2023 Spier Pinotage Signature

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
- Koop 6 voor 7,95 6,57 en bespaar 11%
Omschrijving
Pinotage heeft in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw een eigen plaats verworven. Deze kruising van Pinot Noir en Cinsault levert druiven en wijnen op met een heel eigen karakter. In de begintijd was er een probleem, omdat de wijnen veel zuren en tannine hadden. Maar inmiddels weten de wijnmakers hoe ze met de Pinotage om moeten gaan. De druiven worden veel rijper geoogst en bij het wijn maken wordt meer het accent gelegd op het fruit, zoals ook bij deze wijn. Dat wordt onder andere bereikt door een koude inweking op de schillen van twee dagen. Op dat moment gist de wijn niet, door de koude, maar neemt het sap kleur en zachte tannine op uit de schillen van de druiven. De wijn krijgt meer diepgang en complexiteit door 20% op houten vaten van Frans eiken te laten rijpen, gedurende zo’n 8 tot 10 maanden, afhankelijk van de jaargang. De rest van de wijn rijpt op roestvrij staal met staven van Frans eikenhout, die hem nog wat extra houtaroma geven. Een heerlijke rode wijn, met een speelse harmonie tussen hout en fruit.
De Spier Pinotage uit de Signature serie heeft in het glas een mooie kersenrode kleur met in in de neus tonen van zoet fruit, cranberries, frambozen, rijpe pruimen, kruidigheid, met in de mond een frisse en volle smaak, zacht en opwekkend, fijn fruit, aards, een zuurtje na. Deze Spier Pinotage is een medium-krachtige, droge rode wijn. Heel smakelijk met gemarineerde lamskoteletten van de grill, hamburger met gekarameliseerde uien, zachte kazen.
De wortels van het huis Spier gaan terug tot de beginjaren van de kolonie op de Kaap, in 1692. In dat jaar werd de oorspronkelijke farm in Stellenbosch door de Duitse kolonist Arnout Janz gesticht. Hij was ook diegene die zich realiseerde dat de grond zeer geschikt was voor de wijnbouw, en plantte de eerste druivenstokken. De eerste druiven werden geperst, en de oude kelder , die werd gebouwd in 1767, is één van de oudste wijngebouwen van de Kaap. Het is nog steeds het trotse bezit van het domein. Tegenwoordig is Spier één van de meest innovatieve wijnbedrijven van Zuid-Afrika met een kelder die de afgelopen jaren is gemoderniseerd en uitgebreid, om de grote ambities waar te maken. En in hetzelfde licht moeten we de uitbreiding zien van het wijngaardareaal, waar de volledige controle van een groot team ervaren en talentvolle wijnmakers aanwezig zijn onder leiding van de chef wijnmaker, Frans Smit.
Wijnmaken is volgens de wijnmakers van Spier een kunst. De druiven voor de Classic Range groeien in speciaal geselecteerde wijngaarden, geplukt bij optimale rijpheid en zo gevinificeerd dat alle karakteristieken van de wijnen goed bewaard blijven. Lichte houtrijping zorgt voor een elegante achtergrond naast de fruittonen. De druiven van de Private Collection wijnen worden met de hand geselecteerd in de oude, single variety wijngaarden. Na vinificatie ondergaan de wijnen opvoeding in Franse eiken vaten. Hierna vindt pas de definitieve selectie van de wijnen plaats, want alleen de beste wijnen mogen het predikaat ' Private Collection' dragen. Getuige de vele prijzen die Spier met deze wijnen in de wacht heeft gesleept.?
De wijnen van het Spier Estate in Stellenbosch worden Biologisch geproduceerd wat betekent dat er geen kunstmest, chemische pesticiden en geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt zoals herbiciden.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Stellenbosch |
Wijnhuis | Spier Estate |
Druif | Pinotage |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Fruitig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
De wortels van het huis Spier gaan terug tot de beginjaren van de kolonie op de Kaap, in 1692. In dat jaar werd de oorspronkelijke farm in Stellenbosch door de Duitse kolonist Arnout Janz gesticht. Hij was ook degene die zich realiseerde dat de grond zeer geschikt was voor de wijnbouw, en plantte de eerste druivenstokken. De eerste druiven werden geperst, en de oude kelder, die werd gebouwd in 1767, is een van oudste wijngebouwen van de Kaap, en is nog steeds het trotse bezit van het domein.
Maar sinds het eerste begin is er veel veranderd. Tegenwoordig is Spier een van de meest innovatieve wijnbedrijven van Zuid-Afrika, met een kelder die de afgelopen jaren volledig is gemoderniseerd en uitgebreid, om de grote ambities hier waar te maken. En in hetzelfde licht moeten we de uitbreiding zien van het wijngaardareaal met 100 hectare tot in totaal 400 hectare, waarbij de productie is gestegen met 100.000 dozen, meer dan een miljoen flessen. Om de totale productie te realiseren, worden ook nog druiven gekocht van andere producenten, maar wel alles onder volledige controle van het grote team van ervaren en talentvolle wijnmakers van Spier, onder leiding van de chef wijnmaker, Frans Smit. De wijnmakers hebben overal ter wereld geleerd en stage gelopen, om met hun ervaringen een hoge kwaliteit wijnen te kunnen maken.
Maar natuurlijk is de geschiedenis niet vergeten, en Spier maakt nog altijd wijnen die een uitdrukking zijn van een eigen identiteit, wijnen van de hoogste kwaliteit. Frans Smit wil wijnen maken met diepgang, maar ook met het accent op het fruit. Door het maken van verschillende series kunnen de verschillende typen wijnliefhebbers genieten van de wijnen van dit bedrijf. De wijnen onder het label ‘Discovery’ en ‘Colours’ zijn voor de wijndrinkers die graag een soepele wijn drinken, met veel nadruk op het fruit. Bij de wijnen in de Private Collection wordt vooral het terroir benadrukt. In de winery zijn de afgelopen jaren miljoen geïnvesteerd om hem uit te brengen en hem volledig aan te passen aan de eisen die het moderne wijnmaken stelt. In de geklimatiseerde kelders bevinden zich 4500 vaten voor de rijping van de wijnen.
Wijnmaken is volgens de wijnmakers van Spier een kunst. De druiven voor de Classic Range groeien in speciaal geselcteerde wijngaarden, geplukt bij optimale rijpheid en zo gevinificeerd dat alle karakteristieken van de wijnen goed bewaard blijven. Lichte houtrijping zorgt voor een elegante achtergrond naast de fruittonen. De druiven van de Private Collection wijnen worden met de hand geselecteerd in de oude, single variety wijngaarden. Na vinificatie ondergaan de wijnen opvoeding in Franse eiken vaten. Hierna vindt pas de definitieve selectie van de wijnen plaats, want alleen de beste wijnen mogen het predikaat ' Private Collection' dragen. Getuige de vele prijzen die Spier met deze wijnen in de wacht heeft gesleept.
Daarnaast is er een bijzonder bezoekerscentrum gebouwd, waar de wijnen kunnen worden geproefd en gekocht, waar van een maaltijd of een picknick kan worden genoten. En het geheel is ook nog voorzien van een golfbaan en een viersterren hotel. Een bijzonder project van een bijzonder bedrijf.