2023 Weingut Wittmann Riesling Trocken BIO

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
- Koop 6 voor 18,95 15,66 en bespaar 5%
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Wittmann Riesling Trocken 2023: een verfijnde witte wijn
De Wittmann Riesling Trocken 2023 is een bleekgele wijn met een lichte groene zweem. In de neus is hij subtiel, met aroma's van meloen, abrikoos, frisse kruiden en een duidelijke mineraliteit. In de mond komen de aardse mineralen sterk naar voren, en ondanks het ontbreken van restzoet, heeft de wijn een volle structuur die groter is dan bij een gemiddelde Riesling. De zuren zijn rijp en niet bitter, en in de afdronk strijden de zuren en mineralen om de aandacht. Deze wijn stimuleert de speekselproductie en nodigt uit om te eten.
Deze Riesling is van een uitzonderlijk hoog niveau, met prachtig sap en een verfrissende levendigheid.
Wijngaard en Terroir
De druiven voor deze wijn worden biodynamisch verbouwd op de kalkrijke bodems van Westhofen. De wijngaarden worden zorgvuldig beheerd, met handmatige selectie van de druiven en diverse biodynamisch-vriendelijke maatregelen gedurende het jaar.
Vinificatie
Na de oogst worden de druiven voorzichtig geperst, gevolgd door traditionele vinificatiemethoden. De wijnen worden voornamelijk gefermenteerd in grote traditionele vaten, wat bijdraagt aan hun unieke karakter.
Proefnotities
Onze estate Riesling is een ware vertegenwoordiger van zijn Rheinhessen wortels. Gekweekt op de kalkrijke bodems van Westhofen, biedt hij een compromisloze terroir-ervaring. De wijn heeft een ziltige, kruidige en slanke structuur, met een dansend karakter van gele Riesling.
OVER WITTMANN
Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut Wittmann |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Fris, Fruitig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
91
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Riesling Trocken is bright, very clear, deep and intense on the precise, reductive and slightly flinty nose. On the palate, this is a juicy, well-concentrated and silky-textured yet firmly structured dry Riesling with lingering salinity and lovely mineral purity. Very long, perfectly round and highly stimulating. 12% alcohol. This is Wittmann's estate wine, and 60,000 bottles were produced, so 30,000 less than in 2018. Tasted in March 2020.
Philipp Wittmann himself is torn as to which of his GGs he likes best in 2019. In my tasting, in May the choice was easy. The Brunnenhäuschen GG shows all the merits of the vintage at its best: highly elegant, refined and complex yet weightless, with immense finesse and energy. However, Morstein and La Borne are hardly behind, they just weren't as developed. Without a doubt, Wittmann's 2019s, especially these three Riesling GGs, are great wines, even greater than the 2018s, possibly even the finest of the last 20 years, even though he himself sees 2001 and 2002 at the same high level. And that, according to Philipp, borders on "a miracle" because the 2019 vintage was "quite turbulent." Only at the time of harvesting the "perfectly ripe and healthy grapes" did it become clear that 2019 could bear great wines. "The berries were not overripe at all and were really crunchy when we picked them," says Philipp.
The year started late in the vineyards, and the flowering around June 10th was also rather late compared to the two previous years. A "turbo summer" followed with nothing but sunshine, under which the vines caught up. The fruit set was low after the above-average yield in 2018 and should be at 45 hectoliters per hectare at the end of the harvest. This benefited the vintage just as much as the cool nights from mid-August until the end of the harvest on October 5, during which the characteristic acidity of 2019 was not only preserved but also remained lively and refreshing. The fruit is clear and ripe but also rather cool, elegant and extremely precise. The wines are fresh and vital, enormously stringent and reflect their respective terroirs in an exemplary manner.
In the absence of pressure during the harvest, Wittmann was able to sort the fruits wonderfully, so that he was able to collect many pieces for the final blend. "For the first time, we even harvested according to the age of the vines, and processed and vinified all grapes from vines younger than 15 years separately. Only the grapes from older vines went into the crus from Erste and Grosse Lagen." That was a good idea considering the dry summer, even though the soils in Westhofen are deep anyway and especially the Brunnenhäuschen and Morstein have underground springs.
The harvest began on September 16th with the Pinots, and the Rieslings were harvested from the 25th. Despite the hot summer, this is 20 days later than 2018, which was already finished on October 2nd, but of course had a longer harvest season. Of the warm vintages of this century, 2018 is the best according to Philipp, but 2019 is the greater vintage because of the cool precision. The alcohol values are all in a moderate range of 12.4% to 12.7%. Of the older vintages, 2007 is now drinking very well; this too was a year with a long, sunny autumn, with almost four months between flowering and harvesting of the GGs. 2012 also shows his class in a very puristic, fresh way, while 2015 is still much too young to drink.
I am looking forward to tasting Wittmann's 2019 GGs again soon from the bottle. The report will follow in autumn. However, readers should not hesitate to buy now before the wines are gone. Wittmann is a reliable and great producer who hasn't disappointed me in 20 years. Try the impressive estate Riesling or the exceptional Westhofener, and you'll know the road you have to travel: up into the sky.
Rating
92
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2032
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
7th May 2020
Source
May 2020 Week 1, The Wine Advocate
The 2018 Riesling Trocken is super clear, intense and elegant on the nose. On the palate, this is a stunning, very intense, highly finessed and sooty dry Riesling with fine tannins. This spectacular dry Riesling is their estate wine, and it will be be hard to find any better Rieslings at this price point. Very salty, pure and stimulating on the finish. Rich. Tasted at the domaine in March 2020.
Philipp Wittmann is one of the top producers of dry Rieslings in Germany, but that's no news. I was surprised to see which steps forward he has made with his Pinot Noir, which is produced like a grand cru yet marketed with no specific origin. However, he has two hectares with Pinot Noir in the Guntersheimer Höllenbrand that were planted five to 15 years ago with Burgundian genetics and are the source for the Reserve. Another holding is in the Westhofener Steingrube, which is used for the generic Pinot Noir that already delivers a lot of character for a moderate price. The yields are kept as low as 30 hectoliters per hectare, and to keep the freshness, the harvest started as early as August 28, which is typical for the terroir in the hillsides of the Wonnegau.
Regarding the Riesling Grosses Gewächs Morstein and La Borne as well as Brunnenhäuschen, they are world-class wines in 2017 and 2018. They combine power and concentration with tension and mineral freshness. The 2017s are perhaps even more dense, but the purity and shining chalky character of the 2018s is thoroughly amazing. In 10 years, the particular vintage characters should come out significantly more clearly.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.
Wittmann Riesling Trocken 2023: een verfijnde witte wijn
De Wittmann Riesling Trocken 2023 is een bleekgele wijn met een lichte groene zweem. In de neus is hij subtiel, met aroma's van meloen, abrikoos, frisse kruiden en een duidelijke mineraliteit. In de mond komen de aardse mineralen sterk naar voren, en ondanks het ontbreken van restzoet, heeft de wijn een volle structuur die groter is dan bij een gemiddelde Riesling. De zuren zijn rijp en niet bitter, en in de afdronk strijden de zuren en mineralen om de aandacht. Deze wijn stimuleert de speekselproductie en nodigt uit om te eten.
Deze Riesling is van een uitzonderlijk hoog niveau, met prachtig sap en een verfrissende levendigheid.
Wijngaard en Terroir
De druiven voor deze wijn worden biodynamisch verbouwd op de kalkrijke bodems van Westhofen. De wijngaarden worden zorgvuldig beheerd, met handmatige selectie van de druiven en diverse biodynamisch-vriendelijke maatregelen gedurende het jaar.
Vinificatie
Na de oogst worden de druiven voorzichtig geperst, gevolgd door traditionele vinificatiemethoden. De wijnen worden voornamelijk gefermenteerd in grote traditionele vaten, wat bijdraagt aan hun unieke karakter.
Proefnotities
Onze estate Riesling is een ware vertegenwoordiger van zijn Rheinhessen wortels. Gekweekt op de kalkrijke bodems van Westhofen, biedt hij een compromisloze terroir-ervaring. De wijn heeft een ziltige, kruidige en slanke structuur, met een dansend karakter van gele Riesling.
OVER WITTMANN
Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut Wittmann |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Fris, Fruitig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
Rating
91
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Riesling Trocken is bright, very clear, deep and intense on the precise, reductive and slightly flinty nose. On the palate, this is a juicy, well-concentrated and silky-textured yet firmly structured dry Riesling with lingering salinity and lovely mineral purity. Very long, perfectly round and highly stimulating. 12% alcohol. This is Wittmann's estate wine, and 60,000 bottles were produced, so 30,000 less than in 2018. Tasted in March 2020.
Philipp Wittmann himself is torn as to which of his GGs he likes best in 2019. In my tasting, in May the choice was easy. The Brunnenhäuschen GG shows all the merits of the vintage at its best: highly elegant, refined and complex yet weightless, with immense finesse and energy. However, Morstein and La Borne are hardly behind, they just weren't as developed. Without a doubt, Wittmann's 2019s, especially these three Riesling GGs, are great wines, even greater than the 2018s, possibly even the finest of the last 20 years, even though he himself sees 2001 and 2002 at the same high level. And that, according to Philipp, borders on "a miracle" because the 2019 vintage was "quite turbulent." Only at the time of harvesting the "perfectly ripe and healthy grapes" did it become clear that 2019 could bear great wines. "The berries were not overripe at all and were really crunchy when we picked them," says Philipp.
The year started late in the vineyards, and the flowering around June 10th was also rather late compared to the two previous years. A "turbo summer" followed with nothing but sunshine, under which the vines caught up. The fruit set was low after the above-average yield in 2018 and should be at 45 hectoliters per hectare at the end of the harvest. This benefited the vintage just as much as the cool nights from mid-August until the end of the harvest on October 5, during which the characteristic acidity of 2019 was not only preserved but also remained lively and refreshing. The fruit is clear and ripe but also rather cool, elegant and extremely precise. The wines are fresh and vital, enormously stringent and reflect their respective terroirs in an exemplary manner.
In the absence of pressure during the harvest, Wittmann was able to sort the fruits wonderfully, so that he was able to collect many pieces for the final blend. "For the first time, we even harvested according to the age of the vines, and processed and vinified all grapes from vines younger than 15 years separately. Only the grapes from older vines went into the crus from Erste and Grosse Lagen." That was a good idea considering the dry summer, even though the soils in Westhofen are deep anyway and especially the Brunnenhäuschen and Morstein have underground springs.
The harvest began on September 16th with the Pinots, and the Rieslings were harvested from the 25th. Despite the hot summer, this is 20 days later than 2018, which was already finished on October 2nd, but of course had a longer harvest season. Of the warm vintages of this century, 2018 is the best according to Philipp, but 2019 is the greater vintage because of the cool precision. The alcohol values are all in a moderate range of 12.4% to 12.7%. Of the older vintages, 2007 is now drinking very well; this too was a year with a long, sunny autumn, with almost four months between flowering and harvesting of the GGs. 2012 also shows his class in a very puristic, fresh way, while 2015 is still much too young to drink.
I am looking forward to tasting Wittmann's 2019 GGs again soon from the bottle. The report will follow in autumn. However, readers should not hesitate to buy now before the wines are gone. Wittmann is a reliable and great producer who hasn't disappointed me in 20 years. Try the impressive estate Riesling or the exceptional Westhofener, and you'll know the road you have to travel: up into the sky.
Rating
92
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2032
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
7th May 2020
Source
May 2020 Week 1, The Wine Advocate
The 2018 Riesling Trocken is super clear, intense and elegant on the nose. On the palate, this is a stunning, very intense, highly finessed and sooty dry Riesling with fine tannins. This spectacular dry Riesling is their estate wine, and it will be be hard to find any better Rieslings at this price point. Very salty, pure and stimulating on the finish. Rich. Tasted at the domaine in March 2020.
Philipp Wittmann is one of the top producers of dry Rieslings in Germany, but that's no news. I was surprised to see which steps forward he has made with his Pinot Noir, which is produced like a grand cru yet marketed with no specific origin. However, he has two hectares with Pinot Noir in the Guntersheimer Höllenbrand that were planted five to 15 years ago with Burgundian genetics and are the source for the Reserve. Another holding is in the Westhofener Steingrube, which is used for the generic Pinot Noir that already delivers a lot of character for a moderate price. The yields are kept as low as 30 hectoliters per hectare, and to keep the freshness, the harvest started as early as August 28, which is typical for the terroir in the hillsides of the Wonnegau.
Regarding the Riesling Grosses Gewächs Morstein and La Borne as well as Brunnenhäuschen, they are world-class wines in 2017 and 2018. They combine power and concentration with tension and mineral freshness. The 2017s are perhaps even more dense, but the purity and shining chalky character of the 2018s is thoroughly amazing. In 10 years, the particular vintage characters should come out significantly more clearly.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.