Tre Monti

Soms komen sommige "levenskeuzes" op een niet-trationele manier voor, misschien met de overtuiging dat ze worden geleid door emoties en gevoelens wanneer, min of meer onbewust, iemand gehoorzaamt aan iets anders. Zo was het dus toen Thea en Sergio Navacchia in de vroege jaren zeventig op weg gingen naar dit avontuur. Sergio en Thea, op hun eigen manier, waren revolutionairen. Een revolutie die begon in de wijngaard (een van de eersten die met grote plant dichtheid per hectare en die experimenteert met niet-traditionele wijnstokken) om verder te gaan in de kelders. Vittorio en David, hun zonen, zette het levenswerk voort na het overlijden van hun moeder in 1989. Er ontstonden belangrijke samenwerkingen met de beste Italiaanse oenologen: een jonge Francesco Spagnolli in de vroege jaren tachtig, daarna Vittorio Fiore tot Donato Lanati, wiens leringen fundamenteel waren voor Vittorio's groei. Daarna heeft Tre Monti een serieuze groei doorgemaakt en wordt gezien als een van de topbedrijven uit de regio Romagna en dit wordt ook onderschreven door de pers en ontvingen zij als eerste de "drie glazen" in Gamberro Rosso in 1997)  gevolgd door vele hoge beoordeling (De Thea 2008 was een van de eerste Sangiovese di Romagna die 90/100 kreeg van Wine Spectator, Thea Passito, zelfs 94/100 door Wine Enthusiast.

Het wijnbedrijf heeft de volledige stap gemaakt als een van de eerste naar volledige biologische productie en alle wijnen zijn dus ook al jaren biologisch gecertificeerd. Het wijnbedrijf Tere Monte bestaat uit twee verschillende landgoederen, één op de heuvels van Imola, de andere tussen Castrocaro en Predappio. De totale oppervlakte beslaat ongeveer 50 hectare, allemaal beplant met wijnstokken. Zoals bijvoorbeeld ook bekend vanuit de Bourgogne heeft men alle gebieden ondergebracht in plots en zijn er zelfs binnen hetzelfde perceel een groot aantal composities aan het licht gebracht, waardoor een verdere onderverdeling in microzones is gedaan. De gedetailleerde kennis van de bodems heeft het mogelijk gemaakt om variëteiten aan te planten met elke zijn eigen specificiteit. De resultaten zijn voelbaar in kwaliteit en rijkdom en in de diversiteit van de verkregen druiven.

Het landgoed Imola, waar ook de wijnmakerij is gevestigd, ligt in het prachtige gebied van de "Tre Monti" (Drie Bergen), op de eerste heuvels van Imola, op een hoogte van ongeveer 100 meter boven zeeniveau. De totale oppervlakte bedraagt ​​ongeveer 26 hectare, volledig gecultiveerd als wijngaard. De ligging van de wijngaard is zuid-zuidoost. De grond is voornamelijk klei-leem en zeer compact. Het onderzoek van de bodem bevestigde wat in jarenlange ervaring duidelijk was geworden: in feite blijkt uit de specifieke positie van Imola-percelen en hun samenstelling dat deze bijzonder geschikt zijn voor witte druiven. Het landgoed Petrignone, dat ongeveer 28 hectare beslaat, is prachtig gelegen op de heuvels van Forlì, tussen Castrocaro en Predappio. Het is een sfeervol terras op de Adriatische vlakte, op een hoogte van ongeveer 150 meter boven zeeniveau. De wijngaarden zijn allemaal op het zuiden gericht. De grond is kleiachtig met de aanwezigheid van kiezelstenen. In feite is het een echte microkosmos waarin er verschillende grondsoorten zijn.