2020 Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2045 |
Op voorraad
11 items beschikbaar
Omschrijving
De appellatie Corton Charlemagne Grand Cru wordt gedeeld door de twee dorpen Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses in het noordelijke deel van de Côte de Beaune. Het dorp Aloxe-Corton heeft de zeldzame eigenschap dat meer dan de helft van het gebied bedekt is met Grand Cru-wijngaarden. De blootstelling varieert van oost naar zuid en zuidwest.
Deze wijngaard is een van de oudste die eigendom is van Louis Jadot sinds de 19e eeuw. Het ligt in het hart van de appellatie (naast de Corton Pougets) die na 1966 werd uitgebreid. Oorspronkelijk was het de enige plek die de appellatie Corton-Charlemagne mocht dragen.Deze wijngaard is ideaal op het zuiden gericht.
De 2020 Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is breed en gespierd, en ontvouwt zich in het glas met aroma's van limoen, sinaasappelschil, witte bloemen en banketbakkersroom. Vol, rijk en textuurrijk is het een dikke, vlezige wijn met geweldige concentratie en pittige balancerende zuren.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2020 Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is broad and muscular, unfurling in the glass with aromas of lime cordial, orange zest, white flowers and pastry cream. Full-bodied, rich and textural, it's a thick, fleshy wine with terrific concentration and tangy balancing acids.
The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.
De appellatie Corton Charlemagne Grand Cru wordt gedeeld door de twee dorpen Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses in het noordelijke deel van de Côte de Beaune. Het dorp Aloxe-Corton heeft de zeldzame eigenschap dat meer dan de helft van het gebied bedekt is met Grand Cru-wijngaarden. De blootstelling varieert van oost naar zuid en zuidwest.
Deze wijngaard is een van de oudste die eigendom is van Louis Jadot sinds de 19e eeuw. Het ligt in het hart van de appellatie (naast de Corton Pougets) die na 1966 werd uitgebreid. Oorspronkelijk was het de enige plek die de appellatie Corton-Charlemagne mocht dragen.Deze wijngaard is ideaal op het zuiden gericht.
De 2020 Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is breed en gespierd, en ontvouwt zich in het glas met aroma's van limoen, sinaasappelschil, witte bloemen en banketbakkersroom. Vol, rijk en textuurrijk is het een dikke, vlezige wijn met geweldige concentratie en pittige balancerende zuren.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2020 Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is broad and muscular, unfurling in the glass with aromas of lime cordial, orange zest, white flowers and pastry cream. Full-bodied, rich and textural, it's a thick, fleshy wine with terrific concentration and tangy balancing acids.
The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.