Chateau Rouget

De geschiedenis van Château Rouget begon enkele eeuwen geleden. Al geïdentificeerd aan het einde van het Romeinse Rijk, werden de terroirs van Château Rouget in die tijd samengevoegd met die van St. Emilion.

Château Rouget komt voor in archieven en kadaster uit 1700 en wordt beschouwd als een van de eerste officiële Pomerol Crus. Deze periode komt overeen met de bouwdatum van het...

Toon meer
filter Filteren
Wijnhuis
2018 Château Rouget Pomerol
73,95 61,12
2019 Château Rouget Pomerol
61,95 51,20
Niet op voorraad
per pagina

De geschiedenis van Château Rouget begon enkele eeuwen geleden. Al geïdentificeerd aan het einde van het Romeinse Rijk, werden de terroirs van Château Rouget in die tijd samengevoegd met die van St. Emilion.

Château Rouget komt voor in archieven en kadaster uit 1700 en wordt beschouwd als een van de eerste officiële Pomerol Crus. Deze periode komt overeen met de bouwdatum van het prachtige huis dat het landgoed symboliseert, dat toen toebehoorde aan de familie Bayonne. Het laatste familielid dat bij het landgoed betrokken was, Pierre Bayonne, was ook burgemeester van Pomerol tijdens het Eerste Keizerrijk. Als getalenteerd wijnmaker gebruikte hij Château Rouget als een perfecte weergave van zijn vaardigheden. Aan het einde van de 19e eeuw plaatste een classificatie van Pomerol-wijnen Rouget in de top vijf van landgoederen van de appellatie. Deze erkenning komt voort uit de opmerkelijke standvastigheid van de opeenvolgende eigenaren van het landgoed, die allemaal hard hebben gewerkt om iconische wijnen te produceren. De familie Labruyère, die sinds 1992 eigenaar is van Rouget, volgt hetzelfde doel. Al meer dan 20 jaar doen ze hun best om Rouget onder de leiders van de Rechteroever te plaatsen. Het landgoed wordt nu door critici en amateurs beschouwd als de wijnmakerij die de meest consistente vooruitgang heeft geboekt in de appellatie, jaar na jaargang.

WIJNGAARD

Het plateau van Pomerol ligt in de buurt van Libourne, ten noordoosten van Bordeaux. Het loopt af over verschillende terrassen in de richting van de Isle-vallei, een zijrivier van de rivier de Dordogne. Dankzij de kwaliteit van zijn terroirs en wijnen is Pomerol een van de meest gewilde appellations ter wereld. In Pomerol is Merlot koning. Kleiachtige bodems zorgen ervoor dat deze druif zich uitdrukt als nergens anders ter wereld. Château Rouget, gelegen in de buurt van Eglise-Clinet, Petrus en Le Gay, dat tegenwoordig 42 hectare beslaat, strekt zich uit over de glooiende hellingen van het Pomerol-plateau in de buurt van het dorp en de oude kerk. Tweederde van de wijnstokken bevindt zich rond het landgoed, maar Château Rouget omvat ook prachtige percelen met uitzicht op Petit Village, Le Pin en Trotanoy. Wijngaarden zijn beplant met de meest geschikte druivensoorten: Merlot vertegenwoordigt 85% en wordt gecombineerd met Cabernet Franc om in Rouget de ideale rijpingsomstandigheden te vinden. Bodems kunnen bestaan uit klei en grind of klei en silica. De ondergrond bestaat uit ijzerrijke zandsteen. Wijnstokken zijn ongeveer 40 jaar oud. Het uitgebreide herbeplantingsprogramma dat in 1992 werd gestart, in combinatie met de aankoop van 5 hectare hoogwaardige hectare van de prestigieuze naburige landgoederen op het hoogplateau in 1999, hebben de positie van de cru aanzienlijk versterkt.

WIJNBEREIDING

In 2001 werd de kelder volledig gerestaureerd door de familie Labruyère met het idee om een wijngaard aangewezen aanpak te implementeren. Oude vaten werden vervangen door afgeknotte eiken vaten van 50 en 60 hl. Ze combineren voorouderlijk handwerk met state-of-the-art technologie. Ook zijn er enkele RVS tanks in verwerkt. De gehele installatie is thermo-gereguleerd. Volwassenheid staat hoog in het vaandel bij Château Rouget. Daarom wordt de oogstdatum zorgvuldig gekozen om de meest uitgebalanceerde vruchten op te halen. De oogst vindt plaats in verschillende passages om een optimaal rijpheidsniveau te garanderen. Druiven worden met de hand geplukt en in kleine kisten vervoerd om te voorkomen dat bessen worden geplet. Met dezelfde zorg voor kwaliteit worden de trossen een eerste keer gesorteerd zodra ze de kelder bereiken. Zodra de druiven volledig zijn ontsteeld, gaan ze door een andere dubbele sorteertafel. Voor de wijnen van Château Rouget worden alleen de beste druiven bewaard. De druiven worden batch voor batch gevinifieerd om de beste expressie van elk perceel te geven.

Gisting op vat

De voordelen van het zo vroeg mogelijk in vaten doen van wijn zijn algemeen bekend. Sinds enkele jaren vinifieert Château Rouget een deel van zijn wijn volgens dat idee: hele ontsteelde bessen worden na het sorteren direct in vaten gegoten. Dankzij deze methode vindt zowel de gisting als het rijpingsproces plaats in het vat.

Deze techniek - zeer respectvol voor druiven - maakt een zachte extractie en uiteindelijk zachtere tannines mogelijk.