2013 Domaine des Comtes Lafon Volnay 1er Cru Les Santenots-du-Milieu

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2013 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2018 - 2038 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Comtes Lafon is een hoog aangeschreven wijnproducent die bekend staat om het produceren van uitzonderlijke wijnen in de Bourgogne (Frankrijk). Dominique Lafon, de eigenaar en wijnmaker, is een gerespecteerd figuur in de wereld van de wijn. Comtes Lafon heeft een rijke geschiedenis die meerdere generaties teruggaat. Het landgoed werd gesticht in het begin van de 19e eeuw en Dominique Lafon heeft de wijntraditie van de familie met groot succes voortgezet. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Meursault, gelegen in de subregio Côte de Beaune van de Bourgogne.
De Domaine des Comtes Lafon Volnay 1er Cru Les Santenots-du-Milieu is een grootste wijn die zijn gelijke niet kent. Alleen de oudste stokken worden gebruikt. Opvoeding minimaal 20 maanden op fusten waarvan 1/3 nieuw en vervolgens zonder filtratie gebotteld. Er zijn van jaargang 2013 slechts drie vaten van de Volnay 1er Cru Santenots du Milieu gemaakt. Het heeft een dicht en geconcentreerd frambozen- en wilde aardbeienboeket verweven met mineralen. Het gehemelte is medium-bodied met mooie tannine, een frisse zuurgraad en een lange afdronk en heeft een zuurgraad en tannines dat met langdurige keldering zal worden beloond.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Volnay |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Comtes Lafon |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2013 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by:
Neal Martin
Release Price:
NA
Drink Date:
2018 - 2040
There are just three barrels of the Volnay 1er Cru Santenots du Milieu this year. It has a dense and concentrated raspberry and wild strawberry bouquet interlaced with minerals, backward and broody as usual. The palate is medium-bodied with tensile tannin, a crisp level of acidity and a finish not unlike the Champans, although this is more opaque and standoffish. In my mind the Volnay Champans has a little more panache, but this has the substance to suggest long-term cellaring will be repaid.
Dominique Lafon was in a positive mood about his 2013s, but there was one thing that bugged him…the late malolactics. So I was glad to have left my visit until the latter stages of my Burgundy tasting “marathon” for had it been a month earlier, many would have been in no fit state to taste. In fact, Dominique transferred the wine into stainless steel tank upstairs so he could get the malo going, before transferring them back downstairs into the barrel cellar. Like everyone else, the main reason for the depletion in quantity is not the hail, which only affected his Volnay wines, but the prolonged flowering that impacted upon the old vines in particular. “It was wet in the spring,” Dominique rued, finishing his 469th cigarette of the day, “but the disease pressure was nothing compared to 2012. It was a season that started difficult but ended up nicely.” He started picking on September 25 with the Meursault Bouchères and the Perrières until October 3, when he unsheathed the secateurs to pick the Montrachet; the reds picked October 4-9. I asked Dominique if he would compare it to any other recent vintage. “It’s a lean vintage for the whites,” he answered, “so the best wines sometimes make me think of 2010 in terms of the pH and acidity at this stage.” Like the 2010s, he feels that they may surprise a lot of people once they are in bottle. Needless to say that his 2013s are not short in quality and readers should not overlook the reds, in particular a standout Volnay Champans, de facto one of the finest that I tasted from the appellation (though Dominique opined his Santenots will ultimately overtake it.) The whites are generally top-notch, especially the Meursault Porusots, a Meursault Perrières that delivers the mineralité missing from other growers’ examples, and of course, a Montrachet that Dominique quipped sported a “Coche-like” reduction. A couple of the Meursault did not appear to be bridled with the same level of complexity as others, but this was a season that favored some vineyards over others and should be expected and indeed, embraced.
Published: Dec 30, 2014
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
(Lafon made just eight barrels from more than a hectare of vines): Deep red. Dark red fruits and a hint of milk chocolate on the nose. Concentrated and youthfully tight, showing a restrained sweetness to its dark berry, menthol and violet flavors. Lafon believes that this wine will be drinkable early owing to its smoothness (it's normally best suited to near-term consumption) but it also has the verve for a graceful evolution in bottle.
- By Stephen Tanzer on November 2017
Dominique Lafon, who started harvesting on September 19 and lost two-thirds of his normal Pinot Noir production in 2016, planned to move “even his big wines” into tanks by December or January and bottle them a bit earlier than usual. He described pHs as normal and acidity levels as lower than in 2015, but finds the '16s very fresh. He harvested between 12.5% and 12.8% potential alcohol, destemmed all of his fruit and chaptalized lightly.
Lafon told me that he rates 2016 and 2015 roughly the same for red wines. “Two thousand fifteen is everybody’s red Burgundy vintage because it has all the elements of a great year, including a lot of dry extract, which is a bonus. But I plan to cellar more 2016s for their elegance. And certainly the ‘16s have the fruit and balance for a long life in bottle.” Lafon noted that his 2015s have fairly high acidity (and pHs similar to those in 2010 and 2005) but that it’s covered by the intensity and richness of the fruit. But he emphasized that the ‘15s are riper than the 2005s. Lafon now uses Diam 30 closures for all of his wines, despite the fact that he feared his 2015 reds would quickly shut down in bottle. But he told me that his early impression of the wines is that they’re more focused and precise, with very clean fruit, and that the wines haven’t gone into reduction.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Comtes Lafon is een hoog aangeschreven wijnproducent die bekend staat om het produceren van uitzonderlijke wijnen in de Bourgogne (Frankrijk). Dominique Lafon, de eigenaar en wijnmaker, is een gerespecteerd figuur in de wereld van de wijn.
Geschiedenis van Comtes Lafon
Domaine des Comtes Lafon werd oorspronkelijk opgericht door Jules Joseph Barthélémy Lafon, geboren in 1864. Hij trouwde in januari 1894 met Marie Boch, wiens familie al wijnhandelaren en landgoedeigenaren was in Meursault. Hij breidde het landgoed uit en kocht in het begin van de 20e eeuw verschillende belangrijke percelen aan zoals: Le Montrachet Grand Cru, de Meursault 1er Crus “Les Perrières”, “Les Charmes” en “Les Genevrières”, Volnay 1er Crus “Santenots” en “Clos des Chênes”. In 1961 werd de volledige productie van Domaine des Comtes Lafon op het landgoed gebotteld en verhuisde hij definitief van Parijs naar Meursault. Dominique Lafon, de zoon van René, nam het domein in 1984 over en beëindigde geleidelijk de deelpachtovereenkomsten, zodat vanaf 1987 de gehele 13,80 ha exclusief wordt beheerd door het Domaine des Comtes Lafon. Lafon staat bekend om zijn hoogwaardige Chardonnay's met een vettig en mineralig karakter. Het landgoed bezit en produceert uit verschillende wijngaarden in Meursault, maar ook uit andere appellaties in de Bourgogne, zoals Volnay en Monthélie.
Productie van Comtes Lafon
Dominique Lafon is een voorstander van biodynamische landbouwpraktijken, waarbij duurzaamheid en de gezondheid van het ecosysteem van de wijngaard voorop staan. Hij gebruikt biologische en biodynamische methoden in de wijngaarden om wijnen te produceren die het terroir van de regio weerspiegelen. Comtes Lafon heeft een cultstatus bereikt onder wijnliefhebbers en verzamelaars. Ze zijn vaak zeer gewild vanwege hun puurheid, balans en de uitdrukking van de unieke kenmerken van het terroir. Het wijnhuis produceert een breed aanbod aan wijnen, waaronder verschillende Meursault Premier Cru- en Village. Enkele van de meest bekende wijngaarden onder het label Comtes Lafon zijn Meursault Perrières, Meursault Charmes en Volnay Santenots. Deze wijnen worden gevierd vanwege hun elegantie en complexiteit. De wijnen van Comtes Lafon worden in relatief beperkte hoeveelheden geproduceerd, waardoor ze enigszins moeilijk te vinden zijn.
Comtes Lafon is een hoog aangeschreven wijnproducent die bekend staat om het produceren van uitzonderlijke wijnen in de Bourgogne (Frankrijk). Dominique Lafon, de eigenaar en wijnmaker, is een gerespecteerd figuur in de wereld van de wijn. Comtes Lafon heeft een rijke geschiedenis die meerdere generaties teruggaat. Het landgoed werd gesticht in het begin van de 19e eeuw en Dominique Lafon heeft de wijntraditie van de familie met groot succes voortgezet. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Meursault, gelegen in de subregio Côte de Beaune van de Bourgogne.
De Domaine des Comtes Lafon Volnay 1er Cru Les Santenots-du-Milieu is een grootste wijn die zijn gelijke niet kent. Alleen de oudste stokken worden gebruikt. Opvoeding minimaal 20 maanden op fusten waarvan 1/3 nieuw en vervolgens zonder filtratie gebotteld. Er zijn van jaargang 2013 slechts drie vaten van de Volnay 1er Cru Santenots du Milieu gemaakt. Het heeft een dicht en geconcentreerd frambozen- en wilde aardbeienboeket verweven met mineralen. Het gehemelte is medium-bodied met mooie tannine, een frisse zuurgraad en een lange afdronk en heeft een zuurgraad en tannines dat met langdurige keldering zal worden beloond.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Volnay |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Comtes Lafon |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2013 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP (91-93)
Reviewed by:
Neal Martin
Release Price:
NA
Drink Date:
2018 - 2040
There are just three barrels of the Volnay 1er Cru Santenots du Milieu this year. It has a dense and concentrated raspberry and wild strawberry bouquet interlaced with minerals, backward and broody as usual. The palate is medium-bodied with tensile tannin, a crisp level of acidity and a finish not unlike the Champans, although this is more opaque and standoffish. In my mind the Volnay Champans has a little more panache, but this has the substance to suggest long-term cellaring will be repaid.
Dominique Lafon was in a positive mood about his 2013s, but there was one thing that bugged him…the late malolactics. So I was glad to have left my visit until the latter stages of my Burgundy tasting “marathon” for had it been a month earlier, many would have been in no fit state to taste. In fact, Dominique transferred the wine into stainless steel tank upstairs so he could get the malo going, before transferring them back downstairs into the barrel cellar. Like everyone else, the main reason for the depletion in quantity is not the hail, which only affected his Volnay wines, but the prolonged flowering that impacted upon the old vines in particular. “It was wet in the spring,” Dominique rued, finishing his 469th cigarette of the day, “but the disease pressure was nothing compared to 2012. It was a season that started difficult but ended up nicely.” He started picking on September 25 with the Meursault Bouchères and the Perrières until October 3, when he unsheathed the secateurs to pick the Montrachet; the reds picked October 4-9. I asked Dominique if he would compare it to any other recent vintage. “It’s a lean vintage for the whites,” he answered, “so the best wines sometimes make me think of 2010 in terms of the pH and acidity at this stage.” Like the 2010s, he feels that they may surprise a lot of people once they are in bottle. Needless to say that his 2013s are not short in quality and readers should not overlook the reds, in particular a standout Volnay Champans, de facto one of the finest that I tasted from the appellation (though Dominique opined his Santenots will ultimately overtake it.) The whites are generally top-notch, especially the Meursault Porusots, a Meursault Perrières that delivers the mineralité missing from other growers’ examples, and of course, a Montrachet that Dominique quipped sported a “Coche-like” reduction. A couple of the Meursault did not appear to be bridled with the same level of complexity as others, but this was a season that favored some vineyards over others and should be expected and indeed, embraced.
Published: Dec 30, 2014
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: Red Burgundy '16 & '15: Superb Vintages, Different Styles (Jan 2018)
(Lafon made just eight barrels from more than a hectare of vines): Deep red. Dark red fruits and a hint of milk chocolate on the nose. Concentrated and youthfully tight, showing a restrained sweetness to its dark berry, menthol and violet flavors. Lafon believes that this wine will be drinkable early owing to its smoothness (it's normally best suited to near-term consumption) but it also has the verve for a graceful evolution in bottle.
- By Stephen Tanzer on November 2017
Dominique Lafon, who started harvesting on September 19 and lost two-thirds of his normal Pinot Noir production in 2016, planned to move “even his big wines” into tanks by December or January and bottle them a bit earlier than usual. He described pHs as normal and acidity levels as lower than in 2015, but finds the '16s very fresh. He harvested between 12.5% and 12.8% potential alcohol, destemmed all of his fruit and chaptalized lightly.
Lafon told me that he rates 2016 and 2015 roughly the same for red wines. “Two thousand fifteen is everybody’s red Burgundy vintage because it has all the elements of a great year, including a lot of dry extract, which is a bonus. But I plan to cellar more 2016s for their elegance. And certainly the ‘16s have the fruit and balance for a long life in bottle.” Lafon noted that his 2015s have fairly high acidity (and pHs similar to those in 2010 and 2005) but that it’s covered by the intensity and richness of the fruit. But he emphasized that the ‘15s are riper than the 2005s. Lafon now uses Diam 30 closures for all of his wines, despite the fact that he feared his 2015 reds would quickly shut down in bottle. But he told me that his early impression of the wines is that they’re more focused and precise, with very clean fruit, and that the wines haven’t gone into reduction.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Comtes Lafon is een hoog aangeschreven wijnproducent die bekend staat om het produceren van uitzonderlijke wijnen in de Bourgogne (Frankrijk). Dominique Lafon, de eigenaar en wijnmaker, is een gerespecteerd figuur in de wereld van de wijn.
Geschiedenis van Comtes Lafon
Domaine des Comtes Lafon werd oorspronkelijk opgericht door Jules Joseph Barthélémy Lafon, geboren in 1864. Hij trouwde in januari 1894 met Marie Boch, wiens familie al wijnhandelaren en landgoedeigenaren was in Meursault. Hij breidde het landgoed uit en kocht in het begin van de 20e eeuw verschillende belangrijke percelen aan zoals: Le Montrachet Grand Cru, de Meursault 1er Crus “Les Perrières”, “Les Charmes” en “Les Genevrières”, Volnay 1er Crus “Santenots” en “Clos des Chênes”. In 1961 werd de volledige productie van Domaine des Comtes Lafon op het landgoed gebotteld en verhuisde hij definitief van Parijs naar Meursault. Dominique Lafon, de zoon van René, nam het domein in 1984 over en beëindigde geleidelijk de deelpachtovereenkomsten, zodat vanaf 1987 de gehele 13,80 ha exclusief wordt beheerd door het Domaine des Comtes Lafon. Lafon staat bekend om zijn hoogwaardige Chardonnay's met een vettig en mineralig karakter. Het landgoed bezit en produceert uit verschillende wijngaarden in Meursault, maar ook uit andere appellaties in de Bourgogne, zoals Volnay en Monthélie.
Productie van Comtes Lafon
Dominique Lafon is een voorstander van biodynamische landbouwpraktijken, waarbij duurzaamheid en de gezondheid van het ecosysteem van de wijngaard voorop staan. Hij gebruikt biologische en biodynamische methoden in de wijngaarden om wijnen te produceren die het terroir van de regio weerspiegelen. Comtes Lafon heeft een cultstatus bereikt onder wijnliefhebbers en verzamelaars. Ze zijn vaak zeer gewild vanwege hun puurheid, balans en de uitdrukking van de unieke kenmerken van het terroir. Het wijnhuis produceert een breed aanbod aan wijnen, waaronder verschillende Meursault Premier Cru- en Village. Enkele van de meest bekende wijngaarden onder het label Comtes Lafon zijn Meursault Perrières, Meursault Charmes en Volnay Santenots. Deze wijnen worden gevierd vanwege hun elegantie en complexiteit. De wijnen van Comtes Lafon worden in relatief beperkte hoeveelheden geproduceerd, waardoor ze enigszins moeilijk te vinden zijn.