Filteren

Vernaccia di San Gimignano

De Vernaccia druif is een gemiddeld vroeg rijpend wit druivenras. Het is een inheemse Italiaanse druif. Echter Vernaccia is een verzamelnaam voor drie druiven:

  • Vernaccia  di Oristano
  • Vernaccia Nera
  • Vernaccia di San Gimignano

De eerste keer dat Vernaccia in geschriften werd genoemd, was in 1276. We kunnen dus wel spreken van een oud druivenras, maar het is naast oud ook verwarrend, want er zijn verschillende varianten van de druif in omloop, bijvoorbeeld vernaccia di Oristano, vernaccia nera en vernaccia di San Gimignano. Het woord ‘vernaccia’ betekent zoiets als ‘lokaal’ of ‘inheems’. In dit geval gaat het om de lokale druif van het idyllische stadje San Gimignano in Toscane. De Vernaccia di San Gimignano is feitelijk de bekendste en komt uit de gelijknamige Appelatie. De Vernaccia druif gedijt het beste op grond welke bestaat uit geel zand (tufsteen) en gele klei. Deze grond is gelaagd met dieper gelegen kleilagen. De gronden zijn arm aan organische meststoffen en door het aanwezige zand goed water doorlatend. De wortels kunnen gemakkelijk hun weg vinden. Samengevat is dit alles te vinden in San Gimignano.

Vernaccia levert droge, zuivere wijnen op met hoge zuren en lichte bitters in de afdronk. De laatste jaren wordt steeds vaker houtrijping toegepast om de wijn ronder te maken en meer complexiteit mee te geven. De stijlen variëren van fris en licht voor alledaags gebruik tot complexe kwaliteitswijnen. De beste wijnen van deze druif staan al jaren in de schaduw van de rode topwijnen die de streek rijk is: Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano en Chianti Classico. Het wordt tijd dat Vernaccia di San Gimignano ook het podium krijgt dat hij verdient. De frisse, lichte wijnen zijn lekker bij salades, bijvoorbeeld met groene asperges of artisjokken. Vergeet de olijfolie niet. Complexe Vernaccia’s vormen een topcombinatie met vitello tonnato of gamba’s.

Vernaccia di San Gimignano

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!