Filteren

Bimbache

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Bimbache is de naam van de vroegere inwoners van het kleine eiland El Hierro, het meeste westelijke en kleinste eiland van de Canarische eilanden. Na de verovering door de Spanjaarden in 1405, werden de lokale inwoners of Bimbaches een paar jaren later verkocht als slaven. Het is echter ook en vooral de naam van één van de meest tot de verbeelding sprekende wijnprojecten van de laatste jaren in Spanje. Rayco Fernández (we kennen hem ook van het project "Puro Rofe" in Lanzarote), is een lokale wijndistributeur in Gran Canaria met een onmetelijke kennis van het potentieel en de toekomst van de wijngaarden van de eilanden. In El Hierro bleven niet zo heel veel ha wijngaard meer over. Zeker langs de steile noordkant van het eiland zijn er nog weinig wijnboeren die hun kans wagen. De opbrengsten zijn vaak te klein om de investering te legitimeren maar Rayco heeft toch zijn kans gewaagd en met groot succes. De wijnen van Bimbache zijn zó anders, zó origineel en vooral zó Atlantisch dus wijnen met een Zee-injectie

Het kleine eilandje El Hierro is in zijn geheel beschermd als "reserva de la biosfera". Het eiland is een schatkamer van bijna verdwenen of vergeten druivensoorten die nergens meer voorkomen of toch niet in de hoedanigheid zoals ze hier voorkomen. Dit is bijvoorbeeld wat Luis Gutiérrez van Parker er over zegt: "El Hierro is a tiny island that is considered the repository of local grape varieties, as it has been frozen in time for a long time. In fact, everything is so slow there that visiting the island is akin to time traveling. The risk is that many vineyards are being abandoned, as there is a lack of young people to take over. Thank God for projects like this! They have two hectares of vineyards and work a further three hectares from local growers, and in 2019 they produced a grand total of 5,000 bottles."

El Hierro is zondermeer een lappendeken en schatkist van onbekende druivensoorten. Bimbache werkt hoofdzakelijk met fieldblends, waarbij telkens de meest voorkomende soorten worden vermeld, maar waar er nog een heleboel soorten zijn waarvan we zelfs de naam niet meer kennen. We spreken hier vooral over witte druivensoorten, hoewel er ook een minderheid rode soorten zijn aangeplant. Verijadiego blanco is de meest voorkomende. Op andere eilanden ook wel "Diego" of "Vijariego blanco" genoemd. Listan blanco is de 2e meest voorkomende druif. Vervolgens een hele lijst zoals : Gual, Babosa blanca, Pedro Ximénez, Forastera blanca. In het rood vinden we hoofdzakelijk Listan negro, Listan Prieto en Verijadiego tinto.

El Hierro is het jongste eiland van de Canarias. Het hele eiland is slechts 268 km2 groot en er wonen nauwelijks 10.000 mensen. Het eiland ontstond 1,2 miljoen jaar geleden via een vulkanische eruptie uit de zee en stak meer dan 2000 m hoog uit de zee. Vandaag is het hoogste punt de Pico de Malpaso met 1500 m. In 1793 was de laatste eruptie aan land, doch in 2011 was er op een steenworp van het dorp La Restinga een onderwatereruptie, waarbij heel wat vulkanische as en lava in de zee terecht kwam en er kortstondig een mini-eilandje gevormd werd.

Hoe klein het eiland ook, de noordkant is zeer verschillend van de zuidkant. De steile noordkant die hoofdzakelijk bestaat uit één zwarte wand die geleidelijk oprijst uit de zee is zeer vochtig en heeft een zeer grote Atlantische invloed. De zuidkant echter is zeer droog met weinig neerslag. Tussen de 2 staat een bergrug die in nauwelijks een paar km oprijst van zeeniveau tot 1500 meter hoogte.

Bimbache heeft zowel wijngaarden aan de noordkant als aan de zuidkant. De witte variëteiten zijn hoofdzakelijk afkomstig van de kleine wijngaarden aan de noordkant. Hier is het terroir zwarte lavazand. De rode variëteiten staan aan de zuidkant aangeplant waar we een mengeling hebben van klei en vulkanisch zand en asse.T.a.v. vinificatie hanteert Bimbache een non-interventionistische filosofie. Alle wijngaarden worden (vanzelfsprekend) met respect voor de natuur en biologisch bewerkt. De meerderheid van de wijnen wordt gemaakt met hele trossen. Gisting met autochtone gisten start in een inox cuve en wordt verder gezet in een grote houten Stöckinger foeder of in Franse Barriques. Vaak met vorming van een laagje flor in de foeder of barrique. Al de wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld.

Bimbache

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!