2020 Domaine Fourrier Gevrey Chambertin Clos St Jacques 1er Cru

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
Jean-Marie werkte eerder voor Domaine Drouhin in Oregon en doorliep diverse stages bij Henri Jayer. Hij wordt bijgestaan door zijn Engelse vrouw Vicki. Fourrier bezit een tiental hectare waarvan het overgrote deel ligt binnen de gemeente Gevrey-Chambertin. Daarnaast bezit hij enkele percelen in Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Vougeot. Een groot deel hiervan is beplant met oude stokken. De wijngaarden worden met de uiterste zorg bewerkt en mede door de oude stokken en het strenge snoeien liggen de opbrengsten opvallend laag.
Alleen de Pinot Noir-druiven van wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn worden gebruikt om de wijnen op het domein te maken. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden, ontsteeld en helemaal niet fijngestampt voor het fermentatieproces. De wijnen worden ongeveer 16 - 20 maanden gerijpt, met het gebruik van slechts een klein percentage nieuw eikenhout (ongeveer 20%). Alle wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld en het is aan te raden om de wijnen te decanteren als ze minder dan 5 jaar oud zijn. Sinds enkele jaren zijn de wijnen van Fourrier bijzonder gevraagd, geniet hij een absolute sterstatus en behoren zijn wijnen tot de meest gezochte rode Bourgognes.
"In 2020 hebben we geen heggen in de wijngaard aangebracht om meer schaduw te creëren, terwijl we dat in 2021 wel deden". "Het seizoen was vergelijkbaar met 2019 wat betreft het gebrek aan regen gedurende het hele groeiseizoen. Maar de oogst was op 1 september vergeleken met 21 september in 2021. We houden altijd een hangtijd van 100 dagen aan of daaromtrent. Ze plukten alleen in de ochtend, van zes tot twaalf, en gebruikten een koelruimte met airconditioning en een zuurstofpomp om de bessen koel en anaëroob te houden. Ze hebben de stelen voor 100% verwijderd, maar hebben de stelen terug in de tank gedaan in een millefeuille zodat de stelen de alcohol, tannines en kleur absorberen om de cuvées in evenwicht te brengen. Hierdoor kunnen Ze de pigage verkleinen en minder druk gebruiken tijdens het persen. De Village Crus bevatten ongeveer 10% nieuw eikenhout, 15-25% voor de Premier Crus. Ze gebruiken natuurkurken die individueel worden gecontroleerd op TCA." Dit was een prachtige set wijnen van Fourrier, die qua stijl meer naar zwart fruit neigen en qua frisheid vaak behoorlijk sorbetachtig zijn.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Fourrier |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (94-96)
Reviewed by: William Kelley
The 2020 Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques wafts from the glass with aromas of cherries, sweet red berries, rose petals, orange rind, peonies and spices. Medium to full-bodied, seamless and complete, it's velvety and perfumed, with lively acids, beautifully refined tannins and a long, expansive finish.
Fourrier remains convinced that 100 days of hang-time between flowering and harvest are essential for attaining physiological maturity, so harvest here began on September 1, picking only in the mornings. In the winery, the team destemmed as usual, but they added back a proportion of stems, selected according to their maturity, to each ferment. Percentages of new oak, as usual, were moderate. Alcohols are above average, and the wines bear the vintage signature of deep, saturated hues and lively acids, despite the warm conditions. While a certain sweetness of fruit is always a signature of the Fourrier style, that's tempered a little this year by comparison with 2018 or 2019—whether by the re-inclusion of stems or by the lower pH style of the vintage.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2027 - 2050
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Gevrey-Chambertin Clos Saint-Jacques 1er Cru has a very precise bouquet, taut and fresh, wonderfully focused with black cherries, crushed strawberry and a touch of blood orange. The palate is medium-bodied with a silky smooth texture, filigree tannins that frame the slightly confit-like black fruit, leading to a slightly candied finish. This CSJ will need several years to really meld together in bottle.
- By Neal Martin on November 2021
Jean-Marie Fourrier is a busy man these days, what with running his winery in Gevrey-Chambertin and now overseeing the winemaking at Bass Philip in Australia (albeit via Zoom, since you cannot enter the country). So it was Fourrier’s right-hand man François Orise who guided me through the 2020s. “We didn’t do any hedging in the vineyard in 2020, to create more shadow, though we did in 2021," Orise explained. "The season was similar to 2019 in terms of lack of rain throughout the growing season. But the harvest was September 1 compared to September 21 in 2021. We always keep to 100 days hang-time or thereabouts [which explains why they are a few days later than other Côte de Nuits producers]. We only picked in the morning, from six to twelve, and used a cooling room with AC and an oxygen pump to keep the berries cool and anaerobic. We de-stemmed 100% but added the stems back into the tank in a millefeuille [layered, like the dessert] so that the stems absorb the alcohol, tannins and color to balance the cuvées. This means we can reduce the pigeage and use less pressure during the pressing. The Village Crus have around 10% new oak, 15–25% for the Premier Crus. We will bottle toward the end of January. We use natural corks that are checked individually for TCA." This was a splendid set of wines from Fourrier, leaning more toward black fruit in style, and often quite sorbet-like in terms of freshness.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine Fourrier heeft een lange geschiedenis in Gevrey-Chambertin. Het domein heette vroeger Pernot-Fourrier en is opgericht door Fernand Pernot. Het was een van de eerste wijnhuizen in Bourgogne die z’n wijnen ook naar de Verenigde Staten exporteerde. De huidige eigenaar Jean-Marie Fourrier heeft het familiedomein als sinds 1994 in bezit, toen hij het op slechts 23-jarige leeftijd overnam van zijn vader Jean-Claude Fourrier.
Jean-Marie werkte eerder voor Domaine Drouhin in Oregon en doorliep diverse stages bij Henri Jayer. Hij wordt bijgestaan door zijn Engelse vrouw Vicki. Fourrier bezit een tiental hectare waarvan het overgrote deel ligt binnen de gemeente Gevrey-Chambertin. Daarnaast bezit hij enkele percelen in Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Vougeot. Een groot deel hiervan is beplant met oude stokken. De wijngaarden worden met de uiterste zorg bewerkt en mede door de oude stokken en het strenge snoeien liggen de opbrengsten opvallend laag.
Alleen de Pinot Noir-druiven van wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn worden gebruikt om de wijnen op het domein te maken. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden, ontsteeld en helemaal niet fijngestampt voor het fermentatieproces. De wijnen worden ongeveer 16 - 20 maanden gerijpt, met het gebruik van slechts een klein percentage nieuw eikenhout (ongeveer 20%). Alle wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld en het is aan te raden om de wijnen te decanteren als ze minder dan 5 jaar oud zijn. Sinds enkele jaren zijn de wijnen van Fourrier bijzonder gevraagd, geniet hij een absolute sterstatus en behoren zijn wijnen tot de meest gezochte rode Bourgognes.
Jean-Marie werkte eerder voor Domaine Drouhin in Oregon en doorliep diverse stages bij Henri Jayer. Hij wordt bijgestaan door zijn Engelse vrouw Vicki. Fourrier bezit een tiental hectare waarvan het overgrote deel ligt binnen de gemeente Gevrey-Chambertin. Daarnaast bezit hij enkele percelen in Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Vougeot. Een groot deel hiervan is beplant met oude stokken. De wijngaarden worden met de uiterste zorg bewerkt en mede door de oude stokken en het strenge snoeien liggen de opbrengsten opvallend laag.
Alleen de Pinot Noir-druiven van wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn worden gebruikt om de wijnen op het domein te maken. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden, ontsteeld en helemaal niet fijngestampt voor het fermentatieproces. De wijnen worden ongeveer 16 - 20 maanden gerijpt, met het gebruik van slechts een klein percentage nieuw eikenhout (ongeveer 20%). Alle wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld en het is aan te raden om de wijnen te decanteren als ze minder dan 5 jaar oud zijn. Sinds enkele jaren zijn de wijnen van Fourrier bijzonder gevraagd, geniet hij een absolute sterstatus en behoren zijn wijnen tot de meest gezochte rode Bourgognes.
"In 2020 hebben we geen heggen in de wijngaard aangebracht om meer schaduw te creëren, terwijl we dat in 2021 wel deden". "Het seizoen was vergelijkbaar met 2019 wat betreft het gebrek aan regen gedurende het hele groeiseizoen. Maar de oogst was op 1 september vergeleken met 21 september in 2021. We houden altijd een hangtijd van 100 dagen aan of daaromtrent. Ze plukten alleen in de ochtend, van zes tot twaalf, en gebruikten een koelruimte met airconditioning en een zuurstofpomp om de bessen koel en anaëroob te houden. Ze hebben de stelen voor 100% verwijderd, maar hebben de stelen terug in de tank gedaan in een millefeuille zodat de stelen de alcohol, tannines en kleur absorberen om de cuvées in evenwicht te brengen. Hierdoor kunnen Ze de pigage verkleinen en minder druk gebruiken tijdens het persen. De Village Crus bevatten ongeveer 10% nieuw eikenhout, 15-25% voor de Premier Crus. Ze gebruiken natuurkurken die individueel worden gecontroleerd op TCA." Dit was een prachtige set wijnen van Fourrier, die qua stijl meer naar zwart fruit neigen en qua frisheid vaak behoorlijk sorbetachtig zijn.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Fourrier |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP (94-96)
Reviewed by: William Kelley
The 2020 Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques wafts from the glass with aromas of cherries, sweet red berries, rose petals, orange rind, peonies and spices. Medium to full-bodied, seamless and complete, it's velvety and perfumed, with lively acids, beautifully refined tannins and a long, expansive finish.
Fourrier remains convinced that 100 days of hang-time between flowering and harvest are essential for attaining physiological maturity, so harvest here began on September 1, picking only in the mornings. In the winery, the team destemmed as usual, but they added back a proportion of stems, selected according to their maturity, to each ferment. Percentages of new oak, as usual, were moderate. Alcohols are above average, and the wines bear the vintage signature of deep, saturated hues and lively acids, despite the warm conditions. While a certain sweetness of fruit is always a signature of the Fourrier style, that's tempered a little this year by comparison with 2018 or 2019—whether by the re-inclusion of stems or by the lower pH style of the vintage.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2027 - 2050
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Gevrey-Chambertin Clos Saint-Jacques 1er Cru has a very precise bouquet, taut and fresh, wonderfully focused with black cherries, crushed strawberry and a touch of blood orange. The palate is medium-bodied with a silky smooth texture, filigree tannins that frame the slightly confit-like black fruit, leading to a slightly candied finish. This CSJ will need several years to really meld together in bottle.
- By Neal Martin on November 2021
Jean-Marie Fourrier is a busy man these days, what with running his winery in Gevrey-Chambertin and now overseeing the winemaking at Bass Philip in Australia (albeit via Zoom, since you cannot enter the country). So it was Fourrier’s right-hand man François Orise who guided me through the 2020s. “We didn’t do any hedging in the vineyard in 2020, to create more shadow, though we did in 2021," Orise explained. "The season was similar to 2019 in terms of lack of rain throughout the growing season. But the harvest was September 1 compared to September 21 in 2021. We always keep to 100 days hang-time or thereabouts [which explains why they are a few days later than other Côte de Nuits producers]. We only picked in the morning, from six to twelve, and used a cooling room with AC and an oxygen pump to keep the berries cool and anaerobic. We de-stemmed 100% but added the stems back into the tank in a millefeuille [layered, like the dessert] so that the stems absorb the alcohol, tannins and color to balance the cuvées. This means we can reduce the pigeage and use less pressure during the pressing. The Village Crus have around 10% new oak, 15–25% for the Premier Crus. We will bottle toward the end of January. We use natural corks that are checked individually for TCA." This was a splendid set of wines from Fourrier, leaning more toward black fruit in style, and often quite sorbet-like in terms of freshness.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Fourrier heeft een lange geschiedenis in Gevrey-Chambertin. Het domein heette vroeger Pernot-Fourrier en is opgericht door Fernand Pernot. Het was een van de eerste wijnhuizen in Bourgogne die z’n wijnen ook naar de Verenigde Staten exporteerde. De huidige eigenaar Jean-Marie Fourrier heeft het familiedomein als sinds 1994 in bezit, toen hij het op slechts 23-jarige leeftijd overnam van zijn vader Jean-Claude Fourrier.
Jean-Marie werkte eerder voor Domaine Drouhin in Oregon en doorliep diverse stages bij Henri Jayer. Hij wordt bijgestaan door zijn Engelse vrouw Vicki. Fourrier bezit een tiental hectare waarvan het overgrote deel ligt binnen de gemeente Gevrey-Chambertin. Daarnaast bezit hij enkele percelen in Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Vougeot. Een groot deel hiervan is beplant met oude stokken. De wijngaarden worden met de uiterste zorg bewerkt en mede door de oude stokken en het strenge snoeien liggen de opbrengsten opvallend laag.
Alleen de Pinot Noir-druiven van wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn worden gebruikt om de wijnen op het domein te maken. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden, ontsteeld en helemaal niet fijngestampt voor het fermentatieproces. De wijnen worden ongeveer 16 - 20 maanden gerijpt, met het gebruik van slechts een klein percentage nieuw eikenhout (ongeveer 20%). Alle wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld en het is aan te raden om de wijnen te decanteren als ze minder dan 5 jaar oud zijn. Sinds enkele jaren zijn de wijnen van Fourrier bijzonder gevraagd, geniet hij een absolute sterstatus en behoren zijn wijnen tot de meest gezochte rode Bourgognes.