Poggio Scalette

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Poggio Scalette is gelegen in het hartje van Greve in Chianti. De heuvels rond de Greve-vallei vormen ontegensprekelijk één van de beste locaties in Italië voor het verbouwen van wijn en olijven. Het domein heeft als fameuze buur onder andere Fontodi. De combinatie van terroir en ligging ten opzicht van de zon dragen bij tot de schitterende kwaliteit van deze wijnen. Greve in Chianti is genoemd naar een rivier dat door dit dorp stroomt en ontspringt in een klein dorpje in de heuvels. Het is bovendien een van de belangrijkste historische centra van de Chianti Classico-regio.

Poggio Scalette zelf dankt zijn naam aan het landschap dat vooral bestaat uit stenen muren die de terrasbouw waarop de wijngaarden zijn aangeplant ondersteunen. Van op een afstand lijkt het dan ook alsof het mogelijk is om de heuvels rond Greve te gaan beklimmen via een trap. Het domein werd na de dood van de vorige eigenaars een beetje aan zijn lot overgelaten tot wanneer Vittorio Fiore, een van de bekendste wijnmakers uit Italië, samen met zijn vrouw Adriana de wijngaard ontdekte in 1991. In 1996 slaagde Vittorio er in om 42 aren bij aan te planten waardoor hij het domein een beetje kon uitbreiden tot een totaal van ongeveer 18 hectaren.
Daarenboven werd er al gauw ontdekt dat de eerste aangeplante wijngaarden van het domein, Il Carbonaione, dateerden uit de periode na WO I, hetgeen zoveel wil zeggen dat vele van deze wijnstokken al meer dan 70 jaar oud zijn.

Vandaag de dag wordt het domein geleid door Vittorio en zijn zoon Jurij, die op zijn beurt ook begeesterd is door het wijnmaken, en samen slagen ze er in hun kleine, maar gezellige Azienda een productie van ongeveer 30 000 à 35 000 flessen van Il Carbonaione te produceren.