Château Croizet-Bages

2020 Château Croizet-Bages Pauillac
43,95 36,32
per pagina

Foto

De naam Château Croizet-Bages dateert uit de 17e eeuw toen de gebroeders Croizet, een emblematische dynastie van de landadel van de Médoc, dit wijndomein stichtten in het hart van de appellatie  "Pauillac".

Hun kennis hebben hen geholpen een prestigieuze wijngaard te creëren door verschillende kleine wijngaardpercelen in de appellatie te consolideren. In 1853 kocht de beroemde familie Calvé het pand. Als wijnhandelaren in Bordeaux hielden ze nooit op om hun wijn meer bekendheid te geven. In 1855, kasteel Croizet-Bages werd tijdens de keizerlijke classificatie verheven tot de status van vijfde groei. Daarna onderscheidde het landgoed zich opnieuw op de Wereldtentoonstellingen van 1878 en 1889 door de kwaliteit van zijn wijnen, zoals blijkt uit de medailles van het label.

Château Croizet-Bages werd zwaar getroffen door de grote wijnstokziekten van het begin van de 20e eeuw en de opeenvolgende faillissementen van de eigenaars. Het maakte een moeilijke periode door tot het in 1942 werd gekocht door de heer Paul Quié. Deze gerenommeerde wijnliefhebber en Parijse wijnhandelaar kon een glimp opvangen van de verloren adel van deze geclassificeerde Grand Cru. Samengesteld uit percelen die al beplant waren met geclassificeerde wijnstokken uit 1855, heeft Paul Quié beetje bij beetje een uitzonderlijk terroir opnieuw gecreëerd, zelfs met het risico de oppervlakte van zijn wijngaard te verkleinen. Zo telde de geherstructureerde wijngaard bij zijn dood in 1968, 30 hectare en omvatte het beroemde gehucht Bages.

Vervolgens nam zijn zoon, Jean-Michel, het bevel over de wijngaard over, waardoor deze tot bloei kwam door ten volle te profiteren van dit uitzonderlijke terroir. Onder invloed van deze man met karakter en overtuiging onderging het wijndomein een omvangrijk renovatieprogramma, inclusief de modernisering van het vinificatiegebouw en de volledige herbeplanting van de wijngaard. Deze herstructureringsfase begon net na de oogst van 1969 toen de helft van de wijngaard werd ontworteld. In de daaropvolgende jaren konden onze teams de moderne wijngaard van vandaag schetsen.

In 2000 besloten zijn kinderen, Anne-Françoise en Jean-Philippe, deel te nemen aan het wijnerfgoed van de familie. Al 20 jaar blijven ze het Château ontwikkelen door het opmerkelijke werk van vorige generaties voort te zetten. Door de selectie van druivenrassen en de verkaveling van het land kan de identiteit van de grote wijn geleidelijk worden uitgebeiteld.

Het wijndomein ondergaat momenteel verdere verbeteringen, die effectief operationeel moeten zijn in 2024. Nieuwe technische installaties worden geleidelijk gebouwd, waaronder nieuwe vaten en vatenkelders om de specifieke grondbewerking van het perceel in de wijngaard te ondersteunen.