2022 Château Pontet-Canet Pauillac Grand Cru Classé

Special Price 150,00 123,97 van 165,00

?

_
EN PRIMEUR - LEVERING VOORJAAR 2025
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pauillac
Wijnhuis Château Pontet-Canet
Jaar 2022
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2028 - 2045
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 31/12/2024- LEVERING VOORJAAR 2025

De geschiedenis van Pontet-Canet gaat terug tot het begin van de 18e eeuw, toen het landgoed werd gesticht. In 1705 werd de wijngaard opgericht door Jean-François de Pontet, een belangrijke figuur in de wijnindustrie van Bordeaux. Hij breidde de wijngaard uit en bouwde een kasteel, waaraan het landgoed zijn naam dankt. Aan het einde van de 18e eeuw kwam het pand in handen van de familie Canet en werd het bekend als 'Château Pontet-Canet'. De familie Canet speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijngaarden en wijnbereidingspraktijken van het landgoed. In 1855, toen keizer Napoleon III opdracht gaf tot de classificatie van Bordeaux-wijnen voor de Exposition Universelle de Paris, werd Pontet-Canet geclassificeerd als een fifth grow (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855. Deze classificatie erkende de historische reputatie van het landgoed en de kwaliteit van zijn wijnen. In de 20e eeuw verwierf de familie Cruse, wijnhandelaren uit Bordeaux, Pontet-Canet.

De wijngaarden van Pontet-Canet beslaan ongeveer 81 hectare (200 acres) eersteklas Pauillac-terroir. De wijngaard is beplant met een hoog percentage Cabernet Sauvignon (meestal rond de 65-70%), evenals Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.

De Pontet-Canet 2022 is een verrassende wijn. Het is een blend van 57% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 4% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot. De druiven zijn geplukt van 8 September tot en met 28 September. De wijn heeft gerijpt op 50% nieuwe Franse vaten, 35% betonnen amphora en 15% een-jarige vaten. Meestal in warme, droge jaren, komt 2022 ingetogen over. Het is een wijn met een prachtige intensiteit in plaats van grootte, gekenmerkt door opmerkelijke frisheid en een gevoel van spanning en precisie. Zoveel energie en helderheid. Het is vol en toch zo strak en gefocust, met prachtig fruit en transparantie. Het is pittig en fijn met een superfijne textuur. Een van de verrassingen van 2022.

WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel  aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.

Vineyard for 2022 Château Pontet-Canet Pauillac Grand Cru Classé

Pontet-Canet is een wijnproducent gevestigd in Pauillac, Bordeaux. Het landgoed staat bekend om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, en is geclassificeerd als een fifth growth (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855.

Geschiedenis van Pontet-Canet

De geschiedenis van Pontet-Canet gaat terug tot het begin van de 18e eeuw, toen het landgoed werd gesticht. In 1705 werd de wijngaard opgericht door Jean-François de Pontet, een belangrijke figuur in de wijnindustrie van Bordeaux. Hij breidde de wijngaard uit en bouwde een kasteel, waaraan het landgoed zijn naam dankt. Aan het einde van de 18e eeuw kwam het pand in handen van de familie Canet en werd het bekend als 'Château Pontet-Canet'. De familie Canet speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijngaarden en wijnbereidingspraktijken van het landgoed. In 1855, toen keizer Napoleon III opdracht gaf tot de classificatie van Bordeaux-wijnen voor de Exposition Universelle de Paris, werd Pontet-Canet geclassificeerd als een fifth grow (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855. Deze classificatie erkende de historische reputatie van het landgoed en de kwaliteit van zijn wijnen. In de 20e eeuw verwierf de familie Cruse, wijnhandelaren uit Bordeaux, Pontet-Canet. De familie Cruse heeft aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan het landgoed en de wijnbereidingsprocessen.  Halverwege de jaren 2000 onderging Pontet-Canet een opmerkelijke transformatie. Het landgoed, onder leiding van eigenaar Alfred Tesseron (later eigenaar van Tesseron Estate), omarmde biodynamische landbouwpraktijken. Dit markeerde een belangrijke verschuiving naar biologische en duurzame wijnbouw, waarbij synthetische chemicaliën werden vermeden en de holistische relatie tussen de wijngaard, de bodem en het milieu werd benadrukt.

Terroir van Pontet-Canet

De wijngaarden van Pontet-Canet beslaan ongeveer 81 hectare (200 acres) eersteklas Pauillac-terroir. De wijngaard is beplant met een hoog percentage Cabernet Sauvignon (meestal rond de 65-70%), evenals Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.

Productie van Pontet-Canet

Het wijnbereidingsproces bij Pontet-Canet omvat een combinatie van traditionele en moderne technieken. De druiven worden met de hand geoogst en gesorteerd, waarbij de gisting plaatsvindt in houten vaten met temperatuurcontrole. Vervolgens rijpt de wijn in Franse eikenhouten vaten, doorgaans gedurende 16 tot 20 maanden, afhankelijk van de vintage. Pontet-Canet-wijnen staan bekend om hun diepe kleur, geconcentreerde fruitsmaken en een structuur waardoor ze gracieus kunnen verouderen. Ze vertonen vaak een balans tussen kracht en elegantie, met fijne tannines en complexe aroma's. Er wordt aangenomen dat de toewijding van het landgoed aan biodynamische landbouw heeft bijgedragen aan de zuiverheid en expressie van het terroir in hun wijnen.

 

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pauillac
Wijnhuis Château Pontet-Canet
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2028
Drinken tot 2045
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding En Primeur, Geen ophaalkorting
James Suckling rating 100
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2022 Château Pontet-Canet Pauillac Grand Cru Classé
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

22.05.2024

2021 Domaine du Petit Clocher Cuveé les Perrières Côteaux du Layon

"Volle body met zoveel leven en diepte door de zuren. Prachtig en onverge..." Claudia

Bekijk product recensie