2017 DuMol Chardonnay Hyde Vineyard

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2020 - 2030 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
DuMol Estate is een mooi voorbeeld van een wijngoed dat in korte tijd is uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof. DuMOL, opgericht in 1996, is toegewijd aan het maken van wijngaardgerichte Pinot Noirs en Chardonnays van onderscheidende locaties in de Russische River Valley met een koel klimaat. Andy Smith - de Wijnmaker bedoelt met wijngaardgericht “Als een ‘vineyard up’ wijnmakerij blijven we heel dicht bij de ingrediënten, dicht bij de wijngaarden. Onze wijnbereidingstechniek is ondergeschikt aan wat we in het veld bereiken.” ANDY SMITH
Wijnmaker, wijnbouwer en partner Andy Smith leidt een klein en ervaren team bij DuMOL, om wijnen van diepte, helderheid en elegantie te maken door aandacht voor detail in de wijngaarden en vintage-specifieke wijnbouw. DuMOL gelooft dat de voetstappen van de boer de beste meststof zijn. Voortbouwend op vijfentwintig jaar ervaring, verbouwt en produceert DuMOL ook kleine hoeveelheden Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Mencía uit enkele van de beste wijngaarden in Sonoma en Napa. Het volledige DuMOL-portfolio wordt vrijgegeven via toewijzingen aan de mailinglijst, met geselecteerde wijnen die worden gedistribueerd naar toprestaurants over de hele wereld.
Gedurende de meer dan 25-jarige geschiedenis van DuMol hebben ze zich intensief gefocust op het vastleggen van de essentie van hun speciale wijngaarden - terropir wijnen dus. De 2020 Hyde Chardonnay is wel het topmodel van Dumol en de gelijkenis van de wijn met een Grand Cru Bourgondië onmiskenbaar. Deze wijn heeft alles: vuursteenachtige aroma's, met mineralen doordrenkte intensiteit, extract van dicht diep fruit en een uiterst ziltige zuurgraad. De aroma's zitten vol vers geslagen luciferhout en vuursteen, tarwetoast, hazelnoot en knapperige boomgaardvruchten. De diepe textuur van de wijn domineert onmiddellijk - gelaagd en taai met diepe dichtheid en concentratie. Smaken van citroen- en limoenolie, witte perzik en honingzoete gember stromen en blijven hangen tot een puntige, gefocuste afdronk. De wijn blijft zich gedurende drie of vier dagen ontwikkelen in een geopende/ontkurkte fles. Deze fantastische Hyde Chardonnay vooral niet te koel drinken. Wij preferen rond de 12 graden.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Russian River Valley |
Wijnhuis | DuMOL |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Erin Brooks
Release Price:
$63
Drink Date:
2020 - 2030
The 2017 Chardonnay Hyde Vineyard was barrel fermented and aged 12 months in 25% new oak. It offers intense aromas of guava, honeycomb and beeswax with quince paste, apple pie, nutmeg, clove and warm yellow peaches with notes of hay, crushed stone and oodles of chamomile character. Medium-bodied and wonderfully savory/toasty in the mouth, it offers great intensity, juicy acidity and a long, honey-nut finish. 550 cases produced.
Winemaker Andy Smith has been with Dumol for over 20 years. The brand has steadily grown from just a few hundred cases and now makes 16,000 to 18,000 cases a year. They are slowly tapering the purchase of grapes and are focusing on estate or leased vineyards (the word “Dumol” on the foil indicates that the wine comes from an estate vineyard). After a replanting scheme from 1997-2007, all the estate vines are between 12 and 60 years old.
Chardonnays are crafted using full malolactic but without lees stirring. “We are looking for focus, length and clarity as opposed to broad, softly textured wines,” Smith says. They are barrel fermented, aged in about 30% new oak and finished in stainless steel before bottling. Pinot Noirs see about 35% to 45% new oak, while Syrah gets 25% and Cabernet Sauvignon is aged in 50% new oak. Not much whole cluster is used.
2017 was a great vintage for this estate, and Smith says, “2017 is one of my favorite vintages for Chardonnay. We had lots of tiny berries with thick skins, which plays right into our style. It was a small crop, picked extremely rapidly because of the Labor Day heat wave. We harvested about 90% of our fruit before the heat. Once the fruit is dead on the vine, there’s nothing you can do in the winery. I’d rather harvest a couple days early, for any variety—they can grow in the barrel. We are believers that the fruit that came in before the heat was the best.”
Published: Dec 19, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
DUMOL CHARDONNAY NAPA VALLEY CARNEROS HYDE VINEYARD 2017
Friday, February 14, 2020
CountryUnited States
RegionCalifornia
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
95
An exceptional chardonnay that has excellent structure, depth and length. Aromas of grilled lemons and peaches with a fresh array of toasted nuts and spices. The palate has great composure and impressive, ripe peaches. Long and concentrated. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2020 - 2027
From: Seeing 20/20 – Sonoma & Anderson Valley New Releases (Jan 2020)
The 2017 Chardonnay Hyde Vineyard is a super-classic wine from this well-known site in Carneros. Apricot, candied orange peel, mint, butter and tropical accents all flesh out in this opulent, full-throttle Chardonnay. This is what Hyde and old Wente Clone Chardonnay is all about.
- By Antonio Galloni on January 2020
Over the years, I have learned to allow for plenty of time for my tastings at DuMol. I was super-impressed with the wines I tasted on my last visit. Andy Smith continues to grow the range thoughtfully. The Chardonnays and Pinots remain the strong suits, mostly because they form the core of the range and have really been fine tuned over time. The 2017 Chardonnays have turned out just as well as I had hoped they would. The wines are rich, deep and full of character. Today, I favor the 2017s over the 2018s, which come across as lighter. Then again, the Chardonnays see pretty long élevage (by California standards) of 11 months in oak and 6 months in steel (for the vineyard designates) so there is plenty of time for the 2018s to perhaps gain a bit more dimension. The two vintages appear closer in quality for Pinot Noir. Smith opted to handle the 2018s very gently in the cellar, and did half the number of punchdowns than the norm. Both the 2017s and 2018s are vivid and super-expressive. I favor 2018 over 2017 for the Cabernets and Syrahs, as the longer and more benign growing season was clearly more favorable for both varieties.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
97
97 JEB DUNNUCK, AUGUST 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het DuMol Estate ligt in het uiterste zuidwesten van de subregio Russian River Valley in de bekende Sonoma Valley. Het wijnhuis heeft 25 hectare in productie die volgens de regels van de biodynamie worden bewerkt. De wijngaarden liggen op een oostelijke helling en genieten daarom van de ochtendzon. De wijngaarden van DuMol liggen dichtbij de Pacific in de zogenaamde “Cool Climate“ zone. In de vroege ochtend liggen deze wijngaarden onder een dunne deken van mist en in de middag wordt het aangenaam warm maar door een lichte bries afkomstig van de Pacific schiet de temperatuur niet door naar het extreme.
DuMol Estate is ontstaan door een samenwerking tussen Kerry Murphy en Michael Verlander. Later komt de getalenteerde wijnmaker Andy Smith bij hen in dienst. Sinds het begin in 1996 weet DuMol prachtige wijnen te produceren van hoofdzakelijk Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon mogen niet ontbreken. De meeste druiven komen uit Green Valley, een gebied dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt. Daarnaast verkrijgt het wijnhuis druiven van meerdere wijnboeren op basis van langlopende contracten. Deze wijnboeren verbouwen hun wijnstokken in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Na 20 succesvolle jaren wordt er een nieuwe wijnmakerij gebouwd van maar liefst 19.600 vierkante meter. Hierdoor heeft DuMol een capaciteit van 20.000 kisten, echter worden er jaarlijks slechts 15.000 geproduceerd. Op deze manier kan DuMol zijn kwaliteit jaarlijks garanderen. De vinificatieruimte is voorzien van de meest geavanceerde technologie en zodanig ingericht dat hier wijnen van wereldklasse kunnen worden geproduceerd. De wijnbouwbenadering is volledig afgestemd op elk perceel met zijn eigen bodemsoort en microklimaat. Het doel van DuMol is om wijnen te produceren die zuiver, levendig, puur en intens zijn. De wijnen worden niet vernoemd naar het perceel of de regio, maar naar de namen van opdrachtgevers en familieleden.
Het wijnhuis is bleef een tijd lang onder de radar bij het grote publiek, mede omdat Michael en Kerry weinig promotie maakten voor hun wijnen. Hun filosofie was namelijk dat kwaliteit voor zichzelf zal spreken. Dat is nu wel over aan het geraken en het wijngoed is in korte tijd uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof.
“As a ‘vineyard up’ winery, we remain very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.”
DuMol Estate is een mooi voorbeeld van een wijngoed dat in korte tijd is uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof. DuMOL, opgericht in 1996, is toegewijd aan het maken van wijngaardgerichte Pinot Noirs en Chardonnays van onderscheidende locaties in de Russische River Valley met een koel klimaat. Andy Smith - de Wijnmaker bedoelt met wijngaardgericht “Als een ‘vineyard up’ wijnmakerij blijven we heel dicht bij de ingrediënten, dicht bij de wijngaarden. Onze wijnbereidingstechniek is ondergeschikt aan wat we in het veld bereiken.” ANDY SMITH
Wijnmaker, wijnbouwer en partner Andy Smith leidt een klein en ervaren team bij DuMOL, om wijnen van diepte, helderheid en elegantie te maken door aandacht voor detail in de wijngaarden en vintage-specifieke wijnbouw. DuMOL gelooft dat de voetstappen van de boer de beste meststof zijn. Voortbouwend op vijfentwintig jaar ervaring, verbouwt en produceert DuMOL ook kleine hoeveelheden Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Mencía uit enkele van de beste wijngaarden in Sonoma en Napa. Het volledige DuMOL-portfolio wordt vrijgegeven via toewijzingen aan de mailinglijst, met geselecteerde wijnen die worden gedistribueerd naar toprestaurants over de hele wereld.
Gedurende de meer dan 25-jarige geschiedenis van DuMol hebben ze zich intensief gefocust op het vastleggen van de essentie van hun speciale wijngaarden - terropir wijnen dus. De 2020 Hyde Chardonnay is wel het topmodel van Dumol en de gelijkenis van de wijn met een Grand Cru Bourgondië onmiskenbaar. Deze wijn heeft alles: vuursteenachtige aroma's, met mineralen doordrenkte intensiteit, extract van dicht diep fruit en een uiterst ziltige zuurgraad. De aroma's zitten vol vers geslagen luciferhout en vuursteen, tarwetoast, hazelnoot en knapperige boomgaardvruchten. De diepe textuur van de wijn domineert onmiddellijk - gelaagd en taai met diepe dichtheid en concentratie. Smaken van citroen- en limoenolie, witte perzik en honingzoete gember stromen en blijven hangen tot een puntige, gefocuste afdronk. De wijn blijft zich gedurende drie of vier dagen ontwikkelen in een geopende/ontkurkte fles. Deze fantastische Hyde Chardonnay vooral niet te koel drinken. Wij preferen rond de 12 graden.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Russian River Valley |
Wijnhuis | DuMOL |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Erin Brooks
Release Price:
$63
Drink Date:
2020 - 2030
The 2017 Chardonnay Hyde Vineyard was barrel fermented and aged 12 months in 25% new oak. It offers intense aromas of guava, honeycomb and beeswax with quince paste, apple pie, nutmeg, clove and warm yellow peaches with notes of hay, crushed stone and oodles of chamomile character. Medium-bodied and wonderfully savory/toasty in the mouth, it offers great intensity, juicy acidity and a long, honey-nut finish. 550 cases produced.
Winemaker Andy Smith has been with Dumol for over 20 years. The brand has steadily grown from just a few hundred cases and now makes 16,000 to 18,000 cases a year. They are slowly tapering the purchase of grapes and are focusing on estate or leased vineyards (the word “Dumol” on the foil indicates that the wine comes from an estate vineyard). After a replanting scheme from 1997-2007, all the estate vines are between 12 and 60 years old.
Chardonnays are crafted using full malolactic but without lees stirring. “We are looking for focus, length and clarity as opposed to broad, softly textured wines,” Smith says. They are barrel fermented, aged in about 30% new oak and finished in stainless steel before bottling. Pinot Noirs see about 35% to 45% new oak, while Syrah gets 25% and Cabernet Sauvignon is aged in 50% new oak. Not much whole cluster is used.
2017 was a great vintage for this estate, and Smith says, “2017 is one of my favorite vintages for Chardonnay. We had lots of tiny berries with thick skins, which plays right into our style. It was a small crop, picked extremely rapidly because of the Labor Day heat wave. We harvested about 90% of our fruit before the heat. Once the fruit is dead on the vine, there’s nothing you can do in the winery. I’d rather harvest a couple days early, for any variety—they can grow in the barrel. We are believers that the fruit that came in before the heat was the best.”
Published: Dec 19, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
DUMOL CHARDONNAY NAPA VALLEY CARNEROS HYDE VINEYARD 2017
Friday, February 14, 2020
CountryUnited States
RegionCalifornia
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
95
An exceptional chardonnay that has excellent structure, depth and length. Aromas of grilled lemons and peaches with a fresh array of toasted nuts and spices. The palate has great composure and impressive, ripe peaches. Long and concentrated. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2020 - 2027
From: Seeing 20/20 – Sonoma & Anderson Valley New Releases (Jan 2020)
The 2017 Chardonnay Hyde Vineyard is a super-classic wine from this well-known site in Carneros. Apricot, candied orange peel, mint, butter and tropical accents all flesh out in this opulent, full-throttle Chardonnay. This is what Hyde and old Wente Clone Chardonnay is all about.
- By Antonio Galloni on January 2020
Over the years, I have learned to allow for plenty of time for my tastings at DuMol. I was super-impressed with the wines I tasted on my last visit. Andy Smith continues to grow the range thoughtfully. The Chardonnays and Pinots remain the strong suits, mostly because they form the core of the range and have really been fine tuned over time. The 2017 Chardonnays have turned out just as well as I had hoped they would. The wines are rich, deep and full of character. Today, I favor the 2017s over the 2018s, which come across as lighter. Then again, the Chardonnays see pretty long élevage (by California standards) of 11 months in oak and 6 months in steel (for the vineyard designates) so there is plenty of time for the 2018s to perhaps gain a bit more dimension. The two vintages appear closer in quality for Pinot Noir. Smith opted to handle the 2018s very gently in the cellar, and did half the number of punchdowns than the norm. Both the 2017s and 2018s are vivid and super-expressive. I favor 2018 over 2017 for the Cabernets and Syrahs, as the longer and more benign growing season was clearly more favorable for both varieties.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
97
97 JEB DUNNUCK, AUGUST 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het DuMol Estate ligt in het uiterste zuidwesten van de subregio Russian River Valley in de bekende Sonoma Valley. Het wijnhuis heeft 25 hectare in productie die volgens de regels van de biodynamie worden bewerkt. De wijngaarden liggen op een oostelijke helling en genieten daarom van de ochtendzon. De wijngaarden van DuMol liggen dichtbij de Pacific in de zogenaamde “Cool Climate“ zone. In de vroege ochtend liggen deze wijngaarden onder een dunne deken van mist en in de middag wordt het aangenaam warm maar door een lichte bries afkomstig van de Pacific schiet de temperatuur niet door naar het extreme.
DuMol Estate is ontstaan door een samenwerking tussen Kerry Murphy en Michael Verlander. Later komt de getalenteerde wijnmaker Andy Smith bij hen in dienst. Sinds het begin in 1996 weet DuMol prachtige wijnen te produceren van hoofdzakelijk Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon mogen niet ontbreken. De meeste druiven komen uit Green Valley, een gebied dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt. Daarnaast verkrijgt het wijnhuis druiven van meerdere wijnboeren op basis van langlopende contracten. Deze wijnboeren verbouwen hun wijnstokken in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Na 20 succesvolle jaren wordt er een nieuwe wijnmakerij gebouwd van maar liefst 19.600 vierkante meter. Hierdoor heeft DuMol een capaciteit van 20.000 kisten, echter worden er jaarlijks slechts 15.000 geproduceerd. Op deze manier kan DuMol zijn kwaliteit jaarlijks garanderen. De vinificatieruimte is voorzien van de meest geavanceerde technologie en zodanig ingericht dat hier wijnen van wereldklasse kunnen worden geproduceerd. De wijnbouwbenadering is volledig afgestemd op elk perceel met zijn eigen bodemsoort en microklimaat. Het doel van DuMol is om wijnen te produceren die zuiver, levendig, puur en intens zijn. De wijnen worden niet vernoemd naar het perceel of de regio, maar naar de namen van opdrachtgevers en familieleden.
Het wijnhuis is bleef een tijd lang onder de radar bij het grote publiek, mede omdat Michael en Kerry weinig promotie maakten voor hun wijnen. Hun filosofie was namelijk dat kwaliteit voor zichzelf zal spreken. Dat is nu wel over aan het geraken en het wijngoed is in korte tijd uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof.
“As a ‘vineyard up’ winery, we remain very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.”