Jean Claude Ramonet

Noël en Jean-Claude Ramonet zijn de derde generatie die het grootse wijngoed Ramonet beheren, met als opdracht het handhaven van de schitterend opgebouwde reputatie. Er wordt verteld dat grootvader Pierre in de late jaren twintig in de Bourgogne arriveerde met niet meer dan zijn knapzak. Na jarenlang druiven aankopen en daarvan wijn maken, kon hij geleidelijk wijnpercelen kopen in zijn uitverkoren dorp Chassagne. Met in 1978 als ultieme hoogtepunt de aankoop van een perceel van Le Montrachet, en nog cash betaald ook!

Pierre Ramonet stierf in 1994 op 88-jarige leeftijd. Maar de echo ervan leeft in de wijnen, in de bekwame handen van zijn kleinzonen Noël en Jean-Claude die sinds 1984 (onder strikt bevel van de grootvader) zijn reputatie hebben voortgezet. De originele Ramonets kwamen uit Bresse aan de andere kant van de Saône van Chalon. In de 19e eeuw vestigde een filiaal zich in Beaune, waar ze molenaars waren. De molen ging failliet en een van hen, Claude, verhuisde naar Chassagne, waar hij een Tacheron werd, een wijngaardarbeider die wordt betaald door de hoeveelheid land die hij bewerkt. Claude had drie kinderen; een dochter die trouwde met Georges Bachelet (vandaar het huidige domein Bachelet-Ramonet) en twee zonen, Pierre, geboren in 1906 en Claude (1914). Pierre trouwde met Lucie Prudhon (een tijd lang werd de wijn verkocht als Domaine Ramonet-Prudhon). Ze kregen slechts één zoon, André (1934), vader van Noël en Jean-Claude. 

Tegenwoordig bezitten ze 17 hectare. In de Chassagne de zeer mooi premiers crus Ruchottes, Morgeots, Caillerets, Clos-de-la-Boudriotte, Clos-Saint-Jean, Chaumées en Vergers, maar ook Bâtard en Bienvenues. Recentelijk heeft Ramonet kunnen uitbreiden in de Saint-Aubin (Les Charmois) en Puligny-Montrachet (Champ-Canet en een zeer mooie villages). De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken bedraagt 60 jaar en de opbrengsten per hectare zijn bijzonder laag. Afhankelijk van de kwaliteit worden de wijnen tussen de 12 en 15 maanden op een mix van nieuwe en gebruikte eikenhouten vaten gelagerd (over het algemeen 30% nieuw eiken). Lange rijping op de gistsporen, lichte filtering en slechts af en toe batonnage. De broers Ramonet zijn net als hun grootvader echte wijnboeren gebleven, maar om de verdeling van hun wijnen wordt wereldwijd gevochten. In theorie is Noël verantwoordelijk voor de wijnkelders en Jean Claude voor de wijngaarden.