Filteren

Santa Rita

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Wanneer we naar de prijzenkast kijken van wijnhuis Santa Rita, dan puilt deze letterlijk uit. In hun 140 jarige bestaan hebben zij talloze prijzen, medailles, awards en vermeldingen mogen ontvangen. Zo werden zij in 2016 verkozen tot ‘Winery of The Year’ door de Chileense pers. Kers op de taart kwam er in 2022 toen zij voor de elfde keer een vermelding kregen in de legendarische lijst ‘The World’s Most Admired Wine Brands’. Lof genoeg voor deze grootheid van de Chileense wijnvelden.

Viña Santa Rita is gesticht in 1880 door Don Domingo Fernández Concha, een vooraanstaand zakenman en publieke figuur van die tijd. Don Domingo bracht de beste Franse druivensoorten naar de rijke bodems van de Maipo-vallei, samen met gespecialiseerde apparatuur en een team van topwijnmakers uit Frankrijk. Dit bracht technieken die tot nu toe onbekend waren in Chili, veranderde de manier waarop wijnen in het land werden gemaakt en zorgde voor spectaculaire resultaten. De Chileense wijnen worden nog steeds beschouwd tot de Nieuwe Wereld alhoewel de wijnbouw hier al eeuwenoud is. 

Momenteel bevinden de wijngaarden van Santa Rita Estates zich in de beste en meest diverse terroirs in Chili. De wijnmakerij heeft meer dan 3.000 hectare beplant in de prestigieuze valleien van Limarí (131 hectare), Casablanca (314 hectare), Leyda (90 hectare), Maipo (796 hectare), Colchagua (1,043 hectare), Curicó (458 hectare) en Maule ( 131 hectare). Deze grote geografische diversiteit zorgt ervoor dat de wijnmakers in staat zijn een breed scala aan wijnen van hoge kwaliteit te produceren, gekenmerkt door hun individuele terroir. Daarnaast zijn de klimatologische omstandigheden voor de wijnbouw zijn ideaal: milde winters, regenval in het voorjaar en warme droge zomers. De nachten zijn door de ligging dicht aan zee, zeer koel. Het vlaggenschip van Santa Rita is ongetwijfeld de Santa Rita Cabernet Sauvignon Valle de Maipo Casa Real Reserva Especial - deze wijn wordt tegenwoordig alleen maar verspreidt via Place Du Bordeaux aan een handvol geselecteerde Wijn-handelaren.

Uit de Limari valley komen van Santa Rita voornamelijk Chardonnay en Syrah druiven. Het klimaat wordt met name sterk beïnvloed door de nabijheid van de Stille Oceaan (28 km) en de lage heuvels van de Coastal Mountain Range. De mist die hier 'sochtends langs de kust trekt rond het middaguur weg. Hierna stijgt de temperatuur in de valley, hoewel deze altijd wordt getemperd door een frisse zeebries. De nabijheid van de oceaan is ook te zien aan de relatief hoge middagtemperaturen, die in januari, de warmste maand van het jaar, 20 °C kunnen bereiken. De bodem bestaat uit alluviale afzettingen waarbij de wortels van de druivenranken eerst een laag klei en daarna een laag kleileem met stenen tegenkomen. Tussen deze twee lagen ligt een calciumcarbonaatafzettingen. Hierdoor is de bodem goed voor het produceren van witte wijnen met intense aroma's en rode wijnen met een intense kleur en aangename zuurgraad.

De Casablanca valley ligt in de regio van Valparaiso waarbij de wijngaarden op 80 km afstand liggen van Santiago en 26 km van de Stille oceaan. Er heerst een mediterraan klimaat waarbij de dag en nacht temperaturen schommelen rond de 20ºC. De bodem is alluviaal, met een fijne en zanderige textuur. Hierdoor heeft het een laag vermogen om vocht vast te houden, wat leidt tot een lage opbrengst en een hoge concentratie in de druif. (Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay en Pinot Noir)

Leyda valley is een sub-regio van de San Antonio Valley waar Santa Rita voornamelijk sauvignon Blanc en pinot noir druiven vandaan haalt. Ook hier beïnvloed de zeewind en de ochtend mist het mediterrane klimaat in de valley wat hier wat milder is door de lagere temperaturen. De bodem heeft net als de Casablanca valley een fijne zanderige kleistructuur die het vocht doorlaat. Hierdoor is de opbrengst van de wijngaarde laag en de concentratie in de druif hoog. Wat weer smaakvolle wijnen tot gevolg heeft.

Dicht bij de hoofdstad van Chili, Santiago, ligt Maipo valley. Hier groeien meerdere rode druivensoorten van Santa Rita, denk aan cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petite sirah. De druiven groeien in een semi mediterraan klimaat en staan in een steenachtige bodem.

Zuiderlijk gelegen in de Colchagua Valley, hier heeft Santa Rita 1071 hectare aan wijngaarden, speelt het kustgebergte een grote rol in het rijpingsproces. Zij zorgen ervoor dat de zeebries de valley ingaat waardoor de middagtemperatuur omlaag gaat. Dit is vooral belangrijk tijdens de rijpingsperiode waarbij de cabernet sauvignon, merlot Syrah en Carmenère zijn zuren ontwikkelt. In het midden van de Colchagua Valley ligt de Apalta valley, de premium wijnproductieregio van Santa Rita. De belangrijkste klimaatfactor in Apalta is de thermische oscillatie die de 20ºC kan overschrijden. Er is bijna geen vorst in deze regio, daarbij liggen de wijngaarden op het zuiden met minder blootstelling en dichtere vegetatie.

Curico Valley ligt 200 km ten zuiden van Santiago. Hier heeft Santa Rita 458 hectare aan wijngaarden. Het is een van de meest bekende wijnregio in Chili waar een grote diversiteit aan wijnen vandaan komt. Het wordt gekenmerkt door goed doorlatende grond en een hoge temperatuurvariatie tussen dag en nacht. Uit deze regio komen verschillende Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Chardonnay wijnen van Santa Rita. 

Rapel Valley, 181 km ten zuiden van Santiago en 45 km van de kust, wordt beschouwd als een van de meest uitgestrekte valleien in centraal Chili en produceert een grote diversiteit aan druiven. Het heeft een zeer droog en warm klimaat, met hete zomers en regenachtige winters (jaarlijkse neerslag van 595 mm). Tijdens de zomer koelt de wind de wijngaarden flink af waardoor en een hoge dagelijkse temperatuurvariatie ontstaat. Dit effect is vooral belangrijk tijdens de rijpingsperiode. De bodem is van vulkanische oorsprong en bevat graniet uit de ijstijd in combinatie met klei-, leem- en zandgronden op verschillende dieptes. Het geeft de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Carménère wijnen van Santa Rita extra diepgang.

Santa Rita

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!