2020 Sadie Family Palladius

Schrijf de eerste review over dit product
2020 Sadie Family Palladius
rotation
Nog 7 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Palladius is het topmodel onder de witte wijnen van de Sadie Family. Het is een blend van 17 wijngaarden in Paardeberg: 13 wijngaarden met een granieten ondergrond en 4 wijngaarden met zandsteen. Het is blend van en hou je vast: Chenin Blanc, Garnacha Blanca, Marsanne, Palomino, Roussanne, Verdello en een beetje Viognier. Alles wordt met de hand geplukt en er wordt geperst in een authentieke traditionele pers waarna het sap direct in beton (betonnen eieren) en amforen wordt gedaan waarna de wijn allereerst op zijn droessem rustig mag rijpen. Hierna wordt de wijn overheveld naar grote, gebruikte eiken vaten zodat de houtinvloed minimaal is. De gisting is alleen met autochtone gisten en zonder toevoegingen. De gisting stopt op een spontane manier (soms pas na 20 maanden). Na 2 jaar wordt de wijn gebotteld, zonder dat deze geklaard of gefilterd wordt.

De Palladius uit is bleekgoud van kleur. De neus is jeugdig met een belangrijke onderliggende minerale essentie onder de aroma's van wasachtige citrusbloesem, citroengras en honingraat, meloen en gele appelschil. Medium-bodied, elegant en complex met 13,5% alcohol is de wijn majestueus in de mond en heeft een minerale spanning, een wasachtig en textuurachtig mondgevoel en een geweldige fenolische bitterheid om deze topper onder de gastronomische wijnen vele jaren geweldig te houden Parker eindigt zijn beoordeling met: "The wine glides to an impeccable, long-lingering and spicy finish with persistent elements of citrus and soft notions of sautéed almonds. I might have to finish the glass"

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Swartland (Appellatie)
Wijnhuis Sadie Family
Druif Chenin Blanc, Garnacha, Grenache, Palomino, Roussane, Viognier
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2048
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 99
James Suckling rating 96
Vinous rating 96
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit
Drink momenten Met vrienden, Summer party, Terras

Wijnhuis

chevron-down

Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.

Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.

Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.

De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."

Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.

De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.

Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2020 Sadie Family Palladius
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
2022 Sadie Family Columella
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

29.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2024 Gramona Gessami Blanco

"Een lekkere verfijnde wijn" Adriana de Zeeuw

Bekijk product recensie