Château Dauzac

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Château Dauzac

Château Dauzac stond vroeger bekend als ‘het verloren château’ van Margaux. Toch is dit mooie château momenteel 2 decennia bezig met een stevige opmars onder het management van André Lurton en wijnmaakster Christine Lurton de Caix. Château Dauzac kent een rijke geschiedenis. Sterker nog, er zijn indicaties dat het château al bestond in de 13e eeuw! In 1855 werd het château geclassificeerd als 5e Grand Cru Classé in Margaux. Toch werd na deze periode het château regelmatig doorverkocht. Bovendien staken Phylloxera en meeldauw hardnekkig de kop op, een groot probleem, zo bleek, niet alleen voor Dauzac maar ook voor de rest van Bordeaux en de wijnwereld. Toch werd de remedie snel gevonden, door de toenmalige eigenaar van zowel Ducru-Beaucaillou als Dauzac. Château Dauzac heeft dus een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Bordeaux, al dan niet voor de hele wijnbouw in Europa.

De kwaliteit van de wijnen scheen rond de 18e eeuw bijzonder goed te zijn en de vraag was hoog. Helaas veranderde dit door de komst van de 1e en 2e wereldoorlog en de toenmalige economische recessie. Het werd niet veel beter toen in 1966 de gedeelde eigenaar van Château Palmer, Dauzac kocht en het probeerde te hernoemen naar Lynch-Dauzac. Familieproblemen tussen de toenmalige eigenaars waren er de oorzaak van dat Château Dauzac in de jaren ’70 wegzonk in vergetelheid. Het tij keerde echter met de komst van Félix Chatellier, in 1978. Als nieuwe bezitter bouwde deze een moderne chai, alsmede een van luchtbevochtigers voorziene vatenkelder. Voorts werd de wijngaard vergroot. In 1989 ging het domein over in handen van de MAIF (verzekeringsmaatschappij) en twee banken. Deze zetten de investeringen voort en stelden net voor de oogst van 1992 André Lurton aan als directeur. De op zich al tevredenstellende wijnkwaliteit - elegant-ferme smaak, evenwichtig, redelijk complex - werd daardoor opnieuw omhoog gedreven, vooral vanaf 1993.

Momenteel bezit Château Dauzac 120 hectare grond waarvan er 50 beplant zijn met wijnranken. De bodem is typisch voor Margaux en bestaat uit fijne, diepe kiezelgronden. Het grootste gedeelte van de wijngaarden is ongeveer 20 jaar geleden herplant met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De wijnen stijgen jaarlijks in kwaliteit en worden veelvuldig getipt door gerenommeerde bladen als ‘rising star van margaux’. Wij durven met recht te zeggen dat Château Dauzac veel waar voor zijn geld biedt. Het zijn klassieke, krachtige en geconcentreerde bewaarwijnen.