Quoin Rock

Quoin Rock heeft diepe, historische wortels, maar lot, passie, energie en visie hebben het oude wijndomein getransformeerd. Onder toezicht van de familie Gaiduk betekende 2012 een nieuw tijdperk. De familie investeerde niet alleen in de restauratie van het landgoed van 200 ha, maar in een toekomst waarin bezoekers en gasten in de ban raken van hun ervaring.

Als u het landgoed nadert op een bochtige weg door boomtoppen in de Knorhoek Valley, bent u er ineens! Met het Simonsberg-gebergte en hectares wijngaarden die zowel uw uitzicht als het uitzicht opnieuw vormgeven, maar toch, houdt het landgoed zijn volledige verhaal geheim. Het is een magische stapsgewijze openbaring die verandert met de seizoenen en het tijdstip van de dag. In de maanden die gevuld zijn met de belofte van de zomer, is de oprit een verlengde muur van lichtroze rozen, de oude variëteit die in de hitte van Stellenbosch geniet. En er zijn meer variëteiten die kleuren tegen de greens van de wijngaard. Roze, cerise, scharlaken, wit, lila, abrikoos en botergeel ... de passie van de familie-patriarch Vitaly Gaiduk voor de roos - de tweede alleen voor uitzonderlijke wijn - is overal duidelijk. Het is een van je eerste visuele geschenken bij aankomst in Quoin Rock!

Men maakt bij Quoin vooral Terroir wijnen. M.a.w. bijna al het werk vindt vooral in de wijngaard en het unieke terroir. De wijnen bieden een groot aantal goed uitgebalanceerde, complexe smaken die na verloop van tijd nog meer harmonieën genereren.De wijnbouwer houdt de ontwikkeling van de wijnstokken, het weer en de bodem in de gaten - het terroir van de natuur dat de bouwstenen vormt van een goede wijn. Vervolgens is het de beurt aan de wijnmaker om in een combinatie van natuurlijke alchemie en geen scheikundoos en vooral door jarenlange ervaring superieure, goed uitgebalanceerde wijnen met complexe smaken te creëren. De Quoin Rock and Namysto wijnen zijn stuk voor stuk pareltjes.

Wijnmaker Schalk Opperman maakte in 2020 de overstap naar Quoin Rock, één van de beste wijndomeinen in Stellenbosch. Genesteld in de uitlopers van de Simonsberg buiten Stellenbosch, was Quoin Rock Wine Estate een natuurlijke keuze voor een wijnmaker van Opperman's kaliber. Opperman werd aangetrokken door Quoin Rock's wijnfilosofie, infrastructuur, middelen en bereidheid om uit te breiden.
Opperman's passie voor wijn begon op school, waar hij voor het eerst begon te studeren over "de nectar van de Goden". Eind 2005 behaalde hij zijn BSc-diploma in Wijnbouw en Oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch. Zijn reis door de wijnwereld voerde hem langs enkele van Zuid-Afrika's topproducenten en beste wijnboerderijen. Hij ging ook verder weg, naar het bekende Sonoma-wijngebied in Californië en Bordeaux in Frankrijk, waar hij zijn passie voor Bordeaux-variëteiten verder ontwikkelde

Opperman: "Het is bekend dat terroir een grote rol speelt bij het wijn maken en de wijnen uit dit gebied worden wereldwijd erkend, zoals eens te meer werd bewezen door de recente 96/100 score op de International Wine and Spirits Competition voor de 2015 Quoin Rock Red Blend. Het team is energiek en dynamisch met een grote passie en net als ik willen ze grote dingen bereiken en dit het beste wijngoed van Stellenbosch maken.Van slechte druiven kan men geen goede wijn maken", zegt Opperman. Hoogwaardige druiven van de beste wijngaarden stellen de wijnmaker in staat om magie te creëren in de kelder. "Dat is mijn missie," aldus Schalk.