2020 Weingut Wittmann Niersteiner Riesling Aus Ersten Lagen BIO

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2022 - 2032 |
- Koop 3 voor 30,95 25,58 en bespaar 6%
- Koop 6 voor 29,20 24,13 en bespaar 11%
Op voorraad
28 items beschikbaar
Omschrijving
De vraag naar de wijnen van deze topproducent uit Rheinhessen neemt, mede door de vele lovende recensies, almaar toe. Makkelijk was het geweest om te profiteren van dit succes, wat wijngaarden bij te kopen en mee te laten surfen op de positieve golf. Als purist op zoek naar absolute kwaliteit op het hoogst haalbare niveau kiest Philipp de tegenovergestelde weg: door reductie van opbrengsten en selectie van fruit maakt hij minder flessen gelabeld onder het hoogste niveau en gaat de algehele kwaliteit van de ‘Estate’ wijnen verder omhoog. Belangrijkste verandering is de introductie van drie wijnen ‘Aus Ersten Lagen’ namelijk de Gundersheimer, de Westhogener en Niersteiner. Deze wijnen dragen de naam van hun gemeente, maar komen uit een of meerdere wijngaarden met het label ‘Erste Lage’. Deze wijnen worden 1 jaar na oogst op de markt gebracht, het moment dat voorheen de Grosses Gewächse werden gelanceerd. Deze laatste topwijnen verschijnen nu een half jaar later.
Na twee fantastische jaren vervolmaakte 2020 de hattrick van warme en goede jaargangen, relatief makkelijk voor een wijnmaker. De droogte van de voorgaande jaren speelde dit jaar geen parten en ook van overmatige hitte was geen sprake. Regen viel er voldoende, maar niet op de verkeerde momenten. Dit betekent dat Philipp perfect rijpe en gezonde druiven heeft kunnen oogsten. De resulterende wijnen hebben de aromatische expressie van 2018 met de minerale scherpte van 2019. Een oogst waar zij zelf erg trots op zijn!
De Niersteiner is een prachtige Riesling die zijn karakter eer aan doet. Mooi geconcentreerde kracht, complex en mineralig. Biodynamisch geproduceerd door het zeer kwalitatieve wijnhuis Weingut Wittmann uit de regio Rheinhessen. De intens strogeel gekleurde Niersteiner Riesling "Aus Ersten Lagen" is puur en toch intens aromatisch op de bijna kalkachtige neus (hoewel dit uit een Rotliegend-terroir komt). Rond en zijdeachtig in de mond, dit is een fijne en pure maar charmant elegante en aromatische droge Riesling met delicate zuren en een lange, frisse en elegante afdronk. Er zijn citroenaroma's op de pure en fijn gripvolle afdronk. Niersteiner ligt een goede 20 kilometer ten noorden van Westhofen, heeft een ander klimaat en ligt direct aan de Rijn. De druiven voor deze wijn komen van de beroemde ‘Roter Hang’ en geven een volle en romige wijn met frisse zuren en veel spanning.
94/100 Suckling
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut Wittmann |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(91 - 92)
Release Price
NA
Drink Date
2021 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The intensely yellow colored 2019 Niersteiner Riesling "Aus Ersten Lagen" is pure yet intensely aromatic on the almost chalky nose (although this is from a Rotliegend terroir). Round and silky on the palate, this is a fine and pure yet charmingly elegant and aromatic dry Riesling with delicate acidity and a long, fresh and elegant finish. There are lemon flavors on the pure and finely grippy aftertaste. Tasted as a sample in April 2020.
Philipp Wittmann himself is torn as to which of his GGs he likes best in 2019. In my tasting, in May the choice was easy. The Brunnenhäuschen GG shows all the merits of the vintage at its best: highly elegant, refined and complex yet weightless, with immense finesse and energy. However, Morstein and La Borne are hardly behind, they just weren't as developed. Without a doubt, Wittmann's 2019s, especially these three Riesling GGs, are great wines, even greater than the 2018s, possibly even the finest of the last 20 years, even though he himself sees 2001 and 2002 at the same high level. And that, according to Philipp, borders on "a miracle" because the 2019 vintage was "quite turbulent." Only at the time of harvesting the "perfectly ripe and healthy grapes" did it become clear that 2019 could bear great wines. "The berries were not overripe at all and were really crunchy when we picked them," says Philipp.
The year started late in the vineyards, and the flowering around June 10th was also rather late compared to the two previous years. A "turbo summer" followed with nothing but sunshine, under which the vines caught up. The fruit set was low after the above-average yield in 2018 and should be at 45 hectoliters per hectare at the end of the harvest. This benefited the vintage just as much as the cool nights from mid-August until the end of the harvest on October 5, during which the characteristic acidity of 2019 was not only preserved but also remained lively and refreshing. The fruit is clear and ripe but also rather cool, elegant and extremely precise. The wines are fresh and vital, enormously stringent and reflect their respective terroirs in an exemplary manner.
In the absence of pressure during the harvest, Wittmann was able to sort the fruits wonderfully, so that he was able to collect many pieces for the final blend. "For the first time, we even harvested according to the age of the vines, and processed and vinified all grapes from vines younger than 15 years separately. Only the grapes from older vines went into the crus from Erste and Grosse Lagen." That was a good idea considering the dry summer, even though the soils in Westhofen are deep anyway and especially the Brunnenhäuschen and Morstein have underground springs.
The harvest began on September 16th with the Pinots, and the Rieslings were harvested from the 25th. Despite the hot summer, this is 20 days later than 2018, which was already finished on October 2nd, but of course had a longer harvest season. Of the warm vintages of this century, 2018 is the best according to Philipp, but 2019 is the greater vintage because of the cool precision. The alcohol values are all in a moderate range of 12.4% to 12.7%. Of the older vintages, 2007 is now drinking very well; this too was a year with a long, sunny autumn, with almost four months between flowering and harvesting of the GGs. 2012 also shows his class in a very puristic, fresh way, while 2015 is still much too young to drink.
I am looking forward to tasting Wittmann's 2019 GGs again soon from the bottle. The report will follow in autumn. However, readers should not hesitate to buy now before the wines are gone. Wittmann is a reliable and great producer who hasn't disappointed me in 20 years. Try the impressive estate Riesling or the exceptional Westhofener, and you'll know the road you have to travel: up into the sky.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.
De vraag naar de wijnen van deze topproducent uit Rheinhessen neemt, mede door de vele lovende recensies, almaar toe. Makkelijk was het geweest om te profiteren van dit succes, wat wijngaarden bij te kopen en mee te laten surfen op de positieve golf. Als purist op zoek naar absolute kwaliteit op het hoogst haalbare niveau kiest Philipp de tegenovergestelde weg: door reductie van opbrengsten en selectie van fruit maakt hij minder flessen gelabeld onder het hoogste niveau en gaat de algehele kwaliteit van de ‘Estate’ wijnen verder omhoog. Belangrijkste verandering is de introductie van drie wijnen ‘Aus Ersten Lagen’ namelijk de Gundersheimer, de Westhogener en Niersteiner. Deze wijnen dragen de naam van hun gemeente, maar komen uit een of meerdere wijngaarden met het label ‘Erste Lage’. Deze wijnen worden 1 jaar na oogst op de markt gebracht, het moment dat voorheen de Grosses Gewächse werden gelanceerd. Deze laatste topwijnen verschijnen nu een half jaar later.
Na twee fantastische jaren vervolmaakte 2020 de hattrick van warme en goede jaargangen, relatief makkelijk voor een wijnmaker. De droogte van de voorgaande jaren speelde dit jaar geen parten en ook van overmatige hitte was geen sprake. Regen viel er voldoende, maar niet op de verkeerde momenten. Dit betekent dat Philipp perfect rijpe en gezonde druiven heeft kunnen oogsten. De resulterende wijnen hebben de aromatische expressie van 2018 met de minerale scherpte van 2019. Een oogst waar zij zelf erg trots op zijn!
De Niersteiner is een prachtige Riesling die zijn karakter eer aan doet. Mooi geconcentreerde kracht, complex en mineralig. Biodynamisch geproduceerd door het zeer kwalitatieve wijnhuis Weingut Wittmann uit de regio Rheinhessen. De intens strogeel gekleurde Niersteiner Riesling "Aus Ersten Lagen" is puur en toch intens aromatisch op de bijna kalkachtige neus (hoewel dit uit een Rotliegend-terroir komt). Rond en zijdeachtig in de mond, dit is een fijne en pure maar charmant elegante en aromatische droge Riesling met delicate zuren en een lange, frisse en elegante afdronk. Er zijn citroenaroma's op de pure en fijn gripvolle afdronk. Niersteiner ligt een goede 20 kilometer ten noorden van Westhofen, heeft een ander klimaat en ligt direct aan de Rijn. De druiven voor deze wijn komen van de beroemde ‘Roter Hang’ en geven een volle en romige wijn met frisse zuren en veel spanning.
94/100 Suckling
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut Wittmann |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
Rating
(91 - 92)
Release Price
NA
Drink Date
2021 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The intensely yellow colored 2019 Niersteiner Riesling "Aus Ersten Lagen" is pure yet intensely aromatic on the almost chalky nose (although this is from a Rotliegend terroir). Round and silky on the palate, this is a fine and pure yet charmingly elegant and aromatic dry Riesling with delicate acidity and a long, fresh and elegant finish. There are lemon flavors on the pure and finely grippy aftertaste. Tasted as a sample in April 2020.
Philipp Wittmann himself is torn as to which of his GGs he likes best in 2019. In my tasting, in May the choice was easy. The Brunnenhäuschen GG shows all the merits of the vintage at its best: highly elegant, refined and complex yet weightless, with immense finesse and energy. However, Morstein and La Borne are hardly behind, they just weren't as developed. Without a doubt, Wittmann's 2019s, especially these three Riesling GGs, are great wines, even greater than the 2018s, possibly even the finest of the last 20 years, even though he himself sees 2001 and 2002 at the same high level. And that, according to Philipp, borders on "a miracle" because the 2019 vintage was "quite turbulent." Only at the time of harvesting the "perfectly ripe and healthy grapes" did it become clear that 2019 could bear great wines. "The berries were not overripe at all and were really crunchy when we picked them," says Philipp.
The year started late in the vineyards, and the flowering around June 10th was also rather late compared to the two previous years. A "turbo summer" followed with nothing but sunshine, under which the vines caught up. The fruit set was low after the above-average yield in 2018 and should be at 45 hectoliters per hectare at the end of the harvest. This benefited the vintage just as much as the cool nights from mid-August until the end of the harvest on October 5, during which the characteristic acidity of 2019 was not only preserved but also remained lively and refreshing. The fruit is clear and ripe but also rather cool, elegant and extremely precise. The wines are fresh and vital, enormously stringent and reflect their respective terroirs in an exemplary manner.
In the absence of pressure during the harvest, Wittmann was able to sort the fruits wonderfully, so that he was able to collect many pieces for the final blend. "For the first time, we even harvested according to the age of the vines, and processed and vinified all grapes from vines younger than 15 years separately. Only the grapes from older vines went into the crus from Erste and Grosse Lagen." That was a good idea considering the dry summer, even though the soils in Westhofen are deep anyway and especially the Brunnenhäuschen and Morstein have underground springs.
The harvest began on September 16th with the Pinots, and the Rieslings were harvested from the 25th. Despite the hot summer, this is 20 days later than 2018, which was already finished on October 2nd, but of course had a longer harvest season. Of the warm vintages of this century, 2018 is the best according to Philipp, but 2019 is the greater vintage because of the cool precision. The alcohol values are all in a moderate range of 12.4% to 12.7%. Of the older vintages, 2007 is now drinking very well; this too was a year with a long, sunny autumn, with almost four months between flowering and harvesting of the GGs. 2012 also shows his class in a very puristic, fresh way, while 2015 is still much too young to drink.
I am looking forward to tasting Wittmann's 2019 GGs again soon from the bottle. The report will follow in autumn. However, readers should not hesitate to buy now before the wines are gone. Wittmann is a reliable and great producer who hasn't disappointed me in 20 years. Try the impressive estate Riesling or the exceptional Westhofener, and you'll know the road you have to travel: up into the sky.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.