Kongsgaard

Kongsgaard Wine is een familiebedrijf in Napa Valley, Californië. Het werd eind jaren zeventig opgericht door John en Maggy Kongsgaard. John Kongsgaard is een gerenommeerde wijnmaker en wijnbouwer die bekend staat om zijn toewijding aan het produceren van hoogwaardige wijnen in kleine batches.

De geschiedenis van Kongsgaard

John Kongsgaard, geboren in Californië, begon zijn wijncarrière in de jaren zeventig. Hij deed ervaring op bij bekende wijnhuizen, waaronder Newton Vineyard in Napa Valley. In 1975 kochten John en Maggy Kongsgaard een pand in het Oak Knoll District in Napa Valley. Dit legde de basis voor hun eigen onderneming in de wijnbereiding. Kongsgaard Wine kreeg al vroeg erkenning voor zijn Chardonnay. John Kongsgaard hanteerde een unieke benadering van de Chardonnay-productie, waarbij hij de nadruk legde op minimale interventie, fermentatie in kleine Franse eikenhouten vaten en het gebruik van inheemse gisten. Door deze aanpak konden de wijnen de nuances van de wijngaard en de raskenmerken tot uitdrukking brengen. Door de jaren heen bleef Kongsgaard Wine zijn wijnbereidingstechnieken verfijnen en zijn portfolio uitbreiden. Het wijnhuis kreeg erkenning voor zijn Chardonnay in beperkte productie en later voor zijn Cabernet Sauvignon. Beide variëteiten weerspiegelden de toewijding van de Kongsgaards om het beste van het terroir van Napa Valley te presenteren. John Kongsgaard is een voorstander van duurzame en biologische landbouwpraktijken. De wijnmakerij hecht belang aan het cultiveren van het land op een manier die het milieu respecteert en de wijnstokken op natuurlijke wijze laat bloeien.

Kongsgaard's productie

Het is beperkt tot wat Alex, Evan en John met hun eigen handen kunnen maken, het zijn voornamelijk twee Chardonnays: The Judge en de Napa Valley. Ze maken ook kleine hoeveelheden Cabernet Sauvignon en Syrah, en minuscule hoeveelheden Viognier, Sauvignon blanc en Albariño in een grot aan de oostelijke rand van Napa Valley. De intensief bewerkte, verlegen wijngaarden en onze archaïsche wijnbereiding met weinig interventies produceren krachtige, sierlijke wijnen – levendige uitingen van de wijngaard en de variëteit. De invloed van John Kongsgaard reikt verder dan zijn eigen wijnmakerij. Hij wordt zeer gerespecteerd in de wijnindustrie vanwege zijn expertise in de wijnbouw en het maken van wijn. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie heeft een blijvende impact gehad op de bredere wijngemeenschap van Napa Valley.

Kongsgaard