2021 Gianfranco Fino ES

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2023 - 2037 |
- Koop 6 voor 61,95 51,20 en bespaar 7%
Op voorraad
17 items beschikbaar
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Primitivo di Manduria |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Primitivo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating93+
Release PriceNA
Drink Date2019 - 2026
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date5th Mar 2020
SourceMarch 2020 Week 1, The Wine Advocate
Gianfranco Fino gives us another treat in the form of the decadently rich and unctuous 2016 Primitivo di Manduria Es. This is a landmark wine from Puglia that expertly weaves together concentration, richness and power, resulting in one of the most emblematic wines to emerge from the sun-scorched instep of Italy's boot. This Primitivo, drawn from vineyards less than 100 meters from the sea-level stretch of Greek settlements along the Ionian, weighs in with a Herculean 16.5% alcoholic content. Thanks to nine months of barrique aging, you get plenty of sweet spice and mesquite on the close. The 2016 vintage offers bright fruit with plum, prune and dried blackberry, perfect for a heavy potato, tomato and red meat stew. Some 15,000 bottles were made.
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 1.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1.
(ES means wild passion, a passion which does not give into rules or compromises. It is the expression of instinct into wine.) - Gambero Rosso 2011: Tre Bicchieri-Award! : Very high quality. The nose offers a broad, intense, spice-and-balsam bouquet with notes of tobacco and wild berries tot the fore. The palate is rich, full, deep, elegant and fresh despite rich alcohol and sweet fruit notes with a long expansive finish.
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli!
- Veronelli 2011: Super Tre Stelle!
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
From: The Wines of Southern Italy (Mar 2014)
Good full ruby. Brooding aromas of dark cherry, cassis, milk chocolate, tobacco and aromatic herbs. Dense and opulent in the mouth, with the superripe red fruit flavors lifted by a violet quality. Wonderfully energetic for such a fat, decadently styled wine, finishing with noble, velvety tannins and palate-saturating ripe red fruits and minerals. This is an amazing wine made from century-old primitivo vines and minuscule yields. It has had nothing but a string of outstanding vintages right from day one, and is now rightfully considered to be one of Italy's top 20 red wines.
- By Ian D'Agata on March 2014
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
Zie onder de tab Bijlage de diverse (hoge) beoordeling van deze iconische wijn
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Primitivo di Manduria |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Primitivo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Parker
Rating93+
Release PriceNA
Drink Date2019 - 2026
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date5th Mar 2020
SourceMarch 2020 Week 1, The Wine Advocate
Gianfranco Fino gives us another treat in the form of the decadently rich and unctuous 2016 Primitivo di Manduria Es. This is a landmark wine from Puglia that expertly weaves together concentration, richness and power, resulting in one of the most emblematic wines to emerge from the sun-scorched instep of Italy's boot. This Primitivo, drawn from vineyards less than 100 meters from the sea-level stretch of Greek settlements along the Ionian, weighs in with a Herculean 16.5% alcoholic content. Thanks to nine months of barrique aging, you get plenty of sweet spice and mesquite on the close. The 2016 vintage offers bright fruit with plum, prune and dried blackberry, perfect for a heavy potato, tomato and red meat stew. Some 15,000 bottles were made.
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 1.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1.
(ES means wild passion, a passion which does not give into rules or compromises. It is the expression of instinct into wine.) - Gambero Rosso 2011: Tre Bicchieri-Award! : Very high quality. The nose offers a broad, intense, spice-and-balsam bouquet with notes of tobacco and wild berries tot the fore. The palate is rich, full, deep, elegant and fresh despite rich alcohol and sweet fruit notes with a long expansive finish.
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli!
- Veronelli 2011: Super Tre Stelle!
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
From: The Wines of Southern Italy (Mar 2014)
Good full ruby. Brooding aromas of dark cherry, cassis, milk chocolate, tobacco and aromatic herbs. Dense and opulent in the mouth, with the superripe red fruit flavors lifted by a violet quality. Wonderfully energetic for such a fat, decadently styled wine, finishing with noble, velvety tannins and palate-saturating ripe red fruits and minerals. This is an amazing wine made from century-old primitivo vines and minuscule yields. It has had nothing but a string of outstanding vintages right from day one, and is now rightfully considered to be one of Italy's top 20 red wines.
- By Ian D'Agata on March 2014
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
Zie onder de tab Bijlage de diverse (hoge) beoordeling van deze iconische wijn
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.