Maison Leroy
Als een van de aller eersten koos de excentrieke en buitengewoon 'dwarse' en eigenwijze wijngaarddame Laloue Bize-Leroy ervoor om volledig biologisch-dynamisch te gaan werken in haar wijngaarden. De beroemde wijnboeren in de Bourgogne begrepen dat niet zo erg en spraken er schamper over en hoon was haar deel. Nu jaren later hebben zij het nakijken. Domaine Leroy wordt vandaag de dag beschouwd als het summum van rode Bourgogne wijnen, ongekend rijk ,intens, mineraal, complex en persistent. Jaren en jaren lang houdbaar. De constante kwaliteit ook in 'mindere jaren' wordt bereikt door griezelig perfectionisme met als gevolg dat de opbrengsten per hectare extreem laag zijn. Dat maakt de wijnen zeldzaam en kostbaar.
Aubert de Villaine is rustig, bedachtzaam, vriendelijk. Lalou Bize-Leroy is zijn tegenpool: wispelturig, flamboyant, autoritair. Ik heb ze beiden ontmoet, en je kan je moeilijk indenken dat ze samen het beroemdste wijndomein ter wereld hebben geleid: Domaine de la Romanée-Conti in Bourgogne.
Beiden waren ze afgevaardigd door hun families die elk voor de helft eigenaar zijn. Maar een kletterende ruzie maakte in 1992 een einde aan dat co-bestuur. Lalou Bize-Leroy trok er tussenuit en concentreerde ze zich op haar handelshuis Maison Leroy dat ze van haar vader had overgenomen. Maison Leroy bezit geen eigen wijngaarden, maar koopt druiven of sap waarvan wijn wordt gemaakt, of zelfs afgewerkte wijnen die verder worden opgevoed. Onder het Leroy-label worden ze dan op de markt gebracht. Dergelijke "négociant"-wijnen genieten niet altijd van een hoge status onder wijnliefhebbers, maar Lalou Bize-Leroy zorgde voor een zodanig hoge kwaliteit dat de vraag en dus de prijs stelselmatig stegen. Vandaag kan je zeggen dat de merknaam Leroy een even sterke reputatie heeft als Domaine de la Romanée-Conti.
Login and Registration Form