Filteren

Valencia (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Valencia kreeg in 1957 de DO status.Valencia wijnstreek Het wijngebied bestaat uit 4 subzones: Valentino (tussen 175 en 550 m hoogte), ten westen van de stad Valencia, Moscatel (op 100 m hoogte), eveneens ten westen van de stad Valencia, Alto Turia (tussen 700 en 1100 m hoogte) ten noordwesten van Valentino en Clariano (op 350m hoogte) in het zuiden van de provincia Valencia. Als u op zoek bent naar Valencia wijn, dan vindt u bij Grandcruwijnen een uitgebreid aanbod van wijnen uit Valencia. 

In Valencia wordt reeds vanaf de Griekse en later de Romeinse overheersing wijnbouw bedreven. Zelfs tijdens de Moorse (Arabische) overheersing ging de productie van wijn gewoon door.Na herovering op de Moren door de Christenen werd voor het eerst begonnen met het classificeren van wijnen, mede ten dienste van belastingheffingen.Tijdens de Phyloxera- (druifluis-) plaag in Frankrijk kende de wijnbouw in Valencia een enorme toename en steeg de export van wijnen tot grote hoogten. Helaas werd dit gebied enoge tijd later ook getroffen door de Phylloxera en volgde een terugslag waarbij tienduizenden ha aan wijngaarden werden gerooid om plaats te maken voor sinaasappel- en amandelbomen. Valencia's wijnbouw is heden ten dage v.n.l. dieper landinwaarts geconcentreerd.

In de lagere gebieden is er een fluviale ondergrond (rivierafzettingen). In de hoger gelegen gebieden bestaat de ondergrond uit kalksteen, terwijl de overgangsgebieden vaak een zanderige bodem hebben. De bodem heeft i.h.a. goede drainage eigenschappen.

De wijngaarden in de kustgebieden hebben een Mediterraan klimaat, terwijl de wijngebieden meer in het binnenland van Valencia worden gekenmerkt door een continentaal klimaat. Droogte vormt vaak een probleem, en heden ten dagen worden daarom veel wijngaarden geïrrigeerd.
De meeste wijngaarden liggen 30 km landinwaarts. De temperatuur kan stijgen tot 35ºC in de zomer, en dalen tot -5ºC in de winter, maar opvallend is dat het in Valencia zelfs tijdens de zomernachten soms kan vriezen. Een temperatuurschommeling van 30ºC in 24 uur is niet ongewoon en is misschien de verklaring voor de snelle rijping van Valenciaanse rode wijnen. Enkele hogergelegen gebieden zijn bestempeld als aride of semi-aride en de wortels van sommige oudere wijnstokken gaan tot 17 meter diep, op zoek naar water.
Gemiddeld valt er 450 mm regen per jaar.

Men maakt de rode wijnen op een semi-traditionele manier, zonder temperatuurregeling bij de gisting, in betonnen of roestvrijstalen kuipen, met een volledige malolactische gisting. Witte en rosado-wijnen worden nu altijd in roestvrijstaal bereid, met temperatuurcontrole en zonder melkzuurgisting om de zuur balans te behouden. De moscatel van Valencia is eigenlijk een 'mistela' die aan onvergist druivensap toegevoegd wordt, maar de Valencianos zullen u snel vertellen dat het woord 'mistela' in onbruik is geraakt en vervangen is door 'vino de licor'.'Rancios' worden ook volgens de oude kruik-in-het-zand-methode gemaakt en zijn slechts van lokaal belang.
De lichte wijnen van Valencia verdienen bijzondere aandacht vanwege de grondige bereiding, zowel in de bodega als in het laboratorium. de meeste grote bodega' hebben warmtewisselaars, koelruimtes en filters met milliporieën die alleen bestanddelen doorlaten die kleiner zijn dan 46 micron, en toch alle primaire smaken en fruit in de wijn behouden blijven. In het laboratorium ondergaan de wijnen alle mogelijke analyses, van gaschromatografie tot microbiologische analyse, en van elke botteling worden gedurende twee jaar monsters bewaard zodat men een referentie heeft voor de toekomstige ontwikkeling van de wijn. Als men van één wijngebied in Spanje kan zeggen dat men alles, van begin tot einde, onder controle heeft, dan is dat waarschijnlijk Valencia.

Valencia is vooral het land van de Paella (in het buitenland dikwijls ten onrechte als Spanje's nationale gerecht beschouwd) en heeft uitgestrekte rijstvelden. Rijst is zelfs een exportproduct. De Paella bestaat in vele variaties: als basis kunnen vis of mariscos gebruikt worden, maar ook lam, rund, kip, konijn, varken of een combinatie van deze ingrediënten zijn erg populair. De specialiteit bij uitstek is echter 'Arroz Abanda', rijst gekookt in de bouillon van de ingrediënten, en zonder deze ingrediënten opgediend.

Natuurlijk is dit ook een visstreek. Op de stranden staan lange rijen kleine restaurantjes waar je door de keuken naar binnengaat. Je kan er calamares, pulpo en alle mogelijke mariscos eten, en dat alles met uitzicht op zee. Als u witte vis verkiest, kunt u ook in zout gebakken dorada (goudbrasem), lenguado (tong) of lubina (zeebaars) eten die volledig ontveld, ontgraat en olievrij geserveerd worden, of u bestelt rodaballo (tarbot) met gebakken ui en aardappelen.

Voor de vleesliefhebbers is er een overvloed aan cordero (lam) en ternera (rund). Als dessert wordt dikwijls turrón gegeten, dit is harde of zachte nougat uit Alicante (een overblijfsel uit de Moorse tijd) waar honing of ananasstukjes in zijn verwerkt. Vaak drinkt men er een moscatel likeurwijn bij.

De regionale kazen gaan van sterk en hard tot zacht en subtiel: in Castellón maken ze Tronchón, die ook over de grens in Teruel (Aragón) gemaakt wordt, en de zachte Cassoleta wordt in Castellón en de provincie Valencia gemaakt. Servilleta is een romige kaas uit Alicante en Valencia. Al deze kazen zijn van geiten- en schapenmelk gemaakt. In Alicante worden nog twee zachte kazen geproduceerd, La Nucia (geiten- en schapenmelk) en Alicante (geitenkaas). U kunt deze kazen natuurlijk proeven in een van de vele tapabars waar Valencia om bekend is.

Een van de vlaggenschip wijnhuizen uit de DO Valencia is zonder twijlfel Dominio de La Vega. Naast geweldige cava's zijn de Rode bobal wijnen en de witte wijnen waar een behoortijke percentage Sauvignon blanc en Viura in zit zeer aan te bevelen. Dit is niet alleen onze mening maar zeker ook de mening van de internationale wijnpers zoals Decanter, Penin en Parker die de wijnen al jaren zeer hoge beoordelingen geven. 

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!