2022 Clos Figueras Serras del Priorat

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2029 |
Omschrijving
De wijngaarden liggen op eeuwenoude terrassen die moeilijk bereikbaar zijn. Het bergachtige Priorat heeft een uniek microklimaat en het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm groot. De bodem bestaat uit leisteen, ook wel llicorella genoemd, en die zorgt voor het typische terroir-karakter in de wijn. De productie in het gebied is kleinschalig en de populariteit groeit nog steeds. Serras del Priorat wordt gemaakt van Garnacha (55%), Cariñena (20%), Syrah (15%) en Cabernet Sauvignon (10%). De gemiddelde leeftijd van de stokken is 16 jaar. De landbouw is biologisch gecertificeerd en ze volgen de biologisch-dynamische kalender, maar zijn niet gecertificeerd. De wijnen staan onder de hoede van zijn dochter, Ann-Josephine Cannan, Silvia Puig en zijn Rhône-vriend Alain Graillot. De totale productie bedraagt gemiddeld 35.000 flessen,
Fermentatie in 2500 liter vaten bij een gecontroleerde temperatuur. Daily "pigeage". Na fermentatie de maceratie gedurende nog eens 2 weken, gevolgd door 8 maanden opvoeding in 500 liter Franse eiken vaten.De Serras del Priorat van Clos Figueras is prachtig diep rood van kleur. De weelderige Serras heeft een krachtige, bloemig boeket met een vleugje jodium en honing. De smaak is medium-bodied - mooi zacht en soepel en heeft een zeer goede zuurgraad eneen mooie concentratie en een onverwachte elegantie. Deze zeer fraaie Priorat heeft zeer Rhône-achtig eigenschappen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Figueras |
Druif | Alicante bouschet, Cabernet Sauvignon, Carignan, Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Wijnhuis Clos Figueras is gelegen in het centrum van het plaatsje Gratallops in de Spaanse provincie Tarragona. Wijnhuis Clos Figueras heeft een fantastische, 300 jaar oude ondergrondse kelder die de perfecte omstandigheden creëert voor de rijping van de wijnen in Franse eiken vaten.
Het Domaine is in 1997 aangekocht door Christopher Cannan en zijn vrouw Charlotte mede geïnspireerd door de beroemde Rene Barbier (Clos Mogador). Het landgoed ligt in het hart van de Priorat, in het dorp Gratallops. De bodem bestaat uit leisteen (ofwel licorella), wat het geheim is achter de prachtige mineraliteit in de wijn. Alle wijngaarden zijn beplant op moeilijk bereikbare eeuwenoude terrassen. Vandaag de dag wordt Christopher geadviseerd door Alain Graillot (beroemd uit de Rhône Vallei) wat resulteert in wijnen met finesse en elegantie. Het bergachtige Priorat heeft een eigen microklimaat. De zomers zijn lang en erg warm. In de winter kan het kwik dalen tot de nul graden. De productie in het gebied is schaars en zo bestaat er wel degelijk een niche markt voor Priorat wijnen, vooral de nieuwe wijnen uit Gratallops.