Ciliegiolo
De Ciliegiolo is een zeer oude inheemse rode druivensoort die een van de voorouders is van de beroemde Sangiovese druif. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord ciliegia (kers). De eerste vermeldingen van de variëteit zijn te vinden in geschriften uit 1600 van botanicus Soderini, die in een verhandeling een aantal druivensoorten beschreef die in Toscane en Florence werden gevonden. Hij...
De Ciliegiolo is een zeer oude inheemse rode druivensoort die een van de voorouders is van de beroemde Sangiovese druif. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord ciliegia (kers). De eerste vermeldingen van de variëteit zijn te vinden in geschriften uit 1600 van botanicus Soderini, die in een verhandeling een aantal druivensoorten beschreef die in Toscane en Florence werden gevonden. Hij beschrijft een druif met een geurige zoete smaak, die het best tot zijn recht komt in een warm klimaat.
Hoe smaakt wijn van de Ciliegiolo druif?
De wijnen op basis van Ciliegiolo hebben een intense kersenrode kleur, aroma's van kersen, aardbeien en kruiden. De zuurgraad is laag en daarom gaat het zo goed samen met de Sangiovese druif die dit zal compenseren. Het gebrek aan zuren wordt gecompenseerd door een fruitig mondgevoel. Ciliegiolo wordt in Toscane vaak samen met de Sangiovese gebruikt om de aanwezige tannines te verzachten.