Domaine Fourrier

Domaine Fourrier
per pagina

Domaine Fourrier heeft een lange geschiedenis in Gevrey-Chambertin. Het domein heette vroeger Pernot-Fourrier en is opgericht door Fernand Pernot. Het was een van de eerste wijnhuizen in Bourgogne die z’n wijnen ook naar de Verenigde Staten exporteerde. De huidige eigenaar Jean-Marie Fourrier heeft het familiedomein als sinds 1994 in bezit, toen hij het op slechts 23-jarige leeftijd overnam van zijn vader Jean-Claude Fourrier. 

Jean-Marie werkte eerder voor Domaine Drouhin in Oregon en doorliep diverse stages bij Henri Jayer. Hij wordt bijgestaan door zijn Engelse vrouw Vicki. Fourrier bezit een tiental hectare waarvan het overgrote deel ligt binnen de gemeente Gevrey-Chambertin. Daarnaast bezit hij enkele percelen in Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Vougeot. Een groot deel hiervan is beplant met oude stokken. De wijngaarden worden met de uiterste zorg bewerkt en mede door de oude stokken en het strenge snoeien liggen de opbrengsten opvallend laag.

Alleen de Pinot Noir-druiven van wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn worden gebruikt om de wijnen op het domein te maken. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden, ontsteeld en helemaal niet fijngestampt voor het fermentatieproces. De wijnen worden ongeveer 16 - 20 maanden gerijpt, met het gebruik van slechts een klein percentage nieuw eikenhout (ongeveer 20%). Alle wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld en het is aan te raden om de wijnen te decanteren als ze minder dan 5 jaar oud zijn. Sinds enkele jaren zijn de wijnen van Fourrier bijzonder gevraagd, geniet hij een absolute sterstatus en behoren zijn wijnen tot de meest gezochte rode Bourgognes.