2023 Weingut Wittmann Westhofener Riesling Aus Ersten Lagen BIO

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2026 - 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De vraag naar de wijnen van deze topproducent uit Rheinhessen neemt, mede door de vele lovende recensies, almaar toe. Makkelijk was het geweest om te profiteren van dit succes, wat wijngaarden bij te kopen en mee te laten surfen op de positieve golf. Als purist op zoek naar absolute kwaliteit op het hoogst haalbare niveau kiest Philipp de tegenovergestelde weg: door reductie van opbrengsten en selectie van fruit maakt hij minder flessen gelabeld onder het hoogste niveau en gaat de algehele kwaliteit van de ‘Estate’ wijnen verder omhoog. Belangrijkste verandering is de introductie van drie wijnen ‘Aus Ersten Lagen’ namelijk de Gundersheimer, de Westhogener en Niersteiner. Deze wijnen dragen de naam van hun gemeente, maar komen uit een of meerdere wijngaarden met het label ‘Erste Lage’. Deze wijnen worden 1 jaar na oogst op de markt gebracht, het moment dat voorheen de Grosses Gewächse werden gelanceerd. Deze laatste topwijnen verschijnen nu een half jaar later.
De Westhofener is een typische Riesling die zijn karakter eer aan doet. Mooi geconcentreerde kracht, complex en mineralig. Biodynamisch geproduceerd door het zeer kwalitatieve wijnhuis Weingut Wittmann uit de regio Rheinhessen. De Wittmann Westhofener komt van verschillende wijngaarden rondom Morstein en Brunnenhäusen die geclassificeerd zijn als Erste Lage. Deze wijn heeft een meer weelderig aromatisch profiel, een volle body gebalanceerd door een fijne mineraliteit. De Westhofener Riesling "Aus Ersten Lagen" s puur en intens, met een stoffige laag krijt en intens fruitige sinaasappel- en citroensaparoma's, die opent met een mooi gedistingeerd boeket met opmerkelijke diepte en complexiteit. Intens sappig en fris in de mond, dit is een pure premier cru met citrussmaak, zijdezachte textuur en mondvullende (sinds dit jaar wordt het gelabeld als "1G" zoals "Erstes Gewächs" of "VDP. Aus Erste Lagen ") met een lange en complexe afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afreken pagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut Wittmann |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2045
From vines surrounding the central part of the Morstein grand cru, the 2023 Westhofener Riesling 1G opens with a deep, pure and intense, limestone-driven bouquet with burnt chalk and lemon juice aromas. Very elegant and with a fine, silky texture on the palate, this is a savory, lemony and lively Riesling with fine grip and a long, intense finish. Wonderfully pure and salivating, this is a promising Riesling with style and finesse. 12% stated alcohol. Natural cork. Tasted in October 2024.
It rarely happened that I did not taste the new vintage at Wittmann's winery in Westhofen. In fact, I had believed during the summer that I had already tasted the 2023s on site in the spring, but, as the astonished Wittmann assured me during a vertical of his Morstein Riesling, that was already more than a year ago.
I therefore tasted some of Wittmann's excellent 2023s in Wiesbaden at the advance premiere of the Grosses Gewächs at the end of August, some in my home office in October and, as far as Morstein is concerned, during a 10-year vertical at the winery the day before the Wiesbaden marathon. It's not ideal, but that's the way it is.
Wittmann has been cultivating his 35 hectares of vines in Westhofen, Gundersheim and Nierstein, 75% of which are Riesling and 25% Pinots and Chardonnay, biodynamically since 2004. In any case, the land has been cultivated organically for 30 years.
But let us turn to Morstein, as it is the focus of this entry and has been one of Germany's great Rieslings for at least 100 years, and a single vineyard documented since 1282. The pure south-facing slope rises at a gradient of 20% to 25% up to 280 meters, but only the center in the middle section (180 to 240 meters above sea level) has been classified as a Grosse Lage by the VDP, still 24 hectares. Wittmann owns six hectares here, three of which are in the 180- to 200-meter-high core piece, 1.54 hectares are located higher and the rest of his parcels are in satellite locations.
“The Morstein has heavy clay marl soils with limestone deposits in the upper layer, and the subsoil is dominated by water-bearing limestone layers that ensure an optimal supply of nutrients and minerals,” explains Wittmann. Despite its southern exposure, the Riesling ripens very late, always in October except for in 2019, 2020, 2022 and 2023, when the grapes were picked in late September. This leads to cool aromas, often with notes of stone fruit and white pepper. Thanks to natural yeasts, the gently pressed must ferments only slowly in the large, cool vaulted cellar. The wine, vinified in large oak casks, retains its fine aromas thanks to this environment. Wittmann's Morstein Riesling is always fresh and complex, and, in addition to its chalky character, has a crystalline, salivating length. The wine reveals great potential even at a young age and I have never had a Wittmann Morstein that was not at least memorable. It is always a safe bet. The 2023 is great and so were, surprisingly for many, 2017 and 2016 in this tasting.
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 29
Wittmann Riesling Rheinhessen Westhofener EL 2023
Wednesday, Aug 21, 2024
Color
White
Country
Germany
Region
Rheinhessen
Vintage
2023
This village wine is a masterpiece of elegance and originality. Deep and elegant on the extremely precise, medium-bodied palate. This has a joyful energy that’s impossible to resist (unless you don’t like dry white wine). Flows so gracefully over the palate, like a hero riding off into the sunset at the end of a great movie. A cuvee of about 75% Morstein and 25% Brunnenhauschen. From biodynamically grown grapes with Respekt certification. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.
De vraag naar de wijnen van deze topproducent uit Rheinhessen neemt, mede door de vele lovende recensies, almaar toe. Makkelijk was het geweest om te profiteren van dit succes, wat wijngaarden bij te kopen en mee te laten surfen op de positieve golf. Als purist op zoek naar absolute kwaliteit op het hoogst haalbare niveau kiest Philipp de tegenovergestelde weg: door reductie van opbrengsten en selectie van fruit maakt hij minder flessen gelabeld onder het hoogste niveau en gaat de algehele kwaliteit van de ‘Estate’ wijnen verder omhoog. Belangrijkste verandering is de introductie van drie wijnen ‘Aus Ersten Lagen’ namelijk de Gundersheimer, de Westhogener en Niersteiner. Deze wijnen dragen de naam van hun gemeente, maar komen uit een of meerdere wijngaarden met het label ‘Erste Lage’. Deze wijnen worden 1 jaar na oogst op de markt gebracht, het moment dat voorheen de Grosses Gewächse werden gelanceerd. Deze laatste topwijnen verschijnen nu een half jaar later.
De Westhofener is een typische Riesling die zijn karakter eer aan doet. Mooi geconcentreerde kracht, complex en mineralig. Biodynamisch geproduceerd door het zeer kwalitatieve wijnhuis Weingut Wittmann uit de regio Rheinhessen. De Wittmann Westhofener komt van verschillende wijngaarden rondom Morstein en Brunnenhäusen die geclassificeerd zijn als Erste Lage. Deze wijn heeft een meer weelderig aromatisch profiel, een volle body gebalanceerd door een fijne mineraliteit. De Westhofener Riesling "Aus Ersten Lagen" s puur en intens, met een stoffige laag krijt en intens fruitige sinaasappel- en citroensaparoma's, die opent met een mooi gedistingeerd boeket met opmerkelijke diepte en complexiteit. Intens sappig en fris in de mond, dit is een pure premier cru met citrussmaak, zijdezachte textuur en mondvullende (sinds dit jaar wordt het gelabeld als "1G" zoals "Erstes Gewächs" of "VDP. Aus Erste Lagen ") met een lange en complexe afdronk.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afreken pagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut Wittmann |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2045
From vines surrounding the central part of the Morstein grand cru, the 2023 Westhofener Riesling 1G opens with a deep, pure and intense, limestone-driven bouquet with burnt chalk and lemon juice aromas. Very elegant and with a fine, silky texture on the palate, this is a savory, lemony and lively Riesling with fine grip and a long, intense finish. Wonderfully pure and salivating, this is a promising Riesling with style and finesse. 12% stated alcohol. Natural cork. Tasted in October 2024.
It rarely happened that I did not taste the new vintage at Wittmann's winery in Westhofen. In fact, I had believed during the summer that I had already tasted the 2023s on site in the spring, but, as the astonished Wittmann assured me during a vertical of his Morstein Riesling, that was already more than a year ago.
I therefore tasted some of Wittmann's excellent 2023s in Wiesbaden at the advance premiere of the Grosses Gewächs at the end of August, some in my home office in October and, as far as Morstein is concerned, during a 10-year vertical at the winery the day before the Wiesbaden marathon. It's not ideal, but that's the way it is.
Wittmann has been cultivating his 35 hectares of vines in Westhofen, Gundersheim and Nierstein, 75% of which are Riesling and 25% Pinots and Chardonnay, biodynamically since 2004. In any case, the land has been cultivated organically for 30 years.
But let us turn to Morstein, as it is the focus of this entry and has been one of Germany's great Rieslings for at least 100 years, and a single vineyard documented since 1282. The pure south-facing slope rises at a gradient of 20% to 25% up to 280 meters, but only the center in the middle section (180 to 240 meters above sea level) has been classified as a Grosse Lage by the VDP, still 24 hectares. Wittmann owns six hectares here, three of which are in the 180- to 200-meter-high core piece, 1.54 hectares are located higher and the rest of his parcels are in satellite locations.
“The Morstein has heavy clay marl soils with limestone deposits in the upper layer, and the subsoil is dominated by water-bearing limestone layers that ensure an optimal supply of nutrients and minerals,” explains Wittmann. Despite its southern exposure, the Riesling ripens very late, always in October except for in 2019, 2020, 2022 and 2023, when the grapes were picked in late September. This leads to cool aromas, often with notes of stone fruit and white pepper. Thanks to natural yeasts, the gently pressed must ferments only slowly in the large, cool vaulted cellar. The wine, vinified in large oak casks, retains its fine aromas thanks to this environment. Wittmann's Morstein Riesling is always fresh and complex, and, in addition to its chalky character, has a crystalline, salivating length. The wine reveals great potential even at a young age and I have never had a Wittmann Morstein that was not at least memorable. It is always a safe bet. The 2023 is great and so were, surprisingly for many, 2017 and 2016 in this tasting.
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 29
Wittmann Riesling Rheinhessen Westhofener EL 2023
Wednesday, Aug 21, 2024
Color
White
Country
Germany
Region
Rheinhessen
Vintage
2023
This village wine is a masterpiece of elegance and originality. Deep and elegant on the extremely precise, medium-bodied palate. This has a joyful energy that’s impossible to resist (unless you don’t like dry white wine). Flows so gracefully over the palate, like a hero riding off into the sunset at the end of a great movie. A cuvee of about 75% Morstein and 25% Brunnenhauschen. From biodynamically grown grapes with Respekt certification. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.