Château Haut Piquat

per pagina

Château Haut Piquat, eigendom van Jean Pierre Rivière, geniet van een prachtige omgeving. Het mooie huis van gouden stenen staat bovenop een kleine heuvel en is zojuist op een bijzonder succesvolle manier gerestaureerd.

Vlak voor het betreden van het rustige stadje Lussac, ligt Château Haut Piquat geïsoleerd door de rest van de wereld door enorme bomen. Met zijn uitstekende neoklassieke harmonie opent dit huis met redelijke afmetingen op velerij gebied op de terrassen van 'à la française'. Het kijkt ook uit op de 30 hectare grote wijngaard, geplant op plateaus en hellingen met een ondergrond van leisteen en klei. De uitkijkpositie biedt de beste zonblootstelling aan dit landgoed. De opsplitsing van de nobele druivensoorten is harmonieus: 75% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 15% Cabernet Franc.

Jean Pierre RIVIERE heeft deze wijngaard in de jaren 70 gekocht en onmiddellijk speciale zorg verleend, zoals het plukken in kratten, rijpen in eiken vaten, waarvan één derde om de drie jaar nieuw is, wat zorgt voor de kwaliteit van de gemiddelde 200 000 flessen geproduceerd elk jaar. Stap voor stap hebben meer investeringen en werk in apparatuur het steeds moderner gemaakt: in 1986 werd een nieuwe vriesruimte gecreëerd en in 1989 uitgerust met een temperatuurbeheersingssysteem, een opslaghoek gebouwd, en er is een comfortabele proefruimte is toegevoegd.

De gehele productie wordt gebotteld in het kasteel, en de wijn van Haut Piquat staat bekend om zijn grote vrijgevigheid, een mooie kleur en grote finesse; de kwaliteit ervan wordt zeer regelmatig herzien door numerieke medailles. De wijn wordt in de beste Franse restaurants verkocht en wordt samen met de andere wijnen van Maison Rivière door hun eigen bedrijf verkocht. 

Jean-Pierre Rivière en zijn team doen er alles aan om wijnen te produceren die in overeenstemming zijn met het grondgebied van Lussac Saint Emilion en al zijn rijkdom te benutten. Passie uitgedrukt in de druiven, knowhow die jaar na jaar wordt verworven, geleid door het streven naar kwaliteit in het puurste respect voor traditie.

Met een oppervlakte van 1 454 hectare, zijn de wijngaarden van de Lussac Saint-Emilion beplant met valleien en hoge plateaus. Het centrale gedeelte van Lussac Saint-Emilion is een kalkplateau bedekt met een dunne laag Perigord-zand. De heuvels in het zuiden zijn meestal klei en kalksteen, maar meer siltige klei naar het noorden

De regio Saint-Emilion profiteert van het gematigde zeeklimaat dat typisch is voor de regio Bordeaux. Het algemene klimaat is met name goed voor wijnbouw, omdat het gekenmerkt wordt door gematigde temperatuurverschillen tussen zomer en winter, met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 12,8 °C, waarbij de neerslag het hele jaar door goed verdeeld is. Hete zomers, warme herfst en bescherming van de Dordogne en het eiland tegen het risico van vorst, deze factoren zijn allemaal bevorderlijk voor een perfecte rijping van het fruit. Dit microklimaat blijft echter onderhevig aan klimatologische variaties. Van jaar tot jaar kunnen de verschillen in temperatuur en regenval aanzienlijk zijn. De variatie tussen wijnen van verschillende jaargangen - een belangrijk kenmerk van Bordeaux-wijnen - is het resultaat van deze variabiliteit. Wijn is vaak de beste indicator voor de klimatologische omstandigheden van een bepaald jaar.