2023 Telmo Rodriguez El Transistor

rotation
  • Koop 3 voor 23,95 19,79 en bespaar 3%
  • Koop 6 voor 22,95 18,97 en bespaar 7%

Op voorraad

10 items beschikbaar

Nabestelling mogelijk
🚚 Bestellingen geplaatst voor 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Telmo Rodriguez geldt als een van de toonaangevende wijnmakers van Spanje. Vanuit zijn thuisbasis in Rioja startte hij in de jaren negentig met het herstellen van vergeten inheemse druivenrassen en oude wijngaarden door heel Spanje. El Transistor is zijn expressie van de Verdejo-druif, afkomstig uit Rueda. Deze wijn is ontstaan uit zijn wens om een genuanceerde, pure en terroirgedreven Verdejo te maken, in contrast met de vaak aromatische, op fruit gemaakte stijl uit de regio. De naam ‘El Transistor’ verwijst naar de radio’s die in de wijngaarden worden geplaatst om wilde dieren op afstand te houden.

De druiven voor El Transistor zijn afkomstig uit enkele van de oudste wijngaarden rond het dorp La Seca in Rueda. De stokken staan aangeplant in arme, kalk- en grindrijke bodems, die zorgen voor een lage opbrengst en hoge concentratie in de druiven. Het klimaat is uitgesproken continentaal: hete zomers, koude winters en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Deze omstandigheden dragen bij aan de aromatische precisie en levendige zuurgraad van de wijn.

De 2023 El Transistor is gevinifieerd met uitsluitend inheemse gisten. De vergisting vond plaats in een combinatie van eikenhouten vaten (barriques en grote foudres) en betonnen cuvees. Daarna rijpte de wijn zes tot zeven maanden op de fijne lies in deze verschillende vaten. De keuze voor spontane vergisting, hout en beton geeft de wijn structuur, textuur en een subtiele complexiteit, zonder het karakter van de druif te overheersen. 

El Transistor 2023 heeft een heldere, lichtgele kleur. In de geur toont hij zich verfijnd en ingetogen, met tonen van citrus, rijpe appel, venkel en witte bloemen. In plaats van de bekende expressieve fruitigheid van Verdejo, toont deze wijn zich juist subtiel, mineraal en kruidig. In de mond is de wijn droog, zuiver en elegant, met een goede balans tussen zachte textuur en levendige zuren. De smaak is complex en gelaagd, met een kruidige en licht ziltige ondertoon in de lange afdronk.

De 2023 El Transistor is een Verdejo die afwijkt van de norm. Geen overdadig fruit, maar ingetogen complexiteit en finesse. Het is een wijn met diepgang, balans en gastronomische inzetbaarheid. Perfect voor de serieuze liefhebber van droge witte wijnen met karakter, maar ook een interessante keuze voor de sommelier die een alternatief zoekt voor witte Bourgogne of Chenin Blanc. Deze Verdejo is zowel nu al een genot om te drinken als een wijn met rijpingspotentieel.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen. 

  • Gegrilde zeebaars met citroen-kruiden-rub
    De wijn snijdt mooi door het vet van de vis en versterkt de frisse citrustonen.

  • Vitello tonnato (kalfsvlees met tonijnmayonaise)
    De zachte textuur van het vlees en de romige saus worden elegant verfrist door de zuren en minerale structuur van de wijn.

  • Linzensalade met geroosterde pompoen en feta
    De combinatie van hartige, aardse smaken en zachte zuren sluit perfect aan op het subtiele en kruidige profiel van deze Verdejo.

  • Tempura van groenten met yuzu-dip
    De knapperige textuur van de tempura en de citrusachtige dip worden verfijnd ondersteund door de droge en frisse stijl van de wijn.

  • Coquilles met venkel-botersaus
    De zoete, zachte coquilles en de anijstoets van de venkel vinden hun tegenhanger in de zuren en het ziltige karakter van de wijn.

  • Kipfilet met mascarpone-saffraansaus en amandelschaafsel
    De romige saus en de nootachtige elementen worden verhelderd door de fijne zuren en structuur van deze karaktervolle witte wijn.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Rueda
Wijnhuis Telmo Rodriguez
Druif Verdejo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2029
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 92
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

92

Wijnhuis

chevron-down

Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.

Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.

Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.

Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!

Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.

Bijlagen

chevron-down