2021 Celler del Roure Vermell

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Valencia (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | , Mando, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2023 - 2027 |
- Koop 6 voor 12,95 10,70 en bespaar 5%
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Een prachtige wijn met een extreem goede prijs/kwaliteit verhouding. De 2020 jaargang heeft maar liefst 92/100 Parkerpunten gekregen en dat is vrij uitzonderlijk voor een wijn uit deze prijsklasse. De Vermell is een blend van 75% Garnacha Tintorera 15% Monastrell, 10% Mando gerijpt in amfora's (lemen vaten waarin van oudsher wijnen werden gemaakt en momenteel zeer in opkomst. Het ademende karakter maakt de wijnen zeer verfijnd. Celler del Roure is voor al zijn wijnen overgeschakeld in het gebruik van deze prachtige Amfora's vaak gelegen die in grotten waar de wijn mooi kan rijpen. De Vermell is mooi helderrood in het glas met een mooie zuivere neus met rood fruit en mediterrane toetsen. Drinkt sappig weg; zeer verteerbare wijn. top prijs/kwaliteit !
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Valencia |
Appellatie | Valencia (Appellatie) |
Wijnhuis | Celler del Roure |
Druif | Garnacha, Mando, Monastrell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
92
Release Price
$13 - 14
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
29th Apr 2022
Source
Issue 260 End of April 2022, The Wine Advocate
The red blend 2020 Vermell was produced with 70% Garnacha Tintorera, 25% Mandó and 5% Arcos. The Mandó, used in this wine since 2018, gives it more balance, finesse and roundness, and the Arcos, which should increase in percentage in the following years as the new plantings come into production, gives it a little more length. It matured in underground and buried 2,600-liter clay tinajas (amphorae) for five months. It has 13% alcohol and a pH of 3.4, which speaks of its great freshness. It has a pale and bright ruby color, and it's medium-bodied, perfumed and fresh. It's more elegant and has more finesse; they have fine-tuned the vinification of the Garnacha Tintorera, which is also being reduced in the blend. All the reds from 2020 are one step above previous vintages. 80,000 bottles produced. It was bottled in August 2021.
The current varietal breakdown of Celler del Roure is as follows: 13 hectares of Monastrell, eight of Garnacha Tintorera, 14 hectares of Mandó, 15 hectares of Arco, 17 hectares of red French varieties and 16 hectares of traditional white grapes. Their classical range, Les Alcusses and Maduresa, is based on Monastrell, and the wines are more structured, aged in barrique and foudre. The "old-style wines," the reds Vermell, Safrá and Parotet and the white Cullerot are more fluid and produced with old recovered varieties matured in buried tinajas. The newer range is Les Filles d'Amalia, rosés, still and sparkling. All in all, they produce 350,000 bottles.
I tasted mostly 2020s, one of the earlier harvests like 2017 and 2012 that brought healthy and perfectly ripe grapes that delivered wines with finesse and freshness. One of the finest vintages for Celler del Roure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Celler del Roure is gelegen in het plaatsje Mogente, in het binnenland van de provincie Valencia. Er zijn 4 landerijen aan de noordkant van de Serra Grossa en in de Alforins-Alcusses vallei op zo’n 550m hoogte gemiddeld. De bodem bestaat over het algemeen uit klei en kalk, is zanderig en bevat weinig organisch materiaal. De bergmassieven leiden de droge continentale winden (poniente) in goede banen, terwijl de vochtige winden hoofdzakelijk van over zee komen (levante) met een gemiddelde pluviometrie rond de 600 liter.
De wijnen van Celler del Roure staan bekend als de mooiste wijnen van de regio Valencia. Het wijnhuis heeft een indrukwekkende eigen stijl, onder andere door gebruik te maken van amfora’s, maakt zeer elegante wijnen en werkt volledig volgens biologische methodes. Het wijnhuis is ook onderdeel van diverse universitaire studies op het gebied van ‘wijnstok-waterstress’, canopy management en leidsystemen voor de wijnstokken.
Historie
Wijnhuis Celler del Roure werd als klein familiebedrijf opgestart in 1996 met als doel de productie van rode wijnen. Het wijnhuis werd opgericht door Pablo Calatayud die samen met zijn vader en broer de wijnstokken heeft geplant. In eerste instantie werden 2 wijnen geproduceerd, de Alcusses en Maduresa. De 1e Alcusses van dit wijnhuis dateert uit het jaar 2000 en werd vernoemd naar de nabijgelegen zeer oude (4e eeuw voor Christus) Iberische nederzetting. Om de mooie en lange culturele geschiedenis van dit terroir niet te vergeten werd op het etiket een tekst in een oud geschrift afgedrukt, welke is gevonden op een loden plaatje in de nederzetting.
Om het bedrijf wat uit te breiden kocht de ambitieuze Pablo in 2006 een oude cave met wijngaarden. Hij ontdekte een ondergronds gangenstelsel met bijna 100 ingegraven amfora’s kruiken. De vondst bleek een geweldige ontdekking want de amfora’s verkeerden nog in goede conditie ondanks dat deze blijkbaar al meer dan 300 jaar in de grond zaten. Pablo was erg geïnteresseerd in de kruiken en startte met de restauratie ervan. Hij kreeg het voor elkaar, dankzij een vernuftig afsluitsysteem, om de amfora’s goed af te sluiten. Hierdoor kon er geen oxidatie optreden. Door de unieke mogelijkheid van het gebruik van de amfora’s ontstaan zeer mooie en bijzondere wijnen.
Momenteel zijn er 20 amfora’s gerestaureerd en gevuld met verschillende rode en witte wijnen. Testen zien dat de kwaliteit van de wijnen steeds mooier en overtuigender wordt. De eeuwenoude traditie is hiermee in ere hersteld! Doordat de eeuwenoude kruiken van klei, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eiken vaten, geen aroma’s afgeven komt de essentie en de ziel van de wijn nog beter tot zijn recht.
Naast de Alcusses en Maduresa produceert het wijnhuis inmiddels ook 3 nieuwe wijnen: Gallets setze, Cullerot en Parotet.
Druivensoorten
Pablo heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met diverse rassen gewerkt dingen uitgeprobeerd. Zo heeft hij de Tempranillo gestekt met Monastrell omdat de Tempranillo het niet goed doet in deze regio. Het wijnhuis heeft momenteel zo’n 66 hectare aan wijngaarden met jonge én oudere wijnstokken met de druivensoorten Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Tintorera, Petit Verdot, Syrah, Mando en Chardonnay. Daarnaast worden er voor de witte wijnen ook nog druiven gekocht (Malvasia, Macabeu, Pedro Ximenez, Verdil) van oude wijnstokken.
De Mando druif, één van de soorten waar Pablo zich het meest op richt bij de rode wijnen, komt niet veel meer voor in de regio, levert weinig rendement, is erg gevoelig voor houtlagering en ook nog eens erg teer. Verder is de Monastrell belangrijk in deze regio en ook de Tintorera. De andere cépages geven structuur (Cabernet Sauvignon), body (Petit Verdot), ronde sappige tannines (Merlot) of meer karakter (Syrah) aan zijn wijnen. Deze laatste cépages zijn intussen bijna allemaal ouder dan 15 jaar.
Oogst & vinificatie
Zoals het een goed wijnhuis betaamd worden ook hier de druiven uitsluitend handmatig geoogst en zorgvuldig gecontroleerd. Maceratie en fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten. Verouderingswijze verschilt per soort. Zo krijgt de Maduresa de malolactische gisting op eiken vaten, waar dit bij andere soorten op roestvrijstaal is. Men gebruikt voor de opvoeding eiken vaten van verschillende inhoud (225, 300 en 500 liter) die uiterlijk iedere 4 jaar worden vernieuwd. En ook de amfora’s worden steeds meer gebruikt en verder getest. Het is inmiddels een feit dat de Mando druif mooier ontwikkelt op de amfora’s als op de eiken vaten. Ook de Cullerot (witte wijn) ondergaat inmiddels het grootste gedeelte (60%) van zijn vergisting op amfora’s, waarna de opvoeding van 5 maanden ook op amfora’s volgt
Een prachtige wijn met een extreem goede prijs/kwaliteit verhouding. De 2020 jaargang heeft maar liefst 92/100 Parkerpunten gekregen en dat is vrij uitzonderlijk voor een wijn uit deze prijsklasse. De Vermell is een blend van 75% Garnacha Tintorera 15% Monastrell, 10% Mando gerijpt in amfora's (lemen vaten waarin van oudsher wijnen werden gemaakt en momenteel zeer in opkomst. Het ademende karakter maakt de wijnen zeer verfijnd. Celler del Roure is voor al zijn wijnen overgeschakeld in het gebruik van deze prachtige Amfora's vaak gelegen die in grotten waar de wijn mooi kan rijpen. De Vermell is mooi helderrood in het glas met een mooie zuivere neus met rood fruit en mediterrane toetsen. Drinkt sappig weg; zeer verteerbare wijn. top prijs/kwaliteit !
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Valencia |
Appellatie | Valencia (Appellatie) |
Wijnhuis | Celler del Roure |
Druif | Garnacha, Mando, Monastrell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
Rating
92
Release Price
$13 - 14
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
29th Apr 2022
Source
Issue 260 End of April 2022, The Wine Advocate
The red blend 2020 Vermell was produced with 70% Garnacha Tintorera, 25% Mandó and 5% Arcos. The Mandó, used in this wine since 2018, gives it more balance, finesse and roundness, and the Arcos, which should increase in percentage in the following years as the new plantings come into production, gives it a little more length. It matured in underground and buried 2,600-liter clay tinajas (amphorae) for five months. It has 13% alcohol and a pH of 3.4, which speaks of its great freshness. It has a pale and bright ruby color, and it's medium-bodied, perfumed and fresh. It's more elegant and has more finesse; they have fine-tuned the vinification of the Garnacha Tintorera, which is also being reduced in the blend. All the reds from 2020 are one step above previous vintages. 80,000 bottles produced. It was bottled in August 2021.
The current varietal breakdown of Celler del Roure is as follows: 13 hectares of Monastrell, eight of Garnacha Tintorera, 14 hectares of Mandó, 15 hectares of Arco, 17 hectares of red French varieties and 16 hectares of traditional white grapes. Their classical range, Les Alcusses and Maduresa, is based on Monastrell, and the wines are more structured, aged in barrique and foudre. The "old-style wines," the reds Vermell, Safrá and Parotet and the white Cullerot are more fluid and produced with old recovered varieties matured in buried tinajas. The newer range is Les Filles d'Amalia, rosés, still and sparkling. All in all, they produce 350,000 bottles.
I tasted mostly 2020s, one of the earlier harvests like 2017 and 2012 that brought healthy and perfectly ripe grapes that delivered wines with finesse and freshness. One of the finest vintages for Celler del Roure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het Spaanse wijnhuis Celler del Roure is gelegen in het plaatsje Mogente, in het binnenland van de provincie Valencia. Er zijn 4 landerijen aan de noordkant van de Serra Grossa en in de Alforins-Alcusses vallei op zo’n 550m hoogte gemiddeld. De bodem bestaat over het algemeen uit klei en kalk, is zanderig en bevat weinig organisch materiaal. De bergmassieven leiden de droge continentale winden (poniente) in goede banen, terwijl de vochtige winden hoofdzakelijk van over zee komen (levante) met een gemiddelde pluviometrie rond de 600 liter.
De wijnen van Celler del Roure staan bekend als de mooiste wijnen van de regio Valencia. Het wijnhuis heeft een indrukwekkende eigen stijl, onder andere door gebruik te maken van amfora’s, maakt zeer elegante wijnen en werkt volledig volgens biologische methodes. Het wijnhuis is ook onderdeel van diverse universitaire studies op het gebied van ‘wijnstok-waterstress’, canopy management en leidsystemen voor de wijnstokken.
Historie
Wijnhuis Celler del Roure werd als klein familiebedrijf opgestart in 1996 met als doel de productie van rode wijnen. Het wijnhuis werd opgericht door Pablo Calatayud die samen met zijn vader en broer de wijnstokken heeft geplant. In eerste instantie werden 2 wijnen geproduceerd, de Alcusses en Maduresa. De 1e Alcusses van dit wijnhuis dateert uit het jaar 2000 en werd vernoemd naar de nabijgelegen zeer oude (4e eeuw voor Christus) Iberische nederzetting. Om de mooie en lange culturele geschiedenis van dit terroir niet te vergeten werd op het etiket een tekst in een oud geschrift afgedrukt, welke is gevonden op een loden plaatje in de nederzetting.
Om het bedrijf wat uit te breiden kocht de ambitieuze Pablo in 2006 een oude cave met wijngaarden. Hij ontdekte een ondergronds gangenstelsel met bijna 100 ingegraven amfora’s kruiken. De vondst bleek een geweldige ontdekking want de amfora’s verkeerden nog in goede conditie ondanks dat deze blijkbaar al meer dan 300 jaar in de grond zaten. Pablo was erg geïnteresseerd in de kruiken en startte met de restauratie ervan. Hij kreeg het voor elkaar, dankzij een vernuftig afsluitsysteem, om de amfora’s goed af te sluiten. Hierdoor kon er geen oxidatie optreden. Door de unieke mogelijkheid van het gebruik van de amfora’s ontstaan zeer mooie en bijzondere wijnen.
Momenteel zijn er 20 amfora’s gerestaureerd en gevuld met verschillende rode en witte wijnen. Testen zien dat de kwaliteit van de wijnen steeds mooier en overtuigender wordt. De eeuwenoude traditie is hiermee in ere hersteld! Doordat de eeuwenoude kruiken van klei, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eiken vaten, geen aroma’s afgeven komt de essentie en de ziel van de wijn nog beter tot zijn recht.
Naast de Alcusses en Maduresa produceert het wijnhuis inmiddels ook 3 nieuwe wijnen: Gallets setze, Cullerot en Parotet.
Druivensoorten
Pablo heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met diverse rassen gewerkt dingen uitgeprobeerd. Zo heeft hij de Tempranillo gestekt met Monastrell omdat de Tempranillo het niet goed doet in deze regio. Het wijnhuis heeft momenteel zo’n 66 hectare aan wijngaarden met jonge én oudere wijnstokken met de druivensoorten Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Tintorera, Petit Verdot, Syrah, Mando en Chardonnay. Daarnaast worden er voor de witte wijnen ook nog druiven gekocht (Malvasia, Macabeu, Pedro Ximenez, Verdil) van oude wijnstokken.
De Mando druif, één van de soorten waar Pablo zich het meest op richt bij de rode wijnen, komt niet veel meer voor in de regio, levert weinig rendement, is erg gevoelig voor houtlagering en ook nog eens erg teer. Verder is de Monastrell belangrijk in deze regio en ook de Tintorera. De andere cépages geven structuur (Cabernet Sauvignon), body (Petit Verdot), ronde sappige tannines (Merlot) of meer karakter (Syrah) aan zijn wijnen. Deze laatste cépages zijn intussen bijna allemaal ouder dan 15 jaar.
Oogst & vinificatie
Zoals het een goed wijnhuis betaamd worden ook hier de druiven uitsluitend handmatig geoogst en zorgvuldig gecontroleerd. Maceratie en fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten. Verouderingswijze verschilt per soort. Zo krijgt de Maduresa de malolactische gisting op eiken vaten, waar dit bij andere soorten op roestvrijstaal is. Men gebruikt voor de opvoeding eiken vaten van verschillende inhoud (225, 300 en 500 liter) die uiterlijk iedere 4 jaar worden vernieuwd. En ook de amfora’s worden steeds meer gebruikt en verder getest. Het is inmiddels een feit dat de Mando druif mooier ontwikkelt op de amfora’s als op de eiken vaten. Ook de Cullerot (witte wijn) ondergaat inmiddels het grootste gedeelte (60%) van zijn vergisting op amfora’s, waarna de opvoeding van 5 maanden ook op amfora’s volgt