2017 Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2052 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De appellatie Corton Charlemagne Grand Cru wordt gedeeld door de twee dorpen Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses in het noordelijke deel van de Côte de Beaune. Het dorp Aloxe-Corton heeft de zeldzame eigenschap dat meer dan de helft van het gebied bedekt is met Grand Cru-wijngaarden. De blootstelling varieert van oost naar zuid en zuidwest.
Deze wijngaard is een van de oudste die eigendom is van Louis Jadot sinds de 19e eeuw. Het ligt in het hart van de appellatie (naast de Corton Pougets) die na 1966 werd uitgebreid. Oorspronkelijk was het de enige plek die de appellatie Corton-Charlemagne mocht dragen.Deze wijngaard is ideaal op het zuiden gericht.
De Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is breed en gespierd, en ontvouwt zich in het glas met aroma's van limoen, sinaasappelschil, witte bloemen en banketbakkersroom. Vol, rijk en textuurrijk is het een dikke, vlezige wijn met geweldige concentratie en pittige balancerende zuren. De 2017 heeft 93-95/100 Parker gekregen (zie link naast afbeelding voor de volledige review).
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2017 Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is excellent, displaying a lovely bouquet of lemon oil, white flowers, crushed chalk and a discrete touch of new oak. On the palate, the wine is full-bodied, tensile and tight-knit, with chewy structuring dry extract, tangy acids and a long, grippy finish. This is built for the cellar and will be well worth seeking out.
Jadot's Frédéric Barnier is pleased with his 2017 portfolio. It's a good white vintage, he says, neither over nor underripe, and in some instances—as is the norm at this address—malolactic fermentation was blocked to retain additional freshness. The reds, he says, have gained immensely with élevage, taking on depth and dimension that they initially seemed to lack after their comparatively precocious malolactic fermentations concluded. Winemaking here is something of a constant: destemmed grapes, wooden fermentation vessels with minimal temperature control and punching down, long cuvaisons and maturation in oak barrels—of which one-third are new, one-third are once-used and one-third are twice-used. Whites are direct pressed, fermented and matured in barrels. The result is a long-lived, muscular style that ages very well indeed, and there is no doubt that this is one of the finest négociant houses—not just in terms of quality, but also in terms of consistency. My notes parse the portfolio, identifying particular high points, but even taken as a whole Barnier and his team have every right to be pleased with a very good 2017 collection in both red and white. Some of Jadot's successful 2016s are also revisited here, with more to come in the near future. Readers will also note that the different domaine sources and maison wines are now more clearly distinguished in the Wine Advocate's database nomenclature.
Published: Jan 31, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru Domaine des Héritiers Louis Jadot 2017
Tuesday, February 12, 2019
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
This has beautiful purity with striking aromas of lemons and limes, as well as fresh yellow grapefruit and a strong, wet-stone edge. The palate has immense power with precision and focus, delivering a long and regal finish with such power and length. Three hectares in Corton with 1.8 planted to white grapes. Try from 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.
De appellatie Corton Charlemagne Grand Cru wordt gedeeld door de twee dorpen Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses in het noordelijke deel van de Côte de Beaune. Het dorp Aloxe-Corton heeft de zeldzame eigenschap dat meer dan de helft van het gebied bedekt is met Grand Cru-wijngaarden. De blootstelling varieert van oost naar zuid en zuidwest.
Deze wijngaard is een van de oudste die eigendom is van Louis Jadot sinds de 19e eeuw. Het ligt in het hart van de appellatie (naast de Corton Pougets) die na 1966 werd uitgebreid. Oorspronkelijk was het de enige plek die de appellatie Corton-Charlemagne mocht dragen.Deze wijngaard is ideaal op het zuiden gericht.
De Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is breed en gespierd, en ontvouwt zich in het glas met aroma's van limoen, sinaasappelschil, witte bloemen en banketbakkersroom. Vol, rijk en textuurrijk is het een dikke, vlezige wijn met geweldige concentratie en pittige balancerende zuren. De 2017 heeft 93-95/100 Parker gekregen (zie link naast afbeelding voor de volledige review).
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Corton-Charlemagne |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2017 Corton-Charlemagne Grand Cru (Domaine des Héritiers Jadot) is excellent, displaying a lovely bouquet of lemon oil, white flowers, crushed chalk and a discrete touch of new oak. On the palate, the wine is full-bodied, tensile and tight-knit, with chewy structuring dry extract, tangy acids and a long, grippy finish. This is built for the cellar and will be well worth seeking out.
Jadot's Frédéric Barnier is pleased with his 2017 portfolio. It's a good white vintage, he says, neither over nor underripe, and in some instances—as is the norm at this address—malolactic fermentation was blocked to retain additional freshness. The reds, he says, have gained immensely with élevage, taking on depth and dimension that they initially seemed to lack after their comparatively precocious malolactic fermentations concluded. Winemaking here is something of a constant: destemmed grapes, wooden fermentation vessels with minimal temperature control and punching down, long cuvaisons and maturation in oak barrels—of which one-third are new, one-third are once-used and one-third are twice-used. Whites are direct pressed, fermented and matured in barrels. The result is a long-lived, muscular style that ages very well indeed, and there is no doubt that this is one of the finest négociant houses—not just in terms of quality, but also in terms of consistency. My notes parse the portfolio, identifying particular high points, but even taken as a whole Barnier and his team have every right to be pleased with a very good 2017 collection in both red and white. Some of Jadot's successful 2016s are also revisited here, with more to come in the near future. Readers will also note that the different domaine sources and maison wines are now more clearly distinguished in the Wine Advocate's database nomenclature.
Published: Jan 31, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru Domaine des Héritiers Louis Jadot 2017
Tuesday, February 12, 2019
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
This has beautiful purity with striking aromas of lemons and limes, as well as fresh yellow grapefruit and a strong, wet-stone edge. The palate has immense power with precision and focus, delivering a long and regal finish with such power and length. Three hectares in Corton with 1.8 planted to white grapes. Try from 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.