2021 Celler del Roure Parotet

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | Mando, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
De Parotet is voor dit domein een mijlpaal. Een aantal jaren geleden zijn ze begonnen met de restauratie van 400 jaar oude amforen die zich bevonden in hun ondergrondse kelder. Eerst hebben ze tests gedaan met de vinificatie van witte Spaanse wijn en de Parotet was hun eerste rode Spaanse wijn op amforen. Met schitterend resultaat : de Mando geeft immers slechte resultaten op eik, maar op amforen daarentegen is dit de ideale variëteit. Deze Spaanse wijn is dan ook een terugkeer naar de roots van deze regio : de assemblage van Monastrell en Mando én de vinificatie op amforen.
In een ondergrondse gang heeft Pablo een ware schatkamer met 100 ondergrondse amforen van ongeveer 400 jaar oud. Na een grondige restauratie werden deze in gebruik genomen. Zowel maceratie als gisting vinden plaats op de amforen. Daarna ook een verdere lagering zodat de wijn mooi kan ontwikkelen. Voordeel is dat er geen enkele houtinvloed merkbaar wordt. Revolutionair voor de regio.
Helder van kleur. In de neus aangename tonen van fijn rood fruit, typische garrigue en mediterrane kruiden. Loepzuiver, met een slanke ruggengraat en mooie zuren. Veel materie op een elegantie manier verweven. Perfecte expressie van de Mando.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Valencia |
Wijnhuis | Celler del Roure |
Druif | Mando, Monastrell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
94
Release Price
$28
Drink Date
2020 - 2024
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
10th Sep 2020
Source
September 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Parotet is quite different from previous vintages, as it's now 60% Arcos and 40% Mandó (the 2017 was 90% Mandó and 10% Arcos). It fermented with 30% full clusters in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 2,600-liter amphorae (tinajas) for 12 months. This is always the more serious and austere of the "old" wines. This has lower alcohol and a peppery profile, spicy and very interesting. It's surprisingly fresh and light, with a profile that some might place in the Atlantic rather than in the Mediterranean. I love the nose; it's very tasty, peppery and floral, nuanced and different. It feels more defined and different from Safrà . 10,000 bottles produced. It was bottled in June 2020.
They have forever been restructuring their vineyard at Celler del Roure, planting, regrafting and also leasing new (old) vineyards. There is no Tempranillo anymore, and the plantings of French varieties keep shrinking while the traditional ones, especially the old ones like Mandó and Arcos, are on the way up. This is how we are right now:
Monastrell: 13 hectares
Garnacha Tintorera: 8 hectares
French varieties: 17 hectares
Mandó: 14 hectares
Arcos: 15 hectares
Traditional white varieties: 16 hectares
The portfolio keeps growing, as Pablo Calatayud explains: "Les filles d’Amalia is the delicate new collection (dedicated to my mother) of rosé/white Mandó wines. Monastrell is now 80% of Maduresa, with the remaining 20% Cariñena. The village Les Alcusses is Monastrell and Garnacha Tintorera with some French varieties: Cabernet Sauvignon, Syrah and Petit Verdot."
They are replacing the 225-liter barrels with 500-liter ones and have also added two 5,000-liter oak casks. Total production is now around 350,000 bottles.
I tasted a majority of 2019s, where I noticed the influence of Arcos in some of the blends, especially in Parotet but also in Safrá, and the Mandó-Arcos blend seems to work very well. 2019 was a very challenging year in the zone, and sorting and selecting grapes was key for the grapes from the second half of the harvest; all the early-ripening varieties were picked before the rain. The wines showed very well; in fact, I think 2019 is their finest vintage to date.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Celler del Roure is gelegen in het plaatsje Mogente, in het binnenland van de provincie Valencia. Er zijn 4 landerijen aan de noordkant van de Serra Grossa en in de Alforins-Alcusses vallei op zo’n 550m hoogte gemiddeld. De bodem bestaat over het algemeen uit klei en kalk, is zanderig en bevat weinig organisch materiaal. De bergmassieven leiden de droge continentale winden (poniente) in goede banen, terwijl de vochtige winden hoofdzakelijk van over zee komen (levante) met een gemiddelde pluviometrie rond de 600 liter.
De wijnen van Celler del Roure staan bekend als de mooiste wijnen van de regio Valencia. Het wijnhuis heeft een indrukwekkende eigen stijl, onder andere door gebruik te maken van amfora’s, maakt zeer elegante wijnen en werkt volledig volgens biologische methodes. Het wijnhuis is ook onderdeel van diverse universitaire studies op het gebied van ‘wijnstok-waterstress’, canopy management en leidsystemen voor de wijnstokken.
Historie
Wijnhuis Celler del Roure werd als klein familiebedrijf opgestart in 1996 met als doel de productie van rode wijnen. Het wijnhuis werd opgericht door Pablo Calatayud die samen met zijn vader en broer de wijnstokken heeft geplant. In eerste instantie werden 2 wijnen geproduceerd, de Alcusses en Maduresa. De 1e Alcusses van dit wijnhuis dateert uit het jaar 2000 en werd vernoemd naar de nabijgelegen zeer oude (4e eeuw voor Christus) Iberische nederzetting. Om de mooie en lange culturele geschiedenis van dit terroir niet te vergeten werd op het etiket een tekst in een oud geschrift afgedrukt, welke is gevonden op een loden plaatje in de nederzetting.
Om het bedrijf wat uit te breiden kocht de ambitieuze Pablo in 2006 een oude cave met wijngaarden. Hij ontdekte een ondergronds gangenstelsel met bijna 100 ingegraven amfora’s kruiken. De vondst bleek een geweldige ontdekking want de amfora’s verkeerden nog in goede conditie ondanks dat deze blijkbaar al meer dan 300 jaar in de grond zaten. Pablo was erg geïnteresseerd in de kruiken en startte met de restauratie ervan. Hij kreeg het voor elkaar, dankzij een vernuftig afsluitsysteem, om de amfora’s goed af te sluiten. Hierdoor kon er geen oxidatie optreden. Door de unieke mogelijkheid van het gebruik van de amfora’s ontstaan zeer mooie en bijzondere wijnen.
Momenteel zijn er 20 amfora’s gerestaureerd en gevuld met verschillende rode en witte wijnen. Testen zien dat de kwaliteit van de wijnen steeds mooier en overtuigender wordt. De eeuwenoude traditie is hiermee in ere hersteld! Doordat de eeuwenoude kruiken van klei, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eiken vaten, geen aroma’s afgeven komt de essentie en de ziel van de wijn nog beter tot zijn recht.
Naast de Alcusses en Maduresa produceert het wijnhuis inmiddels ook 3 nieuwe wijnen: Gallets setze, Cullerot en Parotet.
Druivensoorten
Pablo heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met diverse rassen gewerkt dingen uitgeprobeerd. Zo heeft hij de Tempranillo gestekt met Monastrell omdat de Tempranillo het niet goed doet in deze regio. Het wijnhuis heeft momenteel zo’n 66 hectare aan wijngaarden met jonge én oudere wijnstokken met de druivensoorten Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Tintorera, Petit Verdot, Syrah, Mando en Chardonnay. Daarnaast worden er voor de witte wijnen ook nog druiven gekocht (Malvasia, Macabeu, Pedro Ximenez, Verdil) van oude wijnstokken.
De Mando druif, één van de soorten waar Pablo zich het meest op richt bij de rode wijnen, komt niet veel meer voor in de regio, levert weinig rendement, is erg gevoelig voor houtlagering en ook nog eens erg teer. Verder is de Monastrell belangrijk in deze regio en ook de Tintorera. De andere cépages geven structuur (Cabernet Sauvignon), body (Petit Verdot), ronde sappige tannines (Merlot) of meer karakter (Syrah) aan zijn wijnen. Deze laatste cépages zijn intussen bijna allemaal ouder dan 15 jaar.
Oogst & vinificatie
Zoals het een goed wijnhuis betaamd worden ook hier de druiven uitsluitend handmatig geoogst en zorgvuldig gecontroleerd. Maceratie en fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten. Verouderingswijze verschilt per soort. Zo krijgt de Maduresa de malolactische gisting op eiken vaten, waar dit bij andere soorten op roestvrijstaal is. Men gebruikt voor de opvoeding eiken vaten van verschillende inhoud (225, 300 en 500 liter) die uiterlijk iedere 4 jaar worden vernieuwd. En ook de amfora’s worden steeds meer gebruikt en verder getest. Het is inmiddels een feit dat de Mando druif mooier ontwikkelt op de amfora’s als op de eiken vaten. Ook de Cullerot (witte wijn) ondergaat inmiddels het grootste gedeelte (60%) van zijn vergisting op amfora’s, waarna de opvoeding van 5 maanden ook op amfora’s volgt
De Parotet is voor dit domein een mijlpaal. Een aantal jaren geleden zijn ze begonnen met de restauratie van 400 jaar oude amforen die zich bevonden in hun ondergrondse kelder. Eerst hebben ze tests gedaan met de vinificatie van witte Spaanse wijn en de Parotet was hun eerste rode Spaanse wijn op amforen. Met schitterend resultaat : de Mando geeft immers slechte resultaten op eik, maar op amforen daarentegen is dit de ideale variëteit. Deze Spaanse wijn is dan ook een terugkeer naar de roots van deze regio : de assemblage van Monastrell en Mando én de vinificatie op amforen.
In een ondergrondse gang heeft Pablo een ware schatkamer met 100 ondergrondse amforen van ongeveer 400 jaar oud. Na een grondige restauratie werden deze in gebruik genomen. Zowel maceratie als gisting vinden plaats op de amforen. Daarna ook een verdere lagering zodat de wijn mooi kan ontwikkelen. Voordeel is dat er geen enkele houtinvloed merkbaar wordt. Revolutionair voor de regio.
Helder van kleur. In de neus aangename tonen van fijn rood fruit, typische garrigue en mediterrane kruiden. Loepzuiver, met een slanke ruggengraat en mooie zuren. Veel materie op een elegantie manier verweven. Perfecte expressie van de Mando.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Valencia |
Wijnhuis | Celler del Roure |
Druif | Mando, Monastrell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Parker
Rating
94
Release Price
$28
Drink Date
2020 - 2024
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
10th Sep 2020
Source
September 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Parotet is quite different from previous vintages, as it's now 60% Arcos and 40% Mandó (the 2017 was 90% Mandó and 10% Arcos). It fermented with 30% full clusters in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 2,600-liter amphorae (tinajas) for 12 months. This is always the more serious and austere of the "old" wines. This has lower alcohol and a peppery profile, spicy and very interesting. It's surprisingly fresh and light, with a profile that some might place in the Atlantic rather than in the Mediterranean. I love the nose; it's very tasty, peppery and floral, nuanced and different. It feels more defined and different from Safrà . 10,000 bottles produced. It was bottled in June 2020.
They have forever been restructuring their vineyard at Celler del Roure, planting, regrafting and also leasing new (old) vineyards. There is no Tempranillo anymore, and the plantings of French varieties keep shrinking while the traditional ones, especially the old ones like Mandó and Arcos, are on the way up. This is how we are right now:
Monastrell: 13 hectares
Garnacha Tintorera: 8 hectares
French varieties: 17 hectares
Mandó: 14 hectares
Arcos: 15 hectares
Traditional white varieties: 16 hectares
The portfolio keeps growing, as Pablo Calatayud explains: "Les filles d’Amalia is the delicate new collection (dedicated to my mother) of rosé/white Mandó wines. Monastrell is now 80% of Maduresa, with the remaining 20% Cariñena. The village Les Alcusses is Monastrell and Garnacha Tintorera with some French varieties: Cabernet Sauvignon, Syrah and Petit Verdot."
They are replacing the 225-liter barrels with 500-liter ones and have also added two 5,000-liter oak casks. Total production is now around 350,000 bottles.
I tasted a majority of 2019s, where I noticed the influence of Arcos in some of the blends, especially in Parotet but also in Safrá, and the Mandó-Arcos blend seems to work very well. 2019 was a very challenging year in the zone, and sorting and selecting grapes was key for the grapes from the second half of the harvest; all the early-ripening varieties were picked before the rain. The wines showed very well; in fact, I think 2019 is their finest vintage to date.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het Spaanse wijnhuis Celler del Roure is gelegen in het plaatsje Mogente, in het binnenland van de provincie Valencia. Er zijn 4 landerijen aan de noordkant van de Serra Grossa en in de Alforins-Alcusses vallei op zo’n 550m hoogte gemiddeld. De bodem bestaat over het algemeen uit klei en kalk, is zanderig en bevat weinig organisch materiaal. De bergmassieven leiden de droge continentale winden (poniente) in goede banen, terwijl de vochtige winden hoofdzakelijk van over zee komen (levante) met een gemiddelde pluviometrie rond de 600 liter.
De wijnen van Celler del Roure staan bekend als de mooiste wijnen van de regio Valencia. Het wijnhuis heeft een indrukwekkende eigen stijl, onder andere door gebruik te maken van amfora’s, maakt zeer elegante wijnen en werkt volledig volgens biologische methodes. Het wijnhuis is ook onderdeel van diverse universitaire studies op het gebied van ‘wijnstok-waterstress’, canopy management en leidsystemen voor de wijnstokken.
Historie
Wijnhuis Celler del Roure werd als klein familiebedrijf opgestart in 1996 met als doel de productie van rode wijnen. Het wijnhuis werd opgericht door Pablo Calatayud die samen met zijn vader en broer de wijnstokken heeft geplant. In eerste instantie werden 2 wijnen geproduceerd, de Alcusses en Maduresa. De 1e Alcusses van dit wijnhuis dateert uit het jaar 2000 en werd vernoemd naar de nabijgelegen zeer oude (4e eeuw voor Christus) Iberische nederzetting. Om de mooie en lange culturele geschiedenis van dit terroir niet te vergeten werd op het etiket een tekst in een oud geschrift afgedrukt, welke is gevonden op een loden plaatje in de nederzetting.
Om het bedrijf wat uit te breiden kocht de ambitieuze Pablo in 2006 een oude cave met wijngaarden. Hij ontdekte een ondergronds gangenstelsel met bijna 100 ingegraven amfora’s kruiken. De vondst bleek een geweldige ontdekking want de amfora’s verkeerden nog in goede conditie ondanks dat deze blijkbaar al meer dan 300 jaar in de grond zaten. Pablo was erg geïnteresseerd in de kruiken en startte met de restauratie ervan. Hij kreeg het voor elkaar, dankzij een vernuftig afsluitsysteem, om de amfora’s goed af te sluiten. Hierdoor kon er geen oxidatie optreden. Door de unieke mogelijkheid van het gebruik van de amfora’s ontstaan zeer mooie en bijzondere wijnen.
Momenteel zijn er 20 amfora’s gerestaureerd en gevuld met verschillende rode en witte wijnen. Testen zien dat de kwaliteit van de wijnen steeds mooier en overtuigender wordt. De eeuwenoude traditie is hiermee in ere hersteld! Doordat de eeuwenoude kruiken van klei, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eiken vaten, geen aroma’s afgeven komt de essentie en de ziel van de wijn nog beter tot zijn recht.
Naast de Alcusses en Maduresa produceert het wijnhuis inmiddels ook 3 nieuwe wijnen: Gallets setze, Cullerot en Parotet.
Druivensoorten
Pablo heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met diverse rassen gewerkt dingen uitgeprobeerd. Zo heeft hij de Tempranillo gestekt met Monastrell omdat de Tempranillo het niet goed doet in deze regio. Het wijnhuis heeft momenteel zo’n 66 hectare aan wijngaarden met jonge én oudere wijnstokken met de druivensoorten Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Tintorera, Petit Verdot, Syrah, Mando en Chardonnay. Daarnaast worden er voor de witte wijnen ook nog druiven gekocht (Malvasia, Macabeu, Pedro Ximenez, Verdil) van oude wijnstokken.
De Mando druif, één van de soorten waar Pablo zich het meest op richt bij de rode wijnen, komt niet veel meer voor in de regio, levert weinig rendement, is erg gevoelig voor houtlagering en ook nog eens erg teer. Verder is de Monastrell belangrijk in deze regio en ook de Tintorera. De andere cépages geven structuur (Cabernet Sauvignon), body (Petit Verdot), ronde sappige tannines (Merlot) of meer karakter (Syrah) aan zijn wijnen. Deze laatste cépages zijn intussen bijna allemaal ouder dan 15 jaar.
Oogst & vinificatie
Zoals het een goed wijnhuis betaamd worden ook hier de druiven uitsluitend handmatig geoogst en zorgvuldig gecontroleerd. Maceratie en fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten. Verouderingswijze verschilt per soort. Zo krijgt de Maduresa de malolactische gisting op eiken vaten, waar dit bij andere soorten op roestvrijstaal is. Men gebruikt voor de opvoeding eiken vaten van verschillende inhoud (225, 300 en 500 liter) die uiterlijk iedere 4 jaar worden vernieuwd. En ook de amfora’s worden steeds meer gebruikt en verder getest. Het is inmiddels een feit dat de Mando druif mooier ontwikkelt op de amfora’s als op de eiken vaten. Ook de Cullerot (witte wijn) ondergaat inmiddels het grootste gedeelte (60%) van zijn vergisting op amfora’s, waarna de opvoeding van 5 maanden ook op amfora’s volgt