2020 Paolo Scavino Barolo

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2035 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Paolo Scavino, een Italiaans wijnhuis van ongekende klasse. De Barolo vertegenwoordigt een selectie van fruit uit 7 afzonderlijke wijngaarden percelen verspreid over de belangrijkste plots van Barolo. Het fruit van die locaties wordt apart gevinifieerd en als eenmaal elk vat is geproefd, wordt de uiteindelijke assemblage gecreëerd. Vaten wijn die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen van het landgoed worden verkocht als bulkwijn. De wijn heeft 10 maanden eiken opvoeding gehad op barrique en daarna nog 12 maanden in grote "casks" en daarna nog 12 maanden flesrijping. Dit is een mooie wijn die opent naar kersen- en bramenaroma's met elegante tonen van gemalen steen, rook, zoethout en teer. Dit is een uitstekende Barolo welke op korte of middellange termijn al toegankelijk is.
Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn. De Nebbiolo druiven (dé edele druif van Italië) die zijn gebruikt voor deze heerlijke wijn worden begin oktober geplukt. Later volgt vergisting op RVS. De malolactische fermentatie vindt plaats in eiken vaten en vervolgens een lagering van 12 maanden op Franse barriques. Daarna blijft de wijn nog voor 12 maanden in grote Franse eikenhouten vaten voordat botteling plaatsvindt. Tenslotte volgt nog 1 jaar rijping op de fles.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Paolo Scavino |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$63
Drink Date:
2025 - 2035
The Paolo Scavino 2020 Barolo (with Enrico Scavino’s signature on the front of the bottle) has a handful of savory herbs, barbecue rub, ripe plum, sweet cherry and dried currant. There are notes of aniseed, but otherwise, the wine is quite broad-brushed, thick or husky on the mid-palate. It ends with balanced freshness. The blend borrows fruit from Rocche Moriondino, Vignolo, Pernanno, Terlo, Albarella, Vignane, San Bernardo, Cerretta and Bussia Vigna Fantini. It ages in oak casks for 22 months, and 50,000 bottles were made.
The death of Enrico Scavino, 82, on February 25, 2024, marks the passing of yet another legendary figure in Barolo.
Enrico Scavino, of the celebrated Paolo Scavino winery, was among an elite group of winemakers who would later become known as the “Barolo Boys.” This tight-knit group of visionaries raised the bar on quality by incorporating techniques from outside the Langhe (such as the use of barrique and rotofermenters). They traveled far and wide across the great wine regions of the world, and the information they brought back home would contribute to the rise of Barolo as one of the world’s most coveted wines.
The interpretation that Scavino gave to Nebbiolo prized elegance, brightness and harmony. The Paolo Scavino Barolo Cannubi was among the wines to cement the greatness of this prized cru. All of the MGA wines made today—Bricco Ambrogio, Monvigliero, Ravera, Prapò, Rocche dell’Annunziata and the newly added Rocche di Castiglione—are fermented in stainless steel and aged in oak botte for about two years.
Based in Castiglione Falletto, the estate was founded in 1921 by Lorenzo Scavino and split between two heirs in 1943. Paolo Scavino, Enrico’s father, would create the current winery. Together, father and son would adopt a single-vineyard philosophy, starting with Bric dël Fiasc (first produced in 1978). That wine comes from a 2.5-hectare site in Castiglione Falletto at 270 meters above sea level with typical Sant’Agata marl and Diano d’Alba sandstone soils.
Enrico Scavino is survived by his daughters Enrica and Elisa, who manage the winery today. They represent the fourth generation of the Scavino family to make wine.
The Scavino family has understandably gone through a very difficult time. In terms of the wines presented this year, I encountered some worrisome metallic or tinny aromas that could indicate low levels of Brettanomyces or some other problem in the winery or in the oak. I encountered it throughout many of the MGA wines from 2020. Looking back at my notes for 2019 (which was applauded as a less problematic vintage compared to the warmer 2020 growing season), I see that there too I described metallic aromas in some of the wines, which mask the fruit. Going back beyond 2019, the problem no longer exists.
Among this group, I liked the 2020 Barolo and the Scavino family’s newest addition to their wide-ranging portfolio: the 2020 Barolo Rocche di Castiglione. Those wines and the special 2016 Barolo Riserva Paolo Scavino fu Cav. Lorenzo are clear of that metallic note. The family did not make the Barolo Riserva Rocche dell’Annunziata in 2020.
Published: Apr 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 51
Paolo Scavino Barolo 2020
Tuesday, Jan 09, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2020
A beautiful Barolo here with a touch of dried spices to the grapefruit citrus, minerals, camphor and dried flowers. Melted, chalky tannins on the palate with medium to full body and a long, mineral-driven finish. Lots of clarity and finesse here. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
91
Drinking Window
2024 - 2032
From: 2020 Barolo: Selective Excellence (Jan 2024)
The 2020 Barolo is seriously beautiful. Pliant and creamy, with terrific depth, the 2020 impresses with its bold, open-knit personality. A burst of dark red cherry/plum fruit, rose petal, mint and spice lend notable character to this decidedly exuberant Barolo from the Scavino family.
- By Antonio Galloni on November 2023
Enrico Scavino, along with his daughters Enrica and Elisa, hit it out of the park in both 2019 and 2020. These are some of the most impressive wines I tasted on my fall trip to Piedmont. Readers will want to take a look at the notes, as they convey a better sense of each wine than any broader comments can. There are plenty of highlights in both 2019 and 2020, but they aren’t the same wines. That’s just a reflection of how small vineyard sites respond to the unique qualities of each vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnhuis Paolo Scavino is een historische wijnmakerij in de Italiaanse regio Barolo. Het werd in 1921 in Castiglione Falletto opgericht door Lorenzo Scavino en zijn zoon Paolo. Landbouw is altijd een familietraditie en passie geweest van de familie Scavino.
Nu runt Enrico Scavino samen met zijn dochters Enrica en Elisa, de 4e generatie, het familiedomein. Hij werkte al in de wijnmakerij in 1951 toen hij nog maar 10 jaar oud was. Een jonge wijnmaker die de passie en toewijding van zijn land, heeft geërfd. Door meer dan 60 jaar ervaring is zijn focus geweest op het investeren in de belangrijke cru van Nebbiolo om het unieke karakter van elk terroir te kunnen laten zien. De werkwijze van dit prachtige wijnhuis is geïnspireerd door de liefde en het respect dat ze hebben voor hun terroirs. Ook hun streven naar zuiverheid van expressie, complexiteit en elegantie voor hun wijnen is een grote inspiratiebron. Het wijnhuis werkt met de 3 lokale druiven Dolcetto, Barbera en Nebbiolo.
Wijnhuis Paolo Scavino bezit 29 hectare in het Barolo gebied, en werkt aan 20 historische Barolo crus in Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d'Alba, Verduno en Roddi. De familie Scavino onderscheidt zich door de nauwgezette zorg voor de wijngaarden en hun passie voor het terroir. Ze leggen de focus op de verzorging van de wijnstokken om zo rijpe en gezonde druiven te kunnen laten groeien. Bij het maken van de wijn worden minimale interventies nagestreefd om de natuurlijke diversiteit van het terroir te behouden.
Paolo Scavino, een Italiaans wijnhuis van ongekende klasse. De Barolo vertegenwoordigt een selectie van fruit uit 7 afzonderlijke wijngaarden percelen verspreid over de belangrijkste plots van Barolo. Het fruit van die locaties wordt apart gevinifieerd en als eenmaal elk vat is geproefd, wordt de uiteindelijke assemblage gecreëerd. Vaten wijn die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen van het landgoed worden verkocht als bulkwijn. De wijn heeft 10 maanden eiken opvoeding gehad op barrique en daarna nog 12 maanden in grote "casks" en daarna nog 12 maanden flesrijping. Dit is een mooie wijn die opent naar kersen- en bramenaroma's met elegante tonen van gemalen steen, rook, zoethout en teer. Dit is een uitstekende Barolo welke op korte of middellange termijn al toegankelijk is.
Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn. De Nebbiolo druiven (dé edele druif van Italië) die zijn gebruikt voor deze heerlijke wijn worden begin oktober geplukt. Later volgt vergisting op RVS. De malolactische fermentatie vindt plaats in eiken vaten en vervolgens een lagering van 12 maanden op Franse barriques. Daarna blijft de wijn nog voor 12 maanden in grote Franse eikenhouten vaten voordat botteling plaatsvindt. Tenslotte volgt nog 1 jaar rijping op de fles.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Paolo Scavino |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$63
Drink Date:
2025 - 2035
The Paolo Scavino 2020 Barolo (with Enrico Scavino’s signature on the front of the bottle) has a handful of savory herbs, barbecue rub, ripe plum, sweet cherry and dried currant. There are notes of aniseed, but otherwise, the wine is quite broad-brushed, thick or husky on the mid-palate. It ends with balanced freshness. The blend borrows fruit from Rocche Moriondino, Vignolo, Pernanno, Terlo, Albarella, Vignane, San Bernardo, Cerretta and Bussia Vigna Fantini. It ages in oak casks for 22 months, and 50,000 bottles were made.
The death of Enrico Scavino, 82, on February 25, 2024, marks the passing of yet another legendary figure in Barolo.
Enrico Scavino, of the celebrated Paolo Scavino winery, was among an elite group of winemakers who would later become known as the “Barolo Boys.” This tight-knit group of visionaries raised the bar on quality by incorporating techniques from outside the Langhe (such as the use of barrique and rotofermenters). They traveled far and wide across the great wine regions of the world, and the information they brought back home would contribute to the rise of Barolo as one of the world’s most coveted wines.
The interpretation that Scavino gave to Nebbiolo prized elegance, brightness and harmony. The Paolo Scavino Barolo Cannubi was among the wines to cement the greatness of this prized cru. All of the MGA wines made today—Bricco Ambrogio, Monvigliero, Ravera, Prapò, Rocche dell’Annunziata and the newly added Rocche di Castiglione—are fermented in stainless steel and aged in oak botte for about two years.
Based in Castiglione Falletto, the estate was founded in 1921 by Lorenzo Scavino and split between two heirs in 1943. Paolo Scavino, Enrico’s father, would create the current winery. Together, father and son would adopt a single-vineyard philosophy, starting with Bric dël Fiasc (first produced in 1978). That wine comes from a 2.5-hectare site in Castiglione Falletto at 270 meters above sea level with typical Sant’Agata marl and Diano d’Alba sandstone soils.
Enrico Scavino is survived by his daughters Enrica and Elisa, who manage the winery today. They represent the fourth generation of the Scavino family to make wine.
The Scavino family has understandably gone through a very difficult time. In terms of the wines presented this year, I encountered some worrisome metallic or tinny aromas that could indicate low levels of Brettanomyces or some other problem in the winery or in the oak. I encountered it throughout many of the MGA wines from 2020. Looking back at my notes for 2019 (which was applauded as a less problematic vintage compared to the warmer 2020 growing season), I see that there too I described metallic aromas in some of the wines, which mask the fruit. Going back beyond 2019, the problem no longer exists.
Among this group, I liked the 2020 Barolo and the Scavino family’s newest addition to their wide-ranging portfolio: the 2020 Barolo Rocche di Castiglione. Those wines and the special 2016 Barolo Riserva Paolo Scavino fu Cav. Lorenzo are clear of that metallic note. The family did not make the Barolo Riserva Rocche dell’Annunziata in 2020.
Published: Apr 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 51
Paolo Scavino Barolo 2020
Tuesday, Jan 09, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2020
A beautiful Barolo here with a touch of dried spices to the grapefruit citrus, minerals, camphor and dried flowers. Melted, chalky tannins on the palate with medium to full body and a long, mineral-driven finish. Lots of clarity and finesse here. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
91
Drinking Window
2024 - 2032
From: 2020 Barolo: Selective Excellence (Jan 2024)
The 2020 Barolo is seriously beautiful. Pliant and creamy, with terrific depth, the 2020 impresses with its bold, open-knit personality. A burst of dark red cherry/plum fruit, rose petal, mint and spice lend notable character to this decidedly exuberant Barolo from the Scavino family.
- By Antonio Galloni on November 2023
Enrico Scavino, along with his daughters Enrica and Elisa, hit it out of the park in both 2019 and 2020. These are some of the most impressive wines I tasted on my fall trip to Piedmont. Readers will want to take a look at the notes, as they convey a better sense of each wine than any broader comments can. There are plenty of highlights in both 2019 and 2020, but they aren’t the same wines. That’s just a reflection of how small vineyard sites respond to the unique qualities of each vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis Paolo Scavino is een historische wijnmakerij in de Italiaanse regio Barolo. Het werd in 1921 in Castiglione Falletto opgericht door Lorenzo Scavino en zijn zoon Paolo. Landbouw is altijd een familietraditie en passie geweest van de familie Scavino.
Nu runt Enrico Scavino samen met zijn dochters Enrica en Elisa, de 4e generatie, het familiedomein. Hij werkte al in de wijnmakerij in 1951 toen hij nog maar 10 jaar oud was. Een jonge wijnmaker die de passie en toewijding van zijn land, heeft geërfd. Door meer dan 60 jaar ervaring is zijn focus geweest op het investeren in de belangrijke cru van Nebbiolo om het unieke karakter van elk terroir te kunnen laten zien. De werkwijze van dit prachtige wijnhuis is geïnspireerd door de liefde en het respect dat ze hebben voor hun terroirs. Ook hun streven naar zuiverheid van expressie, complexiteit en elegantie voor hun wijnen is een grote inspiratiebron. Het wijnhuis werkt met de 3 lokale druiven Dolcetto, Barbera en Nebbiolo.
Wijnhuis Paolo Scavino bezit 29 hectare in het Barolo gebied, en werkt aan 20 historische Barolo crus in Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d'Alba, Verduno en Roddi. De familie Scavino onderscheidt zich door de nauwgezette zorg voor de wijngaarden en hun passie voor het terroir. Ze leggen de focus op de verzorging van de wijnstokken om zo rijpe en gezonde druiven te kunnen laten groeien. Bij het maken van de wijn worden minimale interventies nagestreefd om de natuurlijke diversiteit van het terroir te behouden.