler van zijn grootvader een klein perceel oude Xarello-wijnstokken erfde (aangeplant in 1947). Voor Enric betekenen deze wijngaard en de wijn die uit deze wijnstokken komt het begin van een nieuw leven. Momenteel heeft de micro-wijnmakerij vier wijnen: Nun, Espenyalluchs, Improvisació en Istiu en in totaal 2,5 hectare wijngaard. Deze witte wijnen zijn allen bewaarwijnen, van de Xarel.lo druif, die thuis is in dit gebied. Met een heel precieze manier van werken maakt Enric wijnen in alle eerlijkheid, met een levendige aciditeit in een Mediterraans klimaat, aromatische helderheid, volume en lengte. Sinds 2017 bottelen ze niet meer onder de Penedès-appellatie (hoewel ze we in deze regio gelegen zijn).

Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje.

De wijnen worden gevinifieerd in de kleine familieboerderij in de buurt die geleidelijk opgebouwd is. Vanaf het begin nam Enric de beslissing om zijn wijngaarden te bewerken volgens de biodynamie. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de wijnstokken in balans komen. Door het kleine aantal percelen, kan Enric de wijnstokken bijna op een persoonlijke manier verzorgen. In de wijnkelder wordt het werk tot een minimum beperkt, Enric begeleidt als het ware de wijnen, zonder er zelf veel aan te morren.

Een enkele variëteit voor dit wijnhuis: Xarel·lo met uitzondering van 300 Malvasía-wijnstokken waarmee Enric zijn nieuwste cuvee 'Istiu' produceert. De specialisatie en het onderzoek naar deze variëteit hebben het mogelijk gemaakt om de maximale uitingen van de Xarel·lo-variëteit te tonen.Sommige van de wijnstokken, geërfd van hun grootvader, zijn meer als 70 jaar oud. De jongere zijn geënt met de druivenstokken van de Vinya dels Taus wijngaard om de oude kloon van Xarel·lo te behouden.

Het klimaat is voornamelijk mediterraan. In totaal bewerkt Enric slechts 1,5ha wijngaard. De wijngaarden liggen tussen 200 en 400 meter hoogte en de bodems zijn vooral een mix van klei en kalksteen, luchtig van structuur en arm aan organisch materiaal. De wijnen tonen zo de maximale expressie van de Xarello-variëteit: met een ziel, levendig, aromatisch zuiver en complex. In de mond, met volume en lengte en met tijd steeds boeiender. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo  zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied

Enric Soler